INTERVIU Ionel Ganea: "Ralf Rangnick e în Top 5 antrenori pe care i-am avut". Detalii despre viitorul adversar al României

Ionel Ganea: Ralf Rangnick e în Top 5 antrenori pe care i-am avut . Detalii despre viitorul adversar al României Nationala

Sport.ro a stat de vorbă cu Ionel Ganea despre antrenorul naționalei Austriei, adversara României în preliminariile Campionatului Mondial din 2026.

Ionel Ganea, la VfB Stuttgart alături de Ralf Rangnick

Sport.ro a stat de vorbă cu Ionel Ganea despre antrenorul naționalei Austriei, adversara României în preliminariile Campionatului Mondial din 2026.

  • Ionel ganea ralf rangnick 04

Actual selecționer al Austriei, adversara tricolorilor din preliminariile CM, germanul Ralf Rangnick l-a antrenat pe Ionel Ganea la VfB Stuttgart două sezoane, 1999-2000 și 2000-2001. 34 de goluri în 107 meciuri a marcat Ganea pentru VfB Stuttgart. Fostul atacant al naționalei României a jucat la gruparea din Bundesliga patru sezoane. În primele două sezoane a fost antrenat de Rangnick, cel care l-a adus la echipă. 

Salut, Ionel! Aș vrea să vorbim despre fostul tău antrenor de la Stuttagrt, actualul selecționer al Austrei. Ce îl face special pe Rangnick, ce-ți mai amintești despre el?
Un antrenor care tot timpul ce-și propune încearcă să și îndeplinească, să-și atingă obiectivele, lucrează cu știință și perseverență la orice proiect pe care îl inițiază, iar asta s-a văzut în cariera lui, de asta e considerat unul dintre cei mai valoroși antrenori germani din ultimii 20 de ani. Klopp, Tuchel vorbesc la superlativ despre el. Nu e dur și autoritar, e un om care lucrează foarte bine, înțelegător, am avut o relație foarte bună, m-a sprijint foarte mult în cariera mea de fotbalist. 

"Ralf Rangnick e corect. Te cheamă la el și îți explică în detaliu ce să corectezi" / "Îmi spunea mereu să nu renunț"

El te-a vrut la Stuttgart?
Da, el m-a dorit, el era antrenor acolo când m-a transferat Stuttgart. E și antrenor, dar și un bun psiholog și antrenor, e tipul de om care-și apropie jucătorii. Dacă m-ai pune acum să-l descriu într-un cuvânt, primul lucru care-mi vine în mninte e... corect! Foarte corect. E și un bun antrenor care te motivează. Impune respect. Vorbește personal cu jucătorii. Dacă nu faci ceva bine, te cheamă la el și îți explică în detaliu ce să corectezi. Antrenor modern, foarte, foarte bun.

Care e un sfat care ți-a rămas în minte și l-ai păstrat în toată cariera ta?
Un sfat bun de la el? Tot timpul îmi spunea să nu renunț. Să nu renunț! Și când treceam prin perioade poate nu foarte bune... Îmi spunea să fiu mereu pozitiv. Ralf Rangnick a și căpătat experiență de-a lungul anilor și încet-încet a ajuns un antrenor respectat în toată Europa. Pe lângă experiență mai sunt și sistemele astea noi de monitorizare jucători - adversari. Te ajută foarte mult. Diverse metode cu care îi studiezi pe jucători și vezi ce parametri au. Pe vremea mea n-aveam așa ceva, erau anii 99-2000...

Dar ai devenit și cel mai bun marcator din postura de rezervă în Bundesliga.
Nu, atunci l-am avut pe Felix Magath, un alt antrenor important în cariera mea.

Ionel Ganea: "Îl pun pe Ralf Rangnick în Top 5 antrenori din cariera mea"

Apropo de antrenori mari ai carierei, l-ai include pe Rangnick în top 5 tehnicieni?
Da l-aș pune în Top 5 pentru că am avut mulți antrenori buni: nea Mircea Lucescu, Anghel Iordănescu, Felix Magath, Victor Pițurcă. 

La Wolverhampton? 
Pe Glen Hoddle, el era contra mea mai mult, nu prea mă plăcea. Nu prea mă avea la suflet, asta e, ce să facem!?

Pe ce sistem miza la Stuttgart actualul selecționer al Austriei, ce stil aborda?
El juca cu patru fundași, patru mijlocași și doi atacanți, sistemul ăsta care se transforma în sistem 4-5-1 uneori. A fost foarte mult influențat în carieră de stilul lui Arrigo Sacchi, îi plăcea foarte mult de italian. Și de la Lobanovski citeam că s-a inspirat în carieră, iar în timp a devenit un antrenor de referință al fotbalului german din care alți tehnicieni au avut ce învăța. 

În contextul ăsta România va înfrunta o națională a Austriei greu de bătut, deși la prima vedere pare o grupă facilă.
Ne luptăm cu Austria în grupa asta, suntem de valori apropiat egale, dar ei au jucători care evoluează la echipe mai bunicele din Europa decât avem noi. 

Ganea și Rangnick au învins-o de două ori în deplasare pe Bayern Munchen, cu marele Lothar Matthaus pe teren!


Ai mai vorbit cu el de când era antrenor la Stuttgart?
O singură dată am mai vorbit cu el când a mai venit în România. Mi-a rămas întipărit în minte drept un profesionist și un om corect, în general nemții sunt oameni corecți, nu pot să spun că avea vreun preferat din echipă. Discuțiile cu el erau strict pe fotbal, cum să evolueze echipa, sport. Dacă mă întreba ceva, mă întreba de familie. Cam atât. 

Ce meci mare îți vine acum în minte cu el pe bancă și tu în teren?
Contra lui Bayern Munchen. Când bați cea mai bună echipă din Bundesliga la ea acasă, și de două ori! 1-0 la ei, de două ori, dar și ei ne băteau pe noi acasă. Știa să gestioneze un meci cu un adversar redutabil, iar toată încărcătura o lua asupra lui. Profesionist, foarte corect și de treabă și cu un urcuș mare în carieră. 

  • Rangnick a afirmat că principalii oameni care l-au influențat în carieră sunt Ernst Happel, Valeri Lobanovski, Arrigo Sacchi și Zdeněk Zeman. 
  • E creditat de presa din Germania ca având o mare influență asupra carierelor luiThomas Tuchel, Jürgen Klopp, Julian Nagelsmann, Ralph Hasenhüttl, Marco Rose, Roger Schmidt, Adi Hütter, Oliver Glasner și Matthias Jaissle.
  • Rangnick a povestit că un seminar despre "creșterea copiilor cu dragoste și consecvență" l-a influențat în carieră în modul de a relaționa cu jucătorii săi. 

Ionel Ganea: "Jurgen Kohler, cel mai puternic fundaș întâlnit când jucam la VfB Stuttgart"

Cu Bayern dădeai lupte aprige cu fundașii lor.
Dar cel mai tare fundaș râmâne Jurgen Kohler de la Dortmund, campion mondial - foarte puternic, un tip ca o stâncă, greu de trecut de el, dar îl mai depășeam când jucam cu Dortmund. La Bayern Lothar Matthaus conducea tot jocul toată apărarea. L-am prins jucând libero, Bayern miza pe un sistem 1-4-1-4. Se transformau în 4-3-3. Îl lăsau pe Matthaus să urce, să ordoneze atacurile.

De la Stuttgart cu cine te-ai înțeles cel mai bine? 
Am avut colegi cu care m-am înțeles bine, de exemplu, Thomas Berthold cu care mă înțelegeam foarte bine, apoi Zvonimir Soldo, Lisztes, colegul de cameră. Brazilianul Bordon. Aleksander Hleb... 

Ionel Ganea: "Pe Hleb îl duceam cu mașina, îl aduceam să mănânce la mine. Mă bucur că am putut face ceva pentru el"

Hleb, bielorusul de la Arsenal și Barcelona.
Da, da. Îl duceam cu mașina, îl aduceam să mănânce la mine, era tânăr, avea 18 ani. Stăteam apropape unul de altul, îl luam de acasă, îl duceam la antrenament, mă bucur că am putut să fac ceva pentru el. 

O penultimă întrebare. Eu spun că golul marcat de tine contra Bosniei la Craiova e cel mai spectaculos înscris de tine la națională. Continuă tu de aici!
Golul de la Craiova cu Bosnia, da... Ar mai fi și cel cu Franța, atunci a fost o semifoarfecă. Dacă joci cu Franța și marchezi pe Parc des Princes e ceva de vis. Contra campioanei mondiale și europene. 

O ultimă întrebare. Se califică România dintr-o grupă cu Austria la CM?
Sper din toată inima. Să joace și cu inima!

Un prieten inginer de poduri și Sacchi: "L-am întâlnit când aveam 23 de ani"

"Pot spune că sunt trei persoane de la care m-am inspirat", povestea Rangnick pentru site-ul celor de la Manchester United. “Primul a fost un prieten numit Helmut Gross. Era un antrenor amator, în viața de zi cu zi era inginer, construia poduri. Dar el cred că a fost primul antrenor din Germania care juca pe linia de apărare cu patru fundași care făceau marcaj în zonă". 

Rangnick a continuat pentru sursa mai sus citată. 

“L-am întâlnit când aveam 23 de ani și a avut o mare influență asupra dezvoltării mele ca antrenor, apoi am lucrat împreună la Red Bull și la Hoffenheim. 

În timpul carierei am fost de asemenea inspirat Arrigo Sacchi, când era antrenor la AC Milan în anii 80. Nu doar că dominau fotbalul european, dar au creat un stil de fotbal unic, special", a mai istorisit actualul selecționer al Austriei. 

Ralf Rangnick: "Când am jucat contra lui Lobanovski, după 10 minute am început să-mi număr jucătorii de pe teren"

Sursă de inspirație pentru german a fost și marele Lobanovski. Povestea e nemaipomenită!

"La prima mea experiență de antrenor am jucat împotriva lui Valeri Lobanovski, marele tehnician care o conducea pe Dinamo Kiev. După 10 minute, am început să-mi număr jucătorii din echipa mea, pe cei care erau pe teren. Simțeam că ei au un jucător sau doi în plus. La finalul meciului, am rugat translatorul să vorbesc cu el. Secretul era următorul: mi-au zis că așa se antrenează în fiecare zi, cu presing generat de toată echipa". 

Ionel Ganea, la VfB Stuttgart

  • Ionel Ganea Stie Care E Cel Mai Mare Castig Dupa Israel Romania 1 2 1
  • Jurgen Klopp îl apreciază pe Rangnick. "Unul dintre cei mai buni, dacă nu cel mai bun antrenor german", spunea Klopp despre Rangnick, în 2011, citat de Eurosport. 
  • "Klopp nu l-a copiat pe Rangnick, dar s-a inspirat mult de la el. Klopp a înțeles cât de important e să investească în tineri foarte rapizi, în jucători care să nu întrebe de ce trebuie să alerge atât de mult", a povestit Guido Schafer, fost fotbalist la Mainz.

PROGRAMUL GRUPEI H | Preliminarii CM 2026

21 martie

21:45 – Cipru – San Marino

21:45 – ROMÂNIA – Bosnia și Herțegovina

24 martie

21:45 – Bosnia și Herțegovina – Cipru

21:45 – San Marino – ROMÂNIA

7 iunie

16:00 – Bosnia și Herțegovina – San Marino

21:45 – Austria – ROMÂNIA

10 iunie

21:45 – ROMÂNIA – Cipru

21:45 – San Marino – Austria

6 septembrie

21:45 – Austria – Cipru

21:45 – San Marino – Bosnia și Herțegovina

9 septembrie

21:45 – Bosnia și Herțegovina – Austria

21:45 – Cipru – ROMÂNIA

9 octombrie

21:45 – Austria – San Marino

21:45 – Cipru – Bosnia și Herțegovina

12 octombrie

16:00 – San Marino – Cipru

21:45 – ROMÂNIA – Austria

15 noiembrie

19:00 – Cipru – Austria

21:45 – Bosnia și Herțegovina – ROMÂNIA

18 noiembrie

21:45 – Austria – Bosnia și Herțegovina

21:45 – ROMÂNIA – San Marino

Ediția din 2026 a Campionatului Mondial va fi găzduită de trei țări: Statele Unite ale Americii, Mexic și Canada.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!