ANALIZĂ Greu, dar nu imposibil de mers pe urmele marilor generații. Ce ne spune istoria despre șansele de calificare directă la Mondial

Greu, dar nu imposibil de mers pe urmele marilor generații. Ce ne spune istoria despre șansele de calificare directă la Mondial Nationala

Startul fals al sprintului spre World Cup 2026 aruncă naționala României într-o spirală a calculelor complicate pentru calificarea direct și cele realiste ne spun că avem nevoie de un succes în returul cu bosniacii, dar și de cel puțin o victorie împotriva Austriei, echipa din urna întâi și favorita grupei. 

  • Istoria ne arată că batem destul de rar "granzii" în preliminarii, dar precedentele există și oferă speranțe.

În 15 cazuri în care am luat startul în calificări în care echipele au fost împărțite în urne valorice, România s-a aflat în prima urnă în patru ocazii (1974, 1998, 2002 și 2012) și a obținut calificarea doar pentru Franța 1998. În alte 11 ocazii am dat peste forțe ale continentului ieșite în calea noastră din prima urnă: 6 victorii, 7 egaluri, 9 înfrângeri și trei calificări la Mondial ca urmare a unor succese de răsunet în fața unor formații mai bine cotate la acel moment, cum va fi și Austria la ora meciului direct din iunie.

31 de ani fără victorie cu "granzii" grupei pentru Mondial

Din 1994, an în care învingeam Belgia, favorita grupei, în drumul spre frumoasa vară americană, naționala României a avut patru campanii în care s-a aflat mai jos de prima urnă la tragerea la sorți (2006, 2010, 2014 și 2022). De fiecare dată am fost trimiși în fața unor echipe de top ale continentului (Olanda, Franța, din nou Olanda și Germania) și de fiecare dată am terminat dublele manșe cu acestea fără să obținem un succes.

După campania din 2002, terminată cu barajul ghinionist cu Slovenia, România, cu Victor Pițurcă pe bancă, nimerea în grupa de calificare din care făcea parte și Olanda, echipă care ne compromitea fără drept de apel șansele la Mondialul german cu o dublă victorie, 2-0 în Giulești și 2-0 la Rotterdam. Patru ani mai târziu, din grupa a doua valorică, am dat peste Franța (2-2 la Constanța, cu Victor Pițurcă selecționer, și 1-1 în deplasare, cu Răzvan Lucescu pe bancă).

Și mai aproape de zilele noastre, în preliminariile pentru Brazilia 2014, aceeași Portocală Mecanică făcea scor cu naționala lui Victor Pițurcă, 8-1 tur-retur după 4-1 pe Arena Națională și 4-0 la Amsterdam. Am terminat, totuși, grupa pe locul al doilea, dar am pierdut barajul cu Grecia.

În drumul spre Qatar 2022, "balaurul" s-a numit Germania, o echipă care s-a dovedit mult prea puternică pentru o națională condusă de Mirel Rădoi și aflată într-o perioadă de căutare: 1-0 pe Arena Națională și 2-1 la Hamburg.

Vom ataca, așadar, meciul cu Austria (7 iunie, la Viena) după opt episoade în care am obținut doar două rezultate de egalitate contra echipelor cotate cu prima șansă în preliminarii.

5-19 e golaverajul României în ultimele opt meciuri cu echipele din prima urnă valorică a preliminariilor pentru Mondial.

Generația Guadalajara și Generația de Aur, mari victorii și calificări

Primul moment în care succesul în fața favoritei grupei a fost dublat și de calificarea la Mondial s-a petrecut în preliminariile pentru Mexic 1970, în fața Portugaliei lui Eusebio. Învinși clar în tur (0-3), elevii lui Angelo Niculescu și-au luat revanșa în returul de pe "23 August", când un gol al lui Nicolae Dobrin a decis meciul la limită și a răsturnat calculele grupei. În cele din urmă am profitat de avantajul luat, am terminat grupa preliminară pe primul loc și fotbalul românesc a primit ceea ce avea să numească Generația Guadalajara, fără Dobrin, dar cu Lucescu și Dinu în echipă, cu celebra temporizare din Mexic și amintirile meciurilor cu Brazilia lui Pele, Anglia și Cehoslovacia.

Aveam să învingem degeaba Iugoslavia în deplasare în preliminariile pentru CM 1974, pentru că un 4-6 controversat la retur ne lăsa fără șanse la turneul final din Germania, situație care s-a repetat după un 2-1 cu Anglia în preliminariile CM 1982.

09:12
live

În 1989, însă, naționala avea să întoarcă istoria în favoarea ei, pe 15 noiembrie, cu puțin timp înaintea Revoluției care a dus la căderea regimului Ceaușescu. În preliminariile pentru Coppa del Mondo, pierdusem clar cu Danemarca în deplasare (0-3), dar trupa lui Emeric Jenei avea să pună în scenă, pe Ghencea, unul dintre cele mai mari meciuri din istoria echipei naționale. Un 3-1 pe care mulți îl consideră adevăratul moment în care s-a născut Generația de Aur, cu o dublă a lui Gabi Balint, un gol al lui Sabău, o revenire de la 0-1 în minutul 6 și o primă repriză pusă de mulți cronicari în topul celor mai bune făcute vreodată de o echipă românească.

Cercul l-am închis în preliminariile pentru SUA 1994, când Belgia pornea ca favorită a grupei de calificare, dar Generația de Aur, cu Anghel Iordănescu aflat la al doilea meci ca selecționer, câștiga cu 2-1, tot pe Ghencea, cu goluri semnate de Florin Răducioiu (penalty) și Ilie Dumitrescu, respectiv Enzo Scifo (penalty). Succes dublat de victoria de la Cardiff, 2-1 cu Țara Galilor, și urmat de sfertul de finală jucat pe tărâm american.

Victoriile României în fața echipelor din Urna 1 în preliminariile pentru Mondial:

• România - Belgia 2-1 (preliminarii CM 1994 - Răducioiu pen. și Ilie Dumitrescu) - mergem la Mondial

• România - Danemarca 3-0 (preliminarii CM 1990 - dublă Balint, gol Sabău) - mergem la Mondial

• România - Anglia 2-1 (preliminarii CM 1982 – M. Răducanu, Iordănescu) - ratăm Mondialul

• Iugoslavia - România 0-2 (preliminarii CM 1978 - D. Georgescu, Iordănescu) - ratăm Mondialul

• România - Portuglia 1-0 (preliminarii CM 1970 - Dobrin) - mergem la Mondial

• România - Cehoslovacia 1-0 (preliminarii 1966 - Mateianu) - ratăm Mondialul

Toate rezultatele României în fața echipelor din Urna 1 în preliminariile pentru Mondial:

• România - Germania 0-1 și Germania - România 2-1 (preliminarii CM 2022)

• Olanda - România 3-0 și România - Olanda 1-4 (preliminarii 2014)

• România - Franța 2-2 și Franța - România 1-1 (preliminarii 2010)

• România - Olanda 0-2 și Olanda - România 2-0 (preliminarii 2006)

• Belgia - România 1-0 și România - Belgia 2-1 (preliminarii 1994)

• Danemarca - România 3-0 și România - Danemarca 3-1 (preliminarii 1990)

• România - Anglia 0-0 și Anglia - România 1-1 (preliminarii 1986)

• România - Anglia 2-1 și Anglia - România 0-0 (preliminarii 1982)

• Iugoslavia - România 0-2 și România - Iugoslavia 4-5 (preliminarii 1978)

• Portugalia - România 3-0 și România - Portugalia 1-0 (preliminarii 1966)

• România - Cehoslovacia 1-0 și Cehoslovacia - România 3-1 (preliminarii 1966)

02:33
live
  • Romania imago
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!