Regina deschide Jocurile Olimpice de 11 MILIARDE peste 100 de zile! "E criza, nu va fi la fel de impresionanta ca cea de la Beijing!"

Regina deschide Jocurile Olimpice de 11 MILIARDE peste 100 de zile! E criza, nu va fi la fel de impresionanta ca cea de la Beijing! JO 2012

Miercuri, orologiul urias de langa statuia amiralului Nelson, din Trafalgar Square, va marca Z-100: 100 de zile inainte ca Regina Elizabeth II sa declare deschisa cea de-a treia editie de la Londra a Jocurilor Olimpice, cu securitatea si transportul ca provocari extrasportive majore

Din 27 iulie pana la 12 august, capitala britanica va fi prima care realizeaza tripla olimpica: in 1908 si 1948 a gazduit deja doua editii ale JO din era moderna.

In urma cu 64 de ani, la incheierea razboiului, se vorbea de "Jocurile Austeritatii". Sportivii dormeau in dormitoare comune, in baraci militare si scoli.

In prezent exista o austeritate cauzata de criza economica. De aceea, Jocurile de la Londra si bugetul lor de 9,3 miliarde de lire sterline nu impresioneaza dupa cele, colosale, de la Beijing, realizate ca o afirmare a puterii.

"Nu ne prezentam ca o superputere", a declarat secretarul de stat al Sporturilor, Hugh Robertson.

Ceremonia de deschidere, in prezenta a 80.000 de spectatori si sub privirile a miliarde de telespectatori, a fost incredintata lui Danny Boyle, regizorul filmului "Slumdog Millionaire (Vagabondul milionar)", recompensat cu opt premii Oscar.

Va urma apoi intrarea in arena a celor 10.500 de sportivi originari din 204 de tari. Sportivi care au cap de afis doua superstaruri de la Beijing: "Lightning Bolt (Fulgerul Bolt)", sprinterul jamaican Usain Bolt, si "The Baltimore Bullet (Glontul din Baltimore)", inotatorul american Michael Phelps.

Londra ar vrea sa castige o alta medalie, cea de "dezvoltarii durabile". Deja presedintele CIO, Jacques Rogge, a asigurat ca Londra va fi un "model" pentru editiile urmatoare, avand in vedere ca a indeplinit la timp toate cerintele.

Unele instalatii, din estul orasului, vor fi pastrate, cum ar fi velodromul. Altele vor fi reconfigurate cu o capacitate redusa pentru folosire post-olimpica, asa cum este cazul stadionului mare sau a piscinei cu arhitectura indrazneata care va ramane fara doua parti si va deveni municipala. Alte instalatii vor fi demontate si revandute, cum este cazul si arenei de baschet.

Raman doua mari necunoscute: riscul unui urias ambuteiaj intr-un oras saturat unde deplasarile sunt la fel de rapide ca pe timpul calestilor si securitatea, la 40 de ani de la luarea sangeroasa de ostatici de la JO de la Munchen.

In primul caz, 7,5 miliarde de euro au fost oferite pentru modernizarea transportului public, unde exista cel mai vechi metrou din lume. 48 de kilometri de culoare de circulatie sunt prevazute pentru VIP-uri, iar londonezii sunt incurajati sa munceasca de acasa si sa evite orele de varf.

Pentru a evita orice risc, peste 40.000 de soldati, politisti si garzi private vor contribui la o mobilizare "fara precedent pe timp de pace", conform premierului David Cameron. A doua zi dupa atribuirea organizarii JO Londrei, orasul a cunoscut cel mai grav atentat, cu 52 de victime, la 7 iulie 2005.

"Este vorba de Jocurile Olimpice. Se desfasoara la Londra, nu intr-un oras sub asediu. Va trebui sa gasim un echilibru", a declarat Sebastian Coe, presedintele Comitetului de Organizare.

Sursa: Mediafax

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!