Adevarurile lui Paszkany, comentate! Lucian Lipovan despre milioanele pierdute de CFR, viitorul echipei si greselile patronului
A fost cel mai de succes club al ultimului deceniu. Se anunta vremuri tot mai grele. Paszkany a contribuit la ambele. COMENTATI ȘI VOI AICI!
Intr-un (fel de) interviu, rar de cand nu mai are chef de fotbal, Arpad Paszkany vorbeste despre fotbal. Si spune lucruri. Pe unele le-a mai spus, pe altele nu. Unele grele, altele previzibile. Unele incontestabile, altele controversate. Dar cum prezenta in public a lui Paszkany e practic inexistenta astazi, declaratiile au o alta greutate. Si merita comentate.
CFR e cea mai de suces echipa din Romania in ultimul deceniu. De la promovarea spectaculoasa la titlurile si cupele castigate, trecand prin controversele legate de ele, dar si prin prezentele decente europene si singurul stadion privat construit in Romania, CFR ramane in istoria fotbalului romanesc.
Ce spune de fapt Paszkany?
"Din păcate, un club din România în care se investesc resurse personale va rămâne în cele din urmă fără bani. O investiţie într-un club de fotbal duce la pierderi. (...) Singurul mod de a face profit în fotbalul din România este să te califici în grupele Champions League şi asta aproape în fiecare sezon. (...) chiar dacă cineva e dispus să investească şi să nu ia banii înapoi, până la urmă, dacă nu se ajunge la o activitate de minimă autofinanţare, deznodământul e acelaşi. Nimeni nu poate să pompeze bani la infinit într-o activitate care nu aduce alţi bani”
Cred ca Paszkany a inteles cam tarziu lucrul asta. Averile construite rapid i-au facut pe oamenii ”de afaceri” sa arunce cu bani in fotbal, fara vreun plan de afaceri concret. Ei n-au avut plan de afaceri in... afaceri, darmite in fotbal?! Unii habar n-au ce inseamna cuvantul ”buget” si cum se face el. Majoritatea au cumparat si vandut terenuri si, pe acelasi model, s-au apucat de cumparat si vandut jucatori. It was good while it lasted, vorba englezului. Dar era clar ca nu are cum sa tina. Mai mult, prabusirea e, atunci cand se petrece, mult mai dura in conditiile astea.
"(...) un aşa zis "Gicu" din Bucureşti, de la ANAF, de pe o zi pe alta, spune că, după părerea lui, în ultimii 5 ani clubul trebuia să plătească aproximativ 6 milioane de euro, impozit pe salarii. Şi, după calcularea penalităţilor de întârziere, dintr-odată, a apărut în presă că sunt de plătit 11 milioane de euro la Stat. Desigur, iniţial am crezut că e o glumă proastă, dar, după 3 zile, a venit pe fax şi înştiinţarea oficială. Aşa ceva nu există în nici o ţară normală din punct de vedere fiscal (...) Probabil, însă, clubul va câştiga în instanţă procesul intentat"
Nu stiu cine e Gicu, dar mi-e greu sa-l condamn. Daca are dreptate totusi Gicu? Nu stiu de ce, dar am impresia ca fotbalul a platit foarte putine taxe in anii acestia. S-au platit salarii gigantice si taxe minuscule. Undeva, ceva nu suna bine. Nu cunosc cazul, nu stiu cum se intampla in tari ”normale din punct de vedere fiscal”, astept sa decida instanta, dar tare mi-e ca anormalitatea era in impozitarea salariilor fotbalistilor la noi, mai exact in absenta impozitarii. Ca autoritatile s-au trezit cam tarziu si cam subit poate fi o discutie.
”A urmat mega-pierderea Fabbiani, Hirschfeld, Dorsin, Sandberg, Yssouf Kone, Ogbonna (...), care (...) au plecat pe gratis de la CFR. Aducerea lor la CFR, plus managerii şi salariile plătite, ne-au costat între 15 şi 17 milioane de euro. (...) Mandorlini (De Zerbi, Bottone şi alţii), cu încă 7 milioane, plus Mandorlini şi staff-ul lui, salarii, bonusuri, despăgubiri la plecare, încă mai mult de 5 milioane de euro. Dacă îi mai adăugăm pe Gabi Mureşan (850.000 de euro la Bistriţa), Hora (700.000 de euro la Bistriţa), plus Cristi Bud, pentru care am plătit un milion de euro când l-am transferat de la Mediaş, şi care au plecat tot gratis de la noi, pe lângă asta noi plătindu-le salariile unora dintre ei chiar dacă jucau în altă parte sub formă de împrumut, avem tabloul general al ţepelor”
Astea nu prea se cheama ”tepe”, ci prostie. Cu scuzele de rigoare, sunt prea multe ”tepe”, prea multe milioane ca sa fie doar altii de vina...
”Cu mare probabilitate, în următorii 5-7 ani CFR nu o să mai joace la nivel european, poate nici în prima ligă din România, dar de murit CFR nu va muri”
Asta e grea de tot, no comment. Tineti minte ca vorbim despre echipa de pe locul al doilea
”(...) cea mai mare nedreptate e că două treimi dintre cluburi sunt menţinute în viaţă din bani publici şi asta se întâmplă în defavoarea investitorilor privaţi. Aşa se întâmplă, de exemplu, cu Viitorul lui Hagi, care, dacă nu mă înşel, a migrat parcă în a treia comună - orăşel pentru bani. De asemenea, Botoşani, Craiova, Mediaş, Târgu Mureş, Târgu-Jiu (sindicatele) Petrolul, etc., sunt întreţinute din bani publici, deci din banii noştri, ai tuturor, joacă fotbal din impozitele plătite de noi”
100% de acord. Banii publici pot parea bucuria de moment a unor cluburi, a unor comunitati. Dar, dincolo de investitia in infrastructura (vezi mai jos), in cele din urma dauneaza sportului. Nu produce nimic, singura diferenta intre investitorii de carton si investitorii publici e ca unii baga banii lor, altii baga banii tai. E o concurenta neloiala, subreda cel tarziu la fiecare scrutin de alegeri. E un medicament fara de care fotbalul nostru ar intra acum in colaps, e adevarat. Uneori insa e mai bine sa intri in colaps ca sa te vindeci si sa o iei de la capat sanatos. Asa, doar prelungesti agonia, iar Liga I ar trebui sa se numeasca Liga Primariilor. Culmea, fix unde ar fi utile, la constructia stadioanelor, autoritatile se dovedesc prea rar serioase.
”Construcţia stadionului a fost cea mea mare greşeală a mea în fotbal”
Incomplet. Mie mi se pare cea mai mare realizare. E adevarat ca, una peste alta, s-ar putea sa se fi dovedit o greseala in sensul unei investitii mari care n-are cum sa fie recuperata. Un club ca Steaua ar fi recuperat banii probabil, la CFR e greu.
”Cred că mare parte din cele 94 de milioane de euro pe care le-am investit nu o să le mai văd niciodată"
Aici e de notat suma, atat...
”Societatea Look TV a fost înfiinţată în martie 2011. 90 la sută din investiţie s-a realizat în 2011, iar deschiderea oficială a fost în 14 februarie 2012. Cine a uitat poate să caute pe Internet. Mai mult, televiziunea a fost o idee mai bună decât investiţia într-un club de fotbal. Am putut să vând televiziunea, pe când clubul de fotbal nu o să-l ia nimeni, nici pe gratis”
Hm, nu stiu exact cui a vandut televiziunea, dar mi-e ca si-a vandut-o lui insusi. Pacat ca n-a apucat sa spuna nimic despre adevarurile despre drepturile TV din Liga I.
Nu ma asteptam ca Paszkany sa comenteze acuzele din toti acesti ani, din partea rivalelor, despre cum s-au castigat trofeele. Poate candva va spune si aici tot adevarul. Acum insa era utila o evaluarea din interior a situatiei de la CFR. Felicitari pentru reusita lui Zoli Cantor, un fan (uneori prea aprins) al CFR-ului, dar un fan adevarat.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News