"Lord of the Ring!" Florian Ceafalau, 3 concluzii despre retragerea lui Lucian Bute si ce a insemnat acesta in box

Lord of the Ring! Florian Ceafalau, 3 concluzii despre retragerea lui Lucian Bute si ce a insemnat acesta in box Opinii

Lucian Bute a anuntat ca se retrage definitiv din box.

"Lord of the Ring" este expresia care il descrie perfect pe Lucian Bute. Un "lord" atat in ring, acolo unde a etalat un box tehnic, elegant, un counterpuncher de exceptie, cat si in afara lui, acolo unde a reusit de fiecare data sa mentina un standard de eleganta si decenta rar intalnit la sportivii din Romania, cu atat mai mult la boxeri.

Special am folosit expresia "campion mondial", desi multi prefera sa o foloseasca in combinatie cu "fostul", pentru mine, un campion mondial e mereu un campion mondial. Nu exista fostul. Mai ales in Romania, unde locuitorii mai putin minunati ai acestei tari minunate au memoria scurta si nesimtirea groasa.

Sa spui despre Bute ca a fost praf, slab, vai de capul lui sau ca nu a insemna nimic in box demonstreaza ca ai cunostinte limitate spre deloc despre acest sport. O sa va dau 3 argumente care sustin asta:
 

1. A fost campion mondial "legit"


Indiferent de cum pui problema, Lucian Bute a detinut o centura mondial "legit". WBA, WBC, WBO si IBF sunt centurile care te fac campion mondial "adevarat" in box. Culmea ironiei, Romania a avut pana acum 4 campioni mondiali, Mihai Leu, Leonard Doroftei, Adrian Diaconu si Lucian Bute, fiecare intr-o versiune diferite. Toti patru sunt la fel de "campioni mondiali", indiferent de cum pui problema.

Mai mult, Bute a tinut centura timp de 5 ani, din 2007 pana in 2012, timp in care si-a aparat-o de 9 ori. Ok, nu si-a aparat-o cu Mayweather si Mike Tyson, dar oricum pui problema, Lucian Bute si-a aparat centura de 9 ori!
 

2. Nu a fost cel mai bun, dar nici cel mai slab!

 


Bute a fost contemporan cu 3 boxeri fantastici, Froch, Kessler si Ward. Este adevarat ca nu a fost la nivelul lor, dar nici nu a fost departe. Sa spui ca Lucian nu a fost un campion adevarat pentru ca nu i-a batut pe acestia trei, e ca si cum ai spune ca Pacquiao nu a fost un campion adevarat pentru ca nu l-a batut pe Mayweather. Intelegeti stupiditatea din aceste declaratii?
 

3. A fost imaginea sportului romanesc


Am lasat special la final acest punct. Ce uita unii romani este ca Lucian Bute a reprezentat, timp de cativa ani, imaginea sportului din Romania. Nu a boxului, a SPORTULUI. Bute a fost "visul de glorie" al oricarui roman imediat dupa disparitia din prim plan a lui Adrian Mutu, si chiar inaintea de aparitia in peisaj a Simonei Halep.

2010, 2011 si 2012 au fost anii in care Lucian Bute s-a identificat cu imaginea sportului romanesc, iar Gala Bute a produs o emulatie in jurul evenimentului cum rar s-a vazut in Romania. Poate doar finalele de Grand Slam ale Simonei Halep si meciul Romaniei cu Franta, de la European, au produs atata interes ca meciul lui Bute cu Mendy de la Romexpo.

Trecand peste infrangerile din cariera, peste urmarile penale ale Galei Bute, peste testul antidoping picat, Lucian Bute ramane in istoria boxului ca un campion mondial, nu unul fantastic, dar nici unul neinsemnat, iar pentru romani ramane un apogeu greu de atins pentru orice sportiv, cu atat mai mult pentru un boxer.

Ca sa va dati seama de ce a inseamna Lucian Bute in box, puneti-va intrebarea urmatoare: cand va mai avea Romania un campion mondial in box, in una dintre cele 4 versiuni mari, care sa isi apere centura de 9 ori?

Cum spunea Hagi odata, "ar trebui sa ne faceti statuie". Este aroganta indusa a unui geniu neapreciat si nerespectat la el acasa, un sentiment resimtit cu siguranta de toti marii campioni pe care i-a avut Romania, pe care ar trebui sa ii apreciem nu doar cand sunt in varf, ci mai ales cand nu mai sunt acolo.

Multumim, Lucian!

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!