Jurnaliștii din Kosovo au reacționat după tragerea la sorți, fiind mulțumiți de faptul că naționala nu a mai picat cu țări care nu recunosc independența statului.
"Pentru doar a doua oară nu vor exista complicații de natură politică într-o campanie de calificare a reprezentativei din Kosovo. Așa că accentul se va pune doar pe fotbal, ceea ce nu s-a întâmplat întotdeauna până acum. (...) În calificările pentru CM 2018, Kosovo a fost în grupă cu Ucraina, țară care continuă să nu recunoască statul Kosovo.
În preliminariile pentru CM 2022, am fost în grupă cu trei țări care nu ne recunoșteau: Spania, Grecia și Georgia. A fost o mare discriminare în Spania la adresa Kosovo. În calificările pentru EURO 2024, Kosovo a întâlnit România și Belarus, ambele nu recunosc independența Kosovo. Cele două meciuri cu România au fost marcate de probleme în tribune.
La toate participările în Liga Națiunilor, Kosovo a avut în grupă țări care n-o recunoșteau: Azerbaijan (2018/2019), Moldova și Grecia (2020/2021), Grecia și Cipru (2022/2023), iar în campania 2024/2025 au fost România și Cipru. Au fost bannere jignitoare în Cipru și numeroase probleme în România. Meciul din 15 noiembrie a fost întrerupt după ce jucătorii kosovari au părăsit terenul în urma scandărilor `Serbia, Serbia`.
UEFA a decis ca România să câștige cu 3-0 la masa verde, dar federația kosovară a anunțat că s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. În calificările pentru EURO 2020 am avut cea mai prietenoasă grupă, cu Anglia, Cehia, Bulgaria și Muntenegru, toate recunosc statul Kosovo", au scris cei de la koha.net.
Președintele FFK nu renunță și așteaptă victoria la TAS contra României
Agim Ademi a reiterat că Federația Kosovară de Fotbal își va căuta dreptatea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Declarația președintelui FFK vine după ce Taulant Hodaj, avocatul Federației, declara că speră să schimbe rezultatul dictat de UEFA, dar și să înăsprească sancțiunile dictate împotriva FRF.
"Jucătorii au intrat înăuntru, nu avea sens să revenim. A fost o decizie comună de a nu mai juca pentru a stabili un standard. Standardul este că aceste lucruri trebuie stopate pentru totdeauna.
Nu știm când se vor încheia situațiile de acest tip, însă cert este că ele trebuie considerate ca insulte, ca scandări rasiste, iar de fiecare dată să fie pedepsite", a spus Agim Ademi, într-un interviu pentru Telegrafi.
"Președintele Ademi a dezvăluit că se așteaptă ca Federația din Kosovo să aibă câștig de cauză la apelul depus la Tribunalul de Arbitraj Sportiv", a scris și Telegrafi.
Lista sancțiunilor dictate de UEFA împotriva FRF arată astfel:
- amendă de 50.000 de euro și dispunerea închiderii stadionului pentru următorul meci în care România va fi gazda din cauza comportamentului rasist și/sau discriminatoriu al suporterilor săi (referire la scandările xenofobe împotriva Ungariei)
- amendă de 30.000 de euro pentru transmiterea unor mesaje provocatoare cu tentă politică nepotrivite unui eveniment sportiv
- amendă de 9.000 de euro pentru aruncarea de obiecte
- amendă de 4.500 de euro pentru aprinderea de materiale pirotehnice
- amendă de 8.000 de euro pentru folosirea unui laser din tribune
- amendă de 12.500 de euro pentru tulburarea imnurilor naționale
- amendă de 14.000 de euro pentru blocarea căilor de acces
- avertisment pentru conduita necorespunzătoare a echipei sale