„Nimeni n-ar trebui să trăiască asta!” „Piratul” care vrea să scufunde România: copil al războiului și ospătar la 10 ani
România va întâlni Kosovo marți, de la 21:45, în preliminariile Campionatului European.
Vedat Muriqi (29 de ani) este starul absolut al naționalei kosovare. Vârful de la Mallorca a semnat ambele goluri ale echipei sale în remiza din weekend cu Elveția (2-2). „Piratul”, așa cum i se zice în Spania, are trei reușite în aceste preliminarii și 26 în total pentru reprezentativa țării sale.
Transferat de Mallorca de la Lazio, în vara lui 2022, Muriqi este considerat unul dintre cei mai eficienți atacanți din Spania. În sezonul trecut, a marcat de 16 ori pentru clubul din Baleare, iar cota sa a ajuns la 15 milioane de euro. Puternic, excelent în duelurile aeriene și specialist în jocul cu spatele la poartă, atacantul din Kosovo reprezintă principalul pericol pentru naționala României.
Copilăria lui Muriqi, marcată de război
Născut la Prizren, pe atunci în Serbia și Muntenegru, Vedat Muriqi a avut o copilărie marcată de conflictul violent din Balcani. „Au fost zile pe care n-ar trebui să le trăiască nimeni, nicio ființă umană. Au fost multe lucruri rele”, povestea atacantul într-un interviu pentru publicația Ultima Hora.
Când avea patru ani, soldații sârbi au intrat peste familia lui în casă. Le-au zis că o să le pună o bombă. Mama lui și-a strâns repede lucrurile și i-a mințit pe Vedat și pe sora lui că pleacă toți „în vacanță”. S-au dus în Albania, unde timp de câteva luni au trăit într-o cameră, alături de alte 50 de persoane.
„Așa a început copilăria mea. Mai târziu, când aveam șase ani, a murit tata și trebuia să supraviețuim. M-am dus să muncesc. Am spălat vase în restaurantul unchiului meu, apoi am fost chelner. Aveam 10 ani, dar eram deja foarte înalt”, își amintește Muriqi.
„Așa ceva nu se poate în Kosovo!”
În paralel cu munca, s-a ținut de fotbal. La școală a renunțat când avea 15 ani. Visa să ajungă fotbalist încă de mic, dar familia lui nu credea că e posibil. „Asta nu se poate în Kosovo!”, îi zicea mama lui, Bledina, care mai târziu a devenit managerul său.
Muriqi a debutat la Liria Prizren, în orașul natal, apoi s-a mutat la Teuta Durrës, în Albania. În acel moment, a întrerupt munca și s-a dedicat 100% fotbalului. Un an mai târziu, în 2014, a prins un transfer în Turcia, la Giresunspor.
„Lucrurile au mers bine în Turcia. Acolo a început adevăratul Muriqi”, explică atacantul kosovar. După doi ani excelenți la Giresunspor, s-a dus la Gençlerbirliği. A urmat Çaykur Rizespor, iar în 2019 mutarea la Fenerbahce, care a plătit aproape 6 milioane de euro pentru el.
Lazio, clubul unde lucrurile nu s-au legat
În 2020, Muriqi a fost vândut la Lazio, în schimbul a 20 de milioane de euro. Despărțirea de Turcia a fost grea, mai ales că își luase și cetățenia turcă. Se adaptase la Istanbul, dar oferta din Serie A era prea bună.
La Roma n-a reușit să se impună. „În Italia, nivelul era peste cel din Turcia. M-am accidentat la început, apoi am luat COVID. Am suferit mult, n-a fost ușor să mă ridic la nivelul colegilor mei”, povestea vârful de la Mallorca în presa din Spania.
„De multe ori, nici n-am avut noroc. Dar e adevărat și că atunci când mi s-au dat șanse, n-am jucat bine”, a recunoscut Muriqi. Nici suporterii laziali nu l-au „scutit”, așa că plecarea de pe Olimpico a fost iminentă.
Cum și-a schimbat opinia despre Spania
Pentru Muriqi, La Liga nu era o opțiune, pentru că Spania este una dintre cele cinci țări ale Uniunii Europene (printre care și România) care nu recunosc statul Kosovo. „E greu de asimilat asta”, spunea Muriqi. Și-a schimbat opinia după ce a văzut câteva documentare despre Spania și Insulele Baleare.
„Mi-am zis că e doar un sport. Când am ajuns la Palma, părerea mi s-a schimbat de la o zi la alta”, povestește vârful kosovar. Acum, nu mai vrea să plece de la Mallorca și visul său este să câștige un trofeu cu echipa insulară. „Am contract până în 2027, vreau să rămân. Le-am și zis impresarilor să nu vină cu oferte, să mă lase în pace, că vreau să stau aici”, insistă atacantul.
- Idolul lui Muriqi este Zlatan Ibrahimovic.
- În Turcia, i se zicea „Canibalul”. Când a ajuns la Roma, directorul sportiv al lui Lazio i-a spus că nu-i place porecla și că îl va numi „Piratul”.
- „O dorință? Pace în lume. Să trăim bine și liniștiți. La final, oricum toți murim.”
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News