Fotbalul s-a schimbat enorm față de ultima noastră prezență la un Mondial, în secolul trecut. Mai ales din punct de vedere financiar, vorbim despre niște sume incomparabile cu ce a oferit FIFA în 1998, când tricolorii au jucat la Coupe du Monde, în Franța.

Între timp, Cupa Mondială a devenit cea mai bănoasă competiție la nivelul echipelor naționale. Și, începând cu ediția din 2026, când numărul echipelor participante va crește de la 32 la 48, tot ce înseamnă acest turneu final va trece la un alt nivel. Pentru că mai multe echipe înseamnă mai multe meciuri și mai mulți bani! De altfel, argumentul financiar a fost cel principal pentru FIFA, când forul mondial a luat decizia extinderii Mondialului. 

În Qatar a „plouat“ cu bani

Plasată în grupa H a preliminariilor din zona europeană, România se va duela cu Austria, Bosnia, Cipru și San Marino în campania pentru CM 2026. Aceasta se va derula, între martie – noiembrie 2025. Locul 1 duce la turneul final, iar locul 2 la baraj. Partidele din play-off, care vor oferi ultimele patru bilete pentru Europa, se vor desfășura în martie 2026.

Ce ar însemna însă o eventuală calificare pentru România din punct de vedere financiar? Ca să ne facem o părere, în acest sens, merită să trecem în revistă sumele pe care le-a împărțit FIFA la ultima ediție a Mondialului, cea din 2022, găzduită de Qatar.

*Bonus de calificare: 9 milioane de dolari

*Bonus pentru calificarea în optimi: 13 milioane de dolari

*Bonus pentru sferturi: 17 milioane de dolari

*Naționala care a pierdut finala mică (Maroc): 25 de milioane de dolari

*Naționala care a câștigat finala mică (Croația): 27 de milioane de dolari

*Finalista Mondialului (Franța): 30 de milioane de dolari

*Campioana Mondială (Argentina): 42 de milioane de dolari

Fondul de premiere pentru CM 2026: 896 de milioane de dolari!

În acest moment, FIFA n-a prezentat, deocamdată, sumele detaliate pe care echipele calificate le vor primi la Cupa Mondială din 2026 găzduită, în premieră, de trei țări: Canada, Mexic și SUA.

În schimb, forul mondial a anunțat că bugetul total al turneului final va fi de… 3,84 de miliarde de dolari. Miliarde! 

Potrivit Associated Press, din acest buget colosal, suma de 896 de milioane de dolari va fi alocată pentru premierea echipelor calificate. De asemenea, o parte din această sumă va fi destinată cluburilor care vor avea jucători implicați la turneul final de peste doi ani.

De pildă, în 2022, cluburile care au avut jucători la Mondialul din Qatar au împărțit suma de 209 milioane de dolari alocată de FIFA.

Revenind la Mondialul care urmează, cel din Canada, SUA și Mexic, un lucru e clar. În condițiile în care numărul meciurilor va crește, de la 64 la 104, și premiile acordate pentru calificare vor crește substanțial. Iar dacă în 2022, fiecare federație care a obținut biletele pentru Qatar a fost răsplătită cu minim 9 milioane de dolari, de această dată, în mod cert, acest bonus se va dubla! Ceea ce înseamnă că, în cazul unei calificări pentru România, federația lui Burleanu va fi „îngropată“ în bani. 

Calificarea la Europene a valorat 10 milioane de euro

De precizat că, de fiecare dată când s-a obținut o calificare, FRF a direcționat cei mai mulți bani către jucători și stafful tehnic.

Ultimul exemplu: Campionatul European din această vară, în Germania. UEFA a răsplătit federația noastră cu suma de 10 milioane de euro, după ce tricolorii și-au câștigat grupa preliminară. Din această sumă, aproximativ 4 milioane de euro, adică 40%, a ajuns la jucători și la staffului tehnic. Banii către fotbaliști au fost oferiți în funcție de minutele jucate de fiecare în campania de calificare pentru Euro 2024. Pornind de aici, suma maximă primită de un internațional român a fost de aproximativ 150.000 – 160.000 de euro.

Federația a păstrat pentru angajații ei cam 8% din bonusul UEFA pentru Euro 2024. Drept urmare, federalii au împărțit suma totală de aproximativ 700.000 – 800.000 de euro.