România a câștigat cu 3-0 și a încheiat pe primul loc grupa C2, cu 18 puncte, promovând în Liga B. Kosovo s-a clasat pe locul al doilea, cu 12 puncte, în timp ce Cipru și Lituania au ocupat pozițiile următoare.
Cu toate acestea, sancțiunile dure impuse Federației Române de Fotbal (FRF) – o amendă de 128.000 de euro și obligația de a juca următorul meci fără spectatori – au stârnit reacții, inclusiv în presa internațională.
Ce scriu francezii despre incident
Jurnaliștii de la 20minutes.fr au abordat contextul politic și istoric sensibil dintre Kosovo, Serbia și România și au evidenșiat faptul că relația dintre România și Serbia este percepută ca fiind una foarte apropiată.
„Având în vedere conflictul istoric dintre Kosovo și Serbia, aceste scandări i-au determinat pe Edon Zhegrova, jucător al lui Lille, și pe colegii săi să părăsească terenul în timpul prelungirilor, nu fără altercații cu jucătorii români. Autoritățile au decis imediat oprirea definitivă a meciului”, au relatat jurnaliștii francezi.
Aceștia au remarcat și prezența steagurilor care îmbinau culorile României și Serbiei în tribune.
„Incidentul a fost însoțit de arborarea unor steaguri care amestecau culorile României și Serbiei. România, asemenea Serbiei, nu recunoaște independența Kosovo, iar relațiile dintre cele două state sunt caracterizate ca fiind mai degrabă o frăție decât o simplă alianță diplomatică”, au mai observat francezii.
România, lider în grupa C2 a Ligii Națiunilor
În urma deciziei UEFA de miercuri, România a terminat C2 cu 18 puncte şi a promovat în Liga B. Kosovo s-a clasat pe locul al doilea, cu 12 puncte, Cipru a terminat pe trei, cu 6 puncte, iar Lituania pe ultimul loc, fără vreun punct.
Liga Naţiunilor 2024/25 are efect direct şi asupra preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2026. Cele mai bune patru câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor, exceptând echipele care au încheiat pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor participa la meciurile de baraj pentru CM 2026, alături de toate cele 12 echipe de pe locul secund din preliminariile clasice. Astfel, vor rezulta patru play-off-uri, fiecare cu câte patru echipe, ce se vor disputa în sistem semifinale-finală, urmând a se stabili ultimele patru naţionale europene participante la Cupa Mondială din Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada.
Tragerea la sorţi a preliminariilor europene pentru CM 2026 va avea loc pe 13 decembrie, la ora 13:00, ora României, la sediul FIFA din Zurich.
Extinderea competiţiei pentru ediţia din 2026 a crescut numărul locurilor alocate echipelor UEFA de la 13 la 16. Cupa Mondială din Statele Unite, Mexic şi Canada va reuni pentru prima dată un total de 48 de echipe. Formatul preliminariilor europene va fi unul cu 12 grupe a câte 4 sau 5 echipe. Câştigătoarele grupelor se vor califica direct la Cupa Mondială.