Caz CUTREMURATOR la inot! Sportiva terorizata de propriul antrenor cu pompita de aer! Prin ce DRAMA a trecut pentru performanta!
O vicecampioana europeana de juniori la inot povesteste cum antrenorul Mihai Sandu o indemna sa-si introduca aer in fund pentru a smulge sutimi de secunda. Din cauza aerului pompat in intenstine, sportiva a facut hernie la doar 16 ani. Apoi, cand a nascut, a fost obligata sa o faca prin cezariana.
E o femeie normala. Se apropie de 35 de ani, are un copil. Doar formele tradeaza ca in tinerete a facut sport de performanta. Inotul dezvolta musculatura. Dincolo de forme, femeia din fata ascunde niste cicatrice. Unele sunt fizice, urmele acelea albe care demasca un traumatism indiferent de timpul scurs. Celelalte nu se vad.
"As vrea sa uit ce a fost atunci. Aveam 14 ani si jumatate, eram o copila, nu banuiam ce o sa se intample", isi incepe, cu multa retinere, marturisirea fosta sportiva. Nu vrea sa nu i se dezvaluie identitatea: "Baiatul meu nu trebuie sa afle vreodata prin ce momente groaznice a trecut mama lui".
Se intampla in 1993. Pustoaica, eleva la liceul Emil Racovita din Bucuresti, visa la performantele Tamarei Costache. "Cosmarul a inceput atunci cand antrenorul Mihai Sandu mi-a dat o pompita ca sa-mi bag aer in fund, pentru a obtine rezultate mai bune", spune ea. "Mi-a zis ca nu o sa patesc nimic din cauza asta. Mai tarziu mi-am dat seama ca m-a mintit. Ma punea sa o fac inainte de proba cu vreo 20 de minute. Am fost prima din grupa care am fost pusa sa fac asa ceva. Apoi au urmat si ceilalti. Ne zicea sa nu discutam despre asta intre noi. Dar noi vorbeam, stiam unul de altul".
Fosta sportiva spune ca nu-i ies din cap nici acum durerile infioratoare de burta cauzate de aerul introdus in fund. Inchipuiti-va! Metoda folosita de Mihai Sandu pentru a imbunatati timpii e utilizata si in lumea mafiei, doar ca acolo scopul e de pedepsire a rivalilor sau datornicilor. Durerile sunt atroce in orice caz. "Intram stresata in concurs dupa ce faceam asta, ma incomoda rau, nu mi se parea un lucru ok. Iar daca dupa competitie nu puteam sa fac bazin de recuperare - ca doar asa puteam scoate aerul mai repede - aveam dureri infioratoare de burta", adauga ea.
Fosta inotatoare spune ca a fost pusa sa-si bage aer in fund la doua concursuri internationale, la majoritatea celor nationale si la unele antrenamente. "Tot incerc sa aflu daca asta m-a ajutat intr-adevar sa obtin timpi mai buni. Antrenorul imi zicea ca obtin 20-30 sutimi in plus. Insa, din cauza durerilor, ajunsesem sa-l mint. Ma duceam in vestiar, dar nu imi mai bagam aer si ii spuneam ca am facut-o. Mi se parea ca uneori obtin cam aceiasi timpi. Acum am ramas cu sanatatea distrusa si cu rusinea", spune sportiva cu amaraciune.
Din cauza presiunii pe intestin, plus a tesuturilor slabite de metoda barbara, inotatoarea a fost nevoita sa se opereze de hernie la 16 ani. "A fost oribil numai cand a trebuit sa povestesc despre asta medicilor si parintilor. La inceput nu stia nimeni. Intram in pamant de rusine".
Dar cel mai cumplit a fost dupa operatie, continua ea. "Am revenit la antrenamente la Sandu, care n-a fost prea impresionat ca m-am operat de hernie. Si ce credeti ca-mi cere? Sa-mi bag in continuare aer in fund. Am fost socata. Credeam ca am scapat de acest cosmar. Auzisem ca pe alti copii i-ar fi obligat sa faca asta. Atunci am decis sa plec de la el. Salvarea a venit de la Doina Sava, la care m-am mutat"
"Dupa ce a venit la mine, doi ani mi-au trebuit ca s-o recuperez dupa operatie. Apoi, la nastere a avut probleme deoarece i se slabise peritoneul bilateral, fiind nevoita sa faca cezariana. Nu este normal sa fie introdus un obiect strain in corp", povesteste Doina Sava, antrenoarea care a stat in spatele Cameliei Potec la aurul olimpic de la Atena.
De metoda lui Mihai Sandu nu "beneficia" orice inotator, ci doar cei care puteau obtine rezultate. "Se vorbea ca e pe principiul barcii pneumatice, ca ai o pozitie mai sus in apa si ca ajuta la cresterea flotabilitatii. Dar am inteles si ca poate intrerupe cresterea", spune Doina Sava.
In lumea sportului, se vorbeste ca inotatorii germani si rusi foloseau metoda "pompitei" inca din anii ’70. Au existat zvonuri despre existenta unui scandal intern chiar in 1996, la Jocurile de la Atlanta, dar totul a fost musamalizat.
Copilasul pe care il are acum inotatoarea a ajutat-o sa mai uite de traumele suferite in perioada cand facea natatie. "Puiutul meu m-a ajutat enorm sa mai uit de ce am patit atunci. Da. Si la nastere am avut de suferit. Pe langa ca am avut dureri in perioada sarcinii, am fost obligata sa fac cezariana din cauza operatiei de hernie. Da bine macar ca este sanatos copilasul meu".
Fosta inotatoare se intristeaza cand este intrebata daca isi va da copilul la natatie. "Nu. Aici nu, poate in alta parte".
Antrenorul Mihai Sandu continua sa aiba grija de copiii care vor sa faca natatie. E profesor la Colegiul National Emil Racovita din Bucuresti.
Contactat de ProSport, directorul liceului, Marcela Hustea, spune ca are o relatie foarte proasta cu Sandu. "Am o relatie foarte proasta cu acest om. Imi face tot soiul de reclamatii peste tot. Parintii nu cred ca au vina pentru acest lucru. Pana isi dadeau seama, el isi facea treaba. Sunt in conflict direct cu el de cand am venit directoare". Intre timp, copii continua sa se pregateasca in bazin, urmariti de pe margine de un tip mustacios si cu ochelari, care acum cativa ani voia sa bata recorduri cu o pompita de aer.
Sandu sustine ca tot ceea ce spune fosta inotatoare sunt niste nascociri si o acuza pe Doina Sava: "Nu mai este sportiva mea de 9 sau 10 ani. Nu e adevarat ca as fi indemnat-o sa faca asa ceva. Nu a revenit la mine dupa 16 ani. Sunt niste nascociri. A luat-o Doina Sava, dar n-a mai obtinut niciodata rezultatele care le-a avut cu mine. In schimbul acestei povesti, a plimbat-o pe la niste concursuri de Cupa Mondiala, dar fara rezultate. Pentru discreditarea mea. Cum s-o indemn eu sa faca asa ceva? Sustine niste prostii. Doina Sava a mai nascocit si alte povesti cu alti sportivi ca sa-si justifice lipsa rezultatelor. Vedeti ca si cu Potec sunt niste probleme pe acolo, dar pentru ca a ajuns campioana olimpica nu se mai spun".
El a mai precizat, referitor la problemele invocate in cazul Cameliei Potec: "Camelia Potec nu-l mai recunoaste ca antrenor pe Puiu Ionescu de la Braila. La fel si sportiva pe care mi-a luat-o Sava, nu-mi mai da buna ziua. Cam asta e practica, toti sportivii care ajung pe la Doina Sava uita de antrenorii care i-au format, ca asa le impune ea. Apoi Doina Sava practica dopingul. Cautati-l pe Cezar Badita, care a fost suspendat pe motive de dopaj. Intrebati-l pe Badita cum ii fura premierile Doina Sava. Si nu numai lui".
Intrebat daca a auzit ca s-ar folosi practici precum cele mentionate de fosta sa sportiva in alte parti, de catre germani sau rusi, Mihai Sandu a raspuns: "N-am auzit de asa ceva, nici la nemti nici la rusi". "Eu nu am indemnat niciodata pe nimeni sa faca asta. Acum sunt la Racovitã, dar am fost si la Steaua sau coordonator la Centrul Olimpic de juniori. Am peste 1000 de medalii cucerite la competitii interne si internationale. As putea zice ca ma apropii de 2000. Am avut rezultate excelente, dar acum nu mai am din cauza directoarei Hustea de la Racovita, care vrea sa ne distruga, sa controleze ea tot.. Si apoi din cauza Doinei Sava, care ne fura copii valorosi...", a adaugat el.
"Este un abuz grav la adresa copilului. Traumele nu sunt numai din punct de vedere fizic si al sanatatii, sunt si de ordin emotional. Traumele emotionale au inceput exact de cand a fost obligata sa faca acest lucru, asta lasa urme pe viata. Apoi, este abuz sexual. Scrie foarte clar in definitia abuzului sexual ca el nu trebuie sa se consume, nu trebuie sa aiba loc contactul. Este si acea actiune asupra unui copil, de atingere si nu numai de atingere a organelor sexuale. Am avut un caz in care fetele erau hartuite verbal care a fost considerat abuz sexual", a declarat Catalina Florea, director executiv la Asociatia Telefonul Copilului
Profesorul doctor Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, a vorbit despre repercusiunile "metodei pompita" asupra organismului uman. "Nici nu mi-a trecut prin cap asa ceva, in experienta mea nu am auzit de astfel de practici. Nu stiu unde ar putea fi incadrata. Viol, cum este definit in codul penal, nu este. Mai curand, ca masura de, nici nu stiu cum sa-i spun, poate dumping. Ca metoda de dumping, aerul introdus sub presiune poate sa produca compresii, dar trebuie sa ma interesez. Se raporteaza doar la dumping medicamentos. Teoretic este posibil sa faca hernie, prin presiunea aerului sa se faca modificari de col uterin, de uter, mai ales daca a fost de lunga durata. Se poate, teoretic, sa i se subtieze peritoneul, dar trebuie sa ma interesez", a explicat Astarastoae.
Sursa: Mediafax
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News