Helsinki 2005. Povestea unei calificari ratate cu o victorie in Finlanda, dupa golul lui Mutu! Cum arata primul "11" acum 10 ani
► Romania a batut Finlanda de doua ori, in 2004 si 2005
► Rat, Tamas si Piturca, singurii "supravietuitori"
► Cum arata primul "11" care a castigat in Finlanda
Romania si Finlanda s-au mai intalnit in preliminarii, in 2004 si 2005, in campania de calificare pentru mondialul din 2006 din Germania. Romania a terminat atunci pe locul 3 in grupa cu Olanda, Cehia, Finlanda, Macedonia, Armenia si Andorra, strangand 25 de puncte din 8 victorii, 1 egal si 3 infrangeri.
Echipa lui Victor Piturca avea totusi sanse de calificare pe final, insa Finlanda a fost "calul de bataie", pierzand atat cu Romania cat si cu Cehia, echipa cu care ne aflam in lupta directa pentru locul 2.
Olanda a dominat total grupa Romaniei, obtinand 10 victorii si 2 egaluri, terminand neinvinsa grupa de calificare. Mai mult, olandezii au primit doar 3 goluri in cele 12 meciuri! Ramase sa lupte pentru al doilea loc in grupa, Cehia si Romania si-au disputat sansele pana pe final, cand am ajuns sa depindem de jocul rezultatelor.
Romania trebuia sa bata in Finlanda dar sa astepte maxim un egal al Cehiei in meciurile cu Olanda si Finlanda. Daca Olanda si-a respectat blazonul si a invins cu 2-0 in Cehia, Finlanda nu a facut acelasi lucru. Nordicii au fost invinsi cu 3-0 pe teren propriu, Cehia obtinand astfel locul 2 in grupa inaintea Romaniei.
Romania a ratat practic locul 2 in grupa in meciul terminat egal in Armenia. Atat nationala noastra cat si Cehia au avut un parcurs perfect in meciurile cu celelalte echipe din grupa, cu exceptia Olandei, de la care luasera bataie in ambele meciuri. Cele doua echipei si-au impartit victoriile si in meciurile directe, acolo unde Romania avea avantajul golaverajului, 0-1 in Cehia si 2-0 acasa.
Meciurile Romaniei in preliminarii CM 2006
Romania 2-1 Finlanda
Romania 2-1 Macedonia
Andorra 1-5 Romania
Cehia 1-0 Romania
Armenia 1-1 Romania
Romania 0-2 Olanda
Macedonia 1-2 Romania
Olanda 2-0 Romania
Romania 3-0 Armenia
Romania 2-0 Andorra
Romania 2-0 Cehia
Finlanda 0-1 Romania
Desfasurarea meciului: Finlanda 0-1 Romania (Mutu '41 pen)
Romania a pus presiune pe Finlanda pe toata durata meciului. Florentin Petre si Mazilu au ratat cele mai mari sanse pentru Romania in debutul meciului, in timp ce pentru finlandezi Eremenko a ratat o sansa mare, dupa o greseala a lui Contra, pentru ca mai tarziu acelasi jucator sa rateze la o minge recuperata de la Iencsi.
Mutu a ratat si el cateva sanse bune, in special din lovitura libera, pentru ca mai apoi sa fie faultat de portarul Jääskeläinen in careu, fara ca arbitrul sa dicteze ceva. Cocis si Florentin Petre, care a nimerit bara, au ratat cele mai mari sanse pentru Romania din prima repriza. Chiar inainte de pauza, in minutul 41, Mazilu a fost faultat de portar in careu iar Mutu transforma lovitura de pedeapsa.
Dupa pauza romanii au continuat ratarile, prin Mazilu, Cocis si Tamas, in timp ce Tainio rateaza in minutul 82 o sansa buna pentru finlandezi. Mazilu a fost faultat iarasi in careu insa arbitrul Ghenov nu a dictat penalty, la fel ca in prima repriza. Emotiile Romaniei au fost maxime pe final, cand Tainio a lovit bara, in minutul 90, insa meciul s-a terminat 1-0 pentru Romania iar sperantele noastre depindeau tot de Finlanda, care trebuia sa obtina cel putin un egal cu Cehia pentru a ne califica, lucru ce, intr-un final, nu s-a intamplat, cehii mergand in locul nostru la Mondial.
Apogeul generatiei "necalificare"
Pentru Romania, echipa din 2005 reprezinta apogeul generatiei "ratate", cea care a facut schimbul cu generatia lui Hagi, Gica Popescu si Dan Petrescu, retrasa la inceputul anilor 2000, atunci cand Romania obtinuse calificarea la Euro 2000. De atunci si pana in 2008, nationala noastra a stat acasa la fiecare turneu final, fie ca a fost Mondial sau European.
Culmea, Romania incepea campania de calificare dupa victoria istorica cu Germania, 5-1 in Giulesti, ultima victorie mare a nationalei noastre. De atunci, noi am ratat calificare dupa calificare, cu exceptia europeanului din 2008, iar nemtii au ajuns sa fie campioni mondiali, capitanul echipei din 2014, Philip Lahm, fiind in teren in Giulesti.
Echipa lui Piturca era alcatuita din doar 4 jucatori cu o cota buna international, Lobont, Contra, Mutu si Chivu, restul echipei fiind alcatuita din jucatori ce nu au stralucit niciodata, atat la echipele de club cat si la nationala.
Echipa Romaniei: Lobont - Contra, Iencsi, Tamas, Rat - Florentin Petre, Ovidiu Petre, Cocis, Dorinel Munteanu - Mutu, Mazilu
Au intrat pe parcurs: Valentin Badoi > Cosmin Contra, Laurentiu Rosu > Mutu si Daniel Niculae > Mazilu
Rezerve nefolosite: Danut Coman, Jula, Tibi Balan, Gabi Bostina
Romania se intalneste cu Finlanda intr-o noua campanie de calificare, la 10 ani distanta. Singurii supravietuitori in echipa noastra sunt Rat si Tamas, care s-a accidentat dupa meciul cu Grecia, dar si Piturca, cel care este, ca si atunci, pe banca tehnica a nationalei.
Cei mai batrani jucatori din actualul lot erau niste pustani la acea vreme, Sanmartean, cel mai in varsta jucator din actualul lot, avand 24 de ani pe acea vreme, evoluand la Panathinaikos dupa ce fusese transferat de la Gloria Bistrita, in 2003, pentru 900.000 de euro.
Majoritatea jucatorilor de acum ai nationalei erau cel mult la liceu pe acea vreme. Rusescu, marcatorul de aseara avea 16 ani, Marita 19, Torje, Enache, Chiriches si Maxim abia isi facusera buletin, avand 14 ani, iar portarii nostri aveau 15 (Lung), 17 (Pantilimon) si 18 ani (Tatarusanu).
Chiar daca a facut egal cu Ungaria aseara, nationala Romaniei pastreaza sanse mari de calificare la Euro 2016. Sistemul de calificare s-a schimbat, la turneul final mergand primele 2 echipe din fiecare grupa, plus cea mai bine clasata echipa de pe locul 3, loc ocupat in acest moment de echipa Romaniei.
Nationala lui Piturca are insa sanse mari la primele 2 locuri daca bate in Finlanda, echipa noastra avand cele mai grele meciuri in primele 3 etape din aceasta campanie. Romania joaca in urmatoarele meciuri, dupa etapa de marti, cu Irlanda de Nord de doua ori si cu Insulele Feroe, in timp ce Grecia, Ungaria si Finlanda joaca intre ele.
Tatarusanu - Chiriches, Gardos, Grigore, Rat - Pintilii, Hoban - Chipciu, Sanmartean, Maxim - Marica
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News