Cristian Jura, membru în structura de conducere a Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) din cadrul Consiliul Europei, a oferit o explicație după decizia UEFA, dezvăluind de ce forul european a considerat că nu este vorba despre rasism, așa cum pretindeau kosovoarii.

"Eu nu am fost la meci, dar am văzut la televizor şi pot spune că a fost acolo un complex de împrejurări, în sensul că a fost o provocare din partea fotbaliştilor din Kosovo şi a fost un răspuns, nici măcar al galeriei României, ci doar o mică parte din galeria României care a scandat 'Serbia'. 

După cum era de aşteptat, s-a deschis o anchetă de către UEFA. Dacă ai noştri nu scandau 'Serbia, Serbia', cred că îi puteam lăsa pe ei în ofsaid, ca să spun aşa, şi poate ar fi fost mai simplu şi mai bine pentru noi. Nici vorbă, nu cred că este vorba de rasism aici, aşa cum au invocat ei. 

Să nu uităm totuşi că nu au fost violenţe pe stadion, nu s-a întâmplat nimic de genul ăsta. Până la urmă s-a scandat numele unui stat, chiar dacă ei sunt în litigiu cu statul respectiv nu au fost scandări la adresa lor, cum s-a întâmplat de multe ori împotriva echipei României. Deci nu putem să considerăm că ar putea fi rasism după ceea ce s-a întâmplat", a completat juristul român.

România a primit o sancțiune financiară dură din partea UEFA

"Meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale Federţiei Române de Fotbal şi Federaţiei de Fotbal din Kosovo, jucat pe 15 noiembrie 2024, este declarat pierdut de Federaţia de Fotbal din Kosovo (considerat pierdut cu 0-3) pentru responsabilitatea de a nu fi jucat meciul în întregime (conform articolului 25.01 din regulamentul UEFA Nations League)", se arată în comunicatul Comisiei de Apel a UEFA.

Totodată, federaţia din Kosovo a fost amendată cu 6.000 de euro, pentru "comportamentul nepotrivit al echipei sale".

La rândul său, FRF a fost găsită vinovată de mai multe încălcări ale regulamentului şi a fost sancţionată amenzi în valoare totală de 128.000 de euro.

În vârstă de 52 de ani, Cristian Jura, de profesie jurist, este membru al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) din cadrul Consiliul Europei. Totodată este arbitru la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). De asemenea, este unul dintre fondatorii şi preşedintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv.