Uitati-va la nationala Marocului din 2018 si o veti vedea pe cea a Romaniei din 2026!
FRF, LPF si cluburile din Romania mai au doar putin de asteptat. In cativa ani, nu vor mai trebui sa simuleze ca sunt preocupati sa creasca si sa promoveze juniori, pentru ca ne vor dezvolta alte tari jucatorii.
Gabriel Chirea / [email protected]
La meciurile amicale cu Turcia (2-0) si Olanda (0-3), in noiembrie 2017, toti jucatorii din lotul echipei noastre nationale au fost nascuti pe teritoriul Romaniei, doar Andone si Ganea au fost crescuti in Spania. Lucrurile se vor schimba, probabil, in urmatorii 5-10 ani, daca tinem cont ca 5 milioane de romani au emigrat din Romania pana acum si alti noua pleaca in fiecare ora din tara.
Situatia este asemanatoare cu cea a Marocului, o tara cu o populatie dubla fata de cea a Romaniei (36,2 milioane locuitori), care are o dispora de 5,6 milioane de marocani, majoritatea aflati in tari din Europa Occidentala (Spania, Franta, Italia, Belgia, Olanda, Germania, UK). Efectul emigratiei asupra fotbalului marocan s-a vazut la meciul cu Coasta de Fildes, desfasurat pe 11 noiembrie 2017, ultimul din Grupa C a preliminariilor africane. "Leii din Atlas" au castigat grupa si s-au calificat direct la Mondialul din 2018, unde vor infrunta Portugalia, Spania si Iran, avand in lotulul de 23 de jucatori doar 5 care s-au nascut in Maroc, restul vazand lumina zilei si crescand in alte tari*!
Daca exodul lent al celor numiti "harragas" a inceput in anii ’60-’70 si s-a intins pe decenii, golirea Romaniei este de data recenta si s-a produs brusc, dupa deschiderea negocierilor de aderare (1999) si intrarea Romania in UE (2007). Cifrele oficiale spun ca diaspora noastra din Italia si Spania numara 1,5 milioane, respectiv 1,2 milioane de romani, fiind cele mai numeroase minoritati de cetateni straini. Romanii din Marea Britanie ocupa locul trei ca numar (230.000), in timp ce cei 530.000 de rezidenti romani din Germania sunt abia pe locul 5 ca minoritate acolo. Romanii sunt cea mai numeroasa minoritate de rezidenti straini si in Ungaria, desi numarul lor nu este foarte mare - 35.000, iar in Grecia (50.000) si Cipru (30.000) romanii reprezinta a treia mare minoritate de rezidenţi straini. Alte comunitati importante, dar care nu sunt la varful topurilor din tarile respective, se gasesc in SUA (900.000), Franta (350.000), Ucraina (comunitate istorica de 150.000 + 250.000 de moldoveni), Israel (230.000), Belgia (130.000) etc.
In 2016, conform site-ului oficial FIFA, numarul jucatorilor de fotbal inregistrati oficial in Romania era de 108.620, dar numarul real al acestora ar fi de aproximativ jumatate din aceasta cifra. In conditiile in care investitiile autohtone in jucatorii tineri se apropie de zero, iar singura masura de protectie a juniorilor din ultimii 28 de ani a fost implementarea Regulii U21, probabil ca in urmatorii 5-10 ani fotbalistii crescuti in Romania nu vor mai avea nicio sansa la loturile nationale (juniori, tineret, seniori) in fata celor care se nasc si practica fotbalul in strainatate, tinand cont de decalajul tot mai mare inregistrat in privinta mentalitatii, a conditiilor de pregatire, a calitatii antrenorilor sau a nivelului competitional national. Ciudat e ca, desi nu se intrevede nicio ameliorare a situatiei jucatorilor tineri din Romania, ba din contra, FRF a dispus pana acum doar 10 actiuni de selectie pentru echipele nationale de juniori, desfasurate in mai multe tari europene, in fapt trialuri organizate pe durata mai multor zile, cand ar fi trebuit deja sa aiba retele extinse de scouteri pentru fiecare tara in parte, care sa urmareasca evolutia zecilor de mii de jucatori romani eligibili pentru a juca pentru echipele nationale.
Asa ca FRF (care a dat chix cu Centrele de Excelenta pentru juniori), LPF (care s-a opus pana si regulii U21) si reprezentantii cluburilor romanesti (care platesc comisioane de zeci de mii de euro pentru fotbalisti straini, dar nu pot amenaja cateva terenuri cu gazon pentru juniori) pot sa doarma linistiti. Pe langa miliardele de euro trimise in tara, Diaspora lucreaza si pentru fotbalul romanesc...
*Lotul Marocului la ultimul meci oficial si locul de nastere al jucatorilor
Portari: Yassine Bounou (Montreal / Canada), Munir Mohamedi (Mellila / Spania), Ahmed Reda Tagnaouti (Casablanca / Maroc);
Fundasi: Achraf Hakimi (Madrid / Spania), Fouad Chafik (Pierrelatte / Franta), Badr Banoun (Casablanca / Maroc), Medhi Benatia (Courcouronnes / Franta), Romain Saïss (Bourg-de-Péage / Franta), Nabil Dirar (Casablanca / Maroc), Hamza Mendyl (Casablanca / Maroc);
Mijlocasi: Hakim Ziyech (Dronten / Olanda), Karim El Ahmadi (Enschede / Olanda), Sofiane Boufal (Paris / Franta), Younès Belhanda (Avignon / Franta), Fayçal Fajr (Rouen / Franta), Mbark Boussoufa (Amsterdam / Olanda), Mimoun Mahi (Haga / Olanda), Nordin Amrabat (Naarden / Olanda), Amine Harit (Pontoise / Franta), Sofyan Amrabat (Huizen / Olanda);
Atacanti: Khalid Boutaïb (Bagnols-sur-Cèze / Franta), Achraf Bencharki (Fes / Maroc), Rachid Alioui (La Rochelle / Franta).
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News