OPINIE De ce e importantă medalia acordată Anei Bărbosu, dincolo de semnificația sportivă

Ana Maria Barbosu Jocurile Olimpice Paris 2024 medalie barbosu opinie gabriel chirea Paris 2024 Opinii
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 11 August 2024, 18:58
Data actualizarii: Duminica 11 August 2024, 19:10

Gimnasta Ana Maria Bărbosu și-a reobținut medalia de bronz la TAS, după ce americanca Jordan Chiles urcase pe podiumul de la sol într-un mod scandalos. 

Sportiva, COSR, Federația Română de Gimnastică și Nadia Comăneci au reușit să readucă României o medalie istorică, atât prin prisma semnificației ei sportive (este prima medalie olimpică a României la gimnastică artistică după o pauză de 12 ani), cât și datorită valorii sale simbolice.

În mod inexplicabil, mama lui Chiles a acuzat "comentarii dezgustătoare rasiste"

Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea pierduseră podiumul din cauza a ceea ce a părut la prima vedere să reprezinte fie o decizie scandalos de greșită a arbitrilor, fie o cedare în fața presiunii la care este supus sportul profesionist pentru implementarea unei discriminări pozitive de natură rasială. Deși pare o exagerare, Gina Chiles, mama lui Jordan Chiles, a recurs la sintagma "comentarii dezgustătoare rasiste" în ceea ce privește deposedarea fiicei sale de medalie și criticile primite online din partea fanilor de pretutindeni în privința modului în care o obținuse (poate au fost și câteva mesaje deplasate, dar mesajul urmează un traseu declarativ consacrat în SUA).  

În plus, retrocedarea medaliei are și o mare semnificație în privința modului în care imaginea țării noastre se reflectă în mentalul colectiv din străinătate. Spălați pe creier de presă și de politiceni că românii sunt toți "țigani", "hoți" și "cerșetori", mulți cetățeni străini ar trebui să respecte mult mai mult România și locuitorii săi. Țara noastră nu este (încă) o țară distrusă din lumea a treia sau una eșuată definitiv în războaie civile sau înconvoiată în fața grupărilor de narcotraficanți.

Românii ar trebui să aibă mai mult respect de sine

În primul rând, românii ar trebui să aibă mai mult respect de sine și o mai bună ancorare în realitate. Deși nouă ne place să ne plângem de situația socio-economică actuală și de calitatea foarte slabă a clasei politice, România este încă într-o zonă funcțională - este a 81-a în clasamentul suprafeței, a 67-a în ierarhia mondială a populației și a 41-a în privința PIB-ului nominal. 

Țara încă produce (din păcate, și exportă într-un ritm mult prea accelerat) cohorte întregi de sportivi, artiști, profesori, medici, oameni de știință și specialiști de înaltă calitate, iar diaspora românească este una cu un aport net pozitiv în multe țări europene (în ciuda unor cazuri de elemente infracționale exploatate mediatic intens, pentru a promova sentimente și politici antimigrație în țările respective). 

După multe Olimpiade în care sportivi din România au fost dezavantajați evident la competiții importante, mai ales la Jocurile Olimpice și mai ales în sporturi precum box sau gimnastică, COSR a luat decizia corectă în privința intentării procesului la TAS pentru recuparea acestei medalii. Dacă spiritul olimpic este sublim (în declarații), dar pare să lipsească cu desăvârșire (în fapt), atunci trebuie să începem să câștigăm respectul celorlalți cu unghiile și cu pumnii. 

E un semnal de deșteptare și pentru cluburile de fotbal

Medalia recuperată acum ar trebui să reprezinte un moment zero pentru sportul românesc și să nu mai acceptăm la fim călcați pe cap (la figurat), apoi să și mulțumim pentru onoarea de a fi umiliți. De asemenea, este și un semnal de alarmă pentru cluburile de fotbal românești, împotriva cărora se desfășoară adevărate campanii de provocare și o încercare continuă de a-i prezenta pe fani și pe jucători ca fiind ultrarasiști, deși aceștia acceptă să li se strige tot felul de mizerii xenofobe pe multe stadioane din Europa. Echipele românești ar trebui să părăsească terenul de fiecare dată când li se adresează jigniri rasiste și acuze înjositoare, pentru că alții folosesc de foarte mulți ani aceste metode provocatoare împotriva noastră.

Text - Gabriel Chirea / Foto - Getty Images

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!