Selecționerul României caută victoriile care să aducă locul întâi în grupa din Liga Națiunilor, dar și viitoare soluții pentru preliminariile CM 2026. Iar ultima lună a fost una contrastantă pentru "tricolori", cu nume importante din primul 11 ieșite din formă sau fără realizări, însă și cu evoluții bune din partea fotbaliștilor aflați în linia a doua a primei reprezentative.
Patru victorii din patru l-au adus pe legendarul antrenor român în poziția de a promova în Liga B a Ligii Națiunilor, iar la București vin Kosovo, considerată cel mai greu adversar din grupă, și Cipru, o echipă cu care ne-am distrat în deplasare, scor 3-0. Noua acțiune vine la fix 30 de zile de la precedentul meci oficial, interval în care stranierii cu nume s-au confruntat cu perioade mai mult sau mai puțin dificile la echipa de club.
Trei titulari traversează un moment greu
Cum echipa de start e bătută în cuie, e de așteptat ca "Il Luce" să facă puține schimbări în tentativa de a securiza prima poziție, iar partida cu Kosovo îi găsește pe trei dintre titularii de drept în momente slabe ale sezonului.
Radu Drăgușin (22 de ani) vine la lot după ce a dat cu piciorul unei șanse mari oferite de Ange Postecoglou, a gafat cu Ipswich și a fost considerat cel mai slab de pe teren, arătând că, în ciuda evoluțiilor foarte bune de la națională, Premier League pare, încă, o pălărie prea mare.
Denis Drăguș (25 de ani) are în spate trei meciuri dezolante, e văzut drept un transfer ratat de către Trabzonspor, iar jurnaliștii turci vorbesc din ce în ce mai des despre trecerea sa pe linie moartă în viziunea lui Șenol Guneș și chiar o potențială revenire în SuperLigă. Lăudat pentru prestațiile de la EURO, vârful crescut de Hagi a rămas dator în perioada de după turneul final și, dacă nu-și va îmbunătăți cifrele, postul de titular al primei reprezentative poate fi pus în pericol.
Apreciat la rândul său de selecționer, care-l vede prima opțiune în fața lui Coman și Mitriță, Valentin Mihăilă (24 de ani) a lăsat în spate startul bun de sezon pe care l-a avut la Parma, iar în ultimele șase meciuri jucate a apărut pe tabelă doar din cauza unui cartonaș galben primit, nereușind să marcheze sau să ofere o pasă decisivă.
3 schimbări a făcut Lucescu în lotul pentru Kosovo și Cipru: au dispărut Chipciu, Ghiță și Pușcaș, au apărut Matei Ilie, Miculescu și Bîrligea.
Fundașii au marcat aproape cât atacanții
Constant buni în Liga Națiunilor, și ceilalți fotbaliști de atac din lotul lui Mircea Lucescu au cifre modeste la echipele de club. Nicolae Stanciu (trei pase de gol), Darius Olaru (o pasă de gol), Ianis Hagi (zero realizări ofensive), Florinel Coman (două pase de gol), Alex Mitriță (o pasă de gol), Dennis Man (trei pase de gol) și Denis Drăguș (zero realizări ofensive) nu și-au trecut numele pe lista marcatorilor de la precedentele meciuri ale naționalei. În schimb, zestrea de goluri e formată din cele patru reușite ale lui Daniel Bîrligea, de cele două ale lui Alibec și de una a debutantului David Miculescu.
Cât de rea e situația ofensivilor din lot? Dacă ei au adunat șapte goluri în ultima lună, fotbaliștii defensivi au reușit să marcheze împreună...șase! Performerul este Deian Sorescu, autor a trei goluri și o pasă decisivă în ultimele patru meciuri jucate pentru Gaziantep, urmat de Alexandru Pașcanu (două goluri pentru Rapid) și Nicușor Bancu (un gol în tricoul Universității Craiova).
Bîrligea și Pașcanu pot fi surprizele lui Lucescu
Cum Lucescu e recunoscut drept un antrenor care simte jucătorii și are obiceiul de a oferi surprize, sunt șanse ca, odată obiectivul îndeplinit după meciul cu kosovarii lui Rrahmani și Krasniqi, echipa de start să sufere unele modificări. Cine ar putea pătrunde în nucleul format de Iordănescu și păstrat de Lucescu?
Cel mai rostit nume este și trebuie să fie cel al lui Daniel Bîrligea. Vârful de 24 de ani are un început fabulos la FCSB, marchează în Europa și în SuperLigă, e lăudat de specialiștii din fotbalul românesc și pare că a ajuns în punctul în care se poate bate cu șanse reale la statutul de atacant titular al echipei naționale. Bîrligea e în forma carierei, are cifre, poate profita de lipsa de formă a lui Drăguș și de inconstanța lui Alibec și va folosi meciurile cu Kosovo și Cipru pentru a-i demonstra selecționerului că e atacantul cu care România poate reveni la Mondial.
Pentru Alex Pașcanu, șansa poate fi dată de meciurile mai puțin reușite făcute de Andrei Burcă în ultima perioadă, dar și de evoluțiile excelente pe care le-a avut în tricoul Rapidului. Stoperul s-a adaptat instant în Giulești, a devenit liderul unei linii defensive care nu a primit niciun gol în ultimele cinci partide, e un pericol real și constant la fazele fixe și, la 26 de ani, dă impresia că a atins maturitatea sportivă, după experiențe reușite în liga a doua din Spania. Fără Ghiță și Racovițan, Pașcanu îl are concurent direct pe Adrian Rus, și el aflat de multă vreme în lotul naționalei, dar incapabil să facă pasul de la statutul de rezervă la cel de titular.