Interesanta poveste a stadionului din Hamburg. Germania - România, pe o arenă care a costat 100 milioane de euro
Naționala condusă de Mirel Rădoi se va duela cu „Die Mannschaft” vineri, 8 octombrie, 21:45, ÎN DIRECT pe Pro TV și VOYO.
România va avea un meci extrem de dificil cu cea mai bună echipă din grupa de calificare la Campionatul Mondial. Prestația neconvingătoare de la Euro și înfrângere surprinzătoare cu Macedoniei de Nord cu scorul de 1-2 i-au făcut pe nemți să-și piardă statul de formație imbatabilă.
Povestea stadionului din Hamburg
Totuși, după venirea lui Hansi Flick la cârma echipei lucrurile s-au schimbat drastic. În cele două partide avute cu fostul antrenor al Bayern-ului pe bancă, Germania a marcat 10 goluri și nu a primit niciunul.
Deși arena de bază pe care își dispută confruntările este Olympistadion din Berlin (46 de partide), Germania joacă meciurile de acasă pe diverse stadioane din întreaga țară.
Au jucat până acum în 43 de orașe diferite. 28 de meciuri s-au disputat pe arena din Dortmund, 32 pe cea din Stuttgart, dar de cele mai multe ori când disputele nu sunt în capitală se joacă în Hamburg (34 de meciuri).
Materialele folosite pentru construirea stadionului fac parte din ruinele de la Eimsbüttel
Volksparkstadion este casa celor de la Hamburger SV, cunoscută și ca HSV. Chiar dacă dețin arena din Hamburg, HSV nu are nici o legătură cu originea stadionului. Înainte ca clubul să se mute pe Volksparkstadion, meciurile lui Hamburg se jucau pe Sportplatz am Rothenbaum. Arena a fost inaugurată pe 13 septembrie 1925 cu un meci între FC Altona 93 și HSV. În fața unei mulțimi de 25.000 de spectatori, Hamburg a pierdut cu 2-3.
Stadionul Parcul Poporului
Între 1951 și 1953 stadionul a fost reconstruit. Pe 12 iulie stadionul a fost inaugurat sub numele de Volksprakstadion (Stadionul Parcul Poporului), numit după parcul din apropiere cu același nume.
Ce este de notat e faptul că materialele care au fost folosite pentru construirea stadionului fac parte din ruinele de la Eimsbüttel, un cartier din Hamburg distrus în urma bombardamentelor aliate din Al Doilea Război Mondial. Noua arenă putea găzdui până la 75.000 de spectatori și continua să fie folosită pentru diverse evenimente sportive.
Cât a costat arena din Hamburg
În mai 1998, HSV s-a decis să revoluționeze în totalitate stadionul deja învechit din Hamburg cu unul complet nou, care se încadra în facilitățile moderne de găzduire ale Cupei Mondiale.
Vechiul stadion a fost demolat, iar noua arenă a fost rotită cu 90 de grade pentru a oferi un unghi de vizualizare egal pentru toate tribunele și de a profita de lumina soarelui. Costul estimat al noii arene a fost în jurul a 90-100 de milioane de euro.
Noua arenă servește atât ca teren de fotbal, cât și ca sală de concerte. Capacitatea stadionului în timpul meciurilor de club este de 57.000, care este redusă la 51.500 în timpul meciurilor internaționale atunci când secțiunile de stat în picioare de la tribuna nord sunt transformate în zone cu scaune.
Muzeu în incinta arenei pe care se va juca Germania - România
Noul stadion a eliminat pista care mărea distanța dintre teren și tribune. Arena a fost inaugurată pe 2 septembrie 2000, când Germania a jucat contra Greciei, echipa gazdă a câștigat cu 2-0. Pe noul stadion, HSV a reușit să atingă o prezență medie de 50.000 de spectatori pe meci. În 2004 a fost deschis un muzeu dedicat istoriei echipei din Hamburg.
Hamburger SV, echipă care astăzi se bate la promovarea în prima divizie, deține un grup uriaș de fani. Atât de mulți încât clubul a creat un cimitir dedicat suporterilor, acesta este acoperit cu gazonul original de pe Volksparkstadion.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News