OPINIE De la Generația de Suflet la Generația de Soufflé? Ezitarea FRF poate dezumfla rapid performanța din 2024
Fereastra de oportunitate pentru a continua evoluția bună din preliminariile trecute și de la Euro 2024 se închide rapid.
Euro 2024 s-a încheiat de două săptămâni, iar Edi Iordănescu a anunțat deja de o săptămână că nu va mai ocupa funcția de selecționer.
Plecarea lui Edi Iordănescu era previzibilă
În aceste condiții, rămâne inexplicabil faptul că FRF nu a numit încă un selecționer, ținând cont că mai sunt puțin peste două luni până la primul meci oficial, contra Kosovo, la debutul în Nations League. Partida se va desfășura la Priștina, pe 6 septembrie, iar adversarii ne așteaptă frecându-și mâinile, ca să ne ofere o lecție, după haosul creat la București de ultrașii solidari cu Serbia.
Gică Hagi, aflat într-un conflict de interese pentru postul de selecționer
Oficialii de la Casa Fotbalului au dramatizat procesul de selecție al noului antrenor, deși Adrian Mutu pare singura soluție viabilă pe care o au la dispoziție. Mihai Stoichiță, directorul tehnic care ar trebui să propună numele noului selecționer, l-a ofertat prima dată pe Gică Hagi, aflat într-un evident conflict de interese pentru postul de selecționer, în condițiile în care este tatăl unui jucător activ, are legături cu foștii fotbaliști din academia și echipa sa și este patron de club în Liga 1.
Laszlo Boloni nu pare dorit nici de fani, după ce a lăsat căruța în drum în 2001, pentru a pleca la Sporting Lisabona, nici de conducerea FRF, deși se autopropune de ani buni de fiecare dată când se schimbă antrenorul naționalei și e liber de contract. Ulterior, a fost aruncată în presă varianta Mircea Lucescu, un antrenor ajuns la 79 de ani, rămas cu un gust ultra-amar după concedierea din 1986, care nici nu se ridică din pat pentru un contract mai mic de 2 milioane de euro, cam de zece ori mai mult decât poate oferi acum FRF.
Chivu a antrenat doar la juniori. Mutu pare singura soluție viabilă
Așa că variantele realiste avute la dispoziție sunt Adrian Mutu și Cristi Chivu. Fostul stoper de la Ajax, Roma și Inter Milano pare să aibă potențial în această meserie, dar e o necunoscută la nivel de seniori pentru că a antrenat numai echipe de juniori. De asemenea, e greu de crezut că Burleanu & co. pot să-i dea pe mână nava-amiral a loturilor naționale, după ce a făcut campanie activă pentru Ionuţ Lupescu, la alegerile din 2018.
"Briliantul" pare să se fi maturizat, după o carieră de jucător în care a încercat să copieze personajele din filmele cu gangsteri. Deși nu a avut rezultate remarcabile la niciuna dintre echipele de club la care a activat (Voluntari, FCU Craiova, Rapid, Neftchi Baku, CFR Cluj), fostul atacant pare mai degrabă să fie croit pentru meseria de selecționer, făcând treabă bună la reprezentativa de tineret, având un talent nativ să creeze relații bune în vestiar și lucrând excelent cu actuala conducere a Federației, care formează un ecosistem în care nu mulți tehnicieni pot rezista.
FRF ar trebui să renunțe la șarade, pentru că noul selecționer are în față o perioadă infernală
Așa că FRF ar trebui să renunțe la șarade și să anunțe cât mai rapid numirea lui Adrian Mutu (sau a oricărui alt antrenor ales), pentru că noul selecționer are în față o perioadă infernală. În doar două luni de zile, acesta trebuie să negocieze clauzele și să semneze contractul, să își formeze staff-ul tehnic, să facă lista cu jucătorii pe care se va baza în campaniile viitoare, să îi urmărească la lucru pe fotbaliști și să pună pe picioare aspectele tactice și programul pentru meciurile următoare.
Decizia e simplă, pentru că nu mulți antrenori cred că pot continua munca bună a lui Iordănescu, Federația nu are bani să aducă un selecționer cu nume și antrenorii români nu sunt atât de naționaliști încât să preia naționala aproape gratis, când pot câștiga bani mulți la echipele de club.
Indecizia FRF, chiar preț de câteva zile, poate costa echipa națională calificarea la Mondialul din 2026, pentru că va fi foarte importantă și câștigarea grupei din Liga C a Nations League 2024 - 2025. Orice zi de amânare riscă să transforme Generația de Suflet în Generația de Soufflé *, dezumflând entuziasmul și unitatea care ne-au ajutat să câștigăm grupa de calificare și pe cea de la Euro 2024.
Text și foto - Gabriel Chirea
* Sufleul este un preparat culinar asemănător cu o budincă, foarte pufos, făcut din legume, brânză sau fructe cu albuș bătut spumă. Un sufleu bine preparat este usor, estetic și delicios, dar dacă se greșește rețeta sau timpul de preparare, acesta se dezumflă și are o înfățișare neplăcută.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News