OPINIE | 10 lucruri remarcate după amicalul "tricolorilor" cu Grecia. Cum s-a văzut debutul lui Edi Iordănescu

OPINIE | 10 lucruri remarcate după amicalul tricolorilor cu Grecia. Cum s-a văzut debutul lui Edi Iordănescu Opinii
România a pierdut amicalul cu Grecia, 0-1, la debutul lui Edi Iordănescu pe banca echipei naționale. Au fost plusuri și minusuri. 

1. Mi s-a reconfirmat faptul că Vlad Chiricheș nu este fundaș central. Căpitanul naționalei ar putea fi un închizător excepțional, dar este folosit insistent ca fundaș central, pe un post care îl expune la greșeli și nu îi speculează calitățile și apetitul ofensiv. Are scăpări defensive de neiertat pentru un jucător experimentat, care are aproape 33 de ani și care a evoluat la FCSB, Tottenham, Napoli și Sassuolo.   

2. Deși unii spectatori nu au înțeles, amicalele cu Grecia și Israelul sunt programate pentru învățare și reglaje. Nu contează rezultatul, atâta timp cât nu ne facem de râs pierzând la scoruri mari și chiar învățăm lucruri care ne vor fi utile în meciurile oficiale. Edi Iordănescu a bifat o bilă albă, lăsând impresia că a înțeles vulnerabilitățile din prima repriză și a făcut unele reglaje pozitive în partea a doua a jocului. Un antrenor inteligent știe că înfrângerea e cea mai prețioasă lecție. 

3. Formula de apărare Rațiu - Chiricheș - Rus - Camora a fost defazată. În unele cazuri, Rațiu a început atacurile cu 20 de metri în fața lui Camora, care a stat în linie cu fundașii centrali în cealaltă bandă. În fotbalul actual, modus operandi este ca fundașii laterali să avanseze, în timp ce închizătorul coboară între fundașii centrali, dar coregrafia naționalei a arătat jucători pe frecvențe diferite. De asemenea, Chiricheș a riscat inutil și a urcat cu atacantul din marcaj sau cu mingea, lăsând un spațiu generos în spatele său, care putea fi speculat mai dureros de atacanții greci. Cvartetul nu poate fi considerat decât experimental, din moment ce Chiricheș va avea aproape 35 de ani și Camora aproape 37 de ani, în cazul în care ne calificăm la Euro 2024. Poate e doar o impresie superficială, dar s-a văzut un dinamism mai mare din partea lui Rațiu și Rus, jucători mai tineri. 

4. George Pușcaș a avut o evoluție ștearsă contra elenilor, dar a și fost servit defectuos de către colegi. A se compara calitatea centrărilor și ultimelor pase ale grecilor cu cele ale fotbaliștilor României. Dacă nu îi putem oferi servicii de calitate unui atacant care excelează în ultimii 20 de metri adverși, atunci trebuie să folosim un vârf mai mobil.   

5. Cine este conducător de joc, în lipsa lui Stanciu? Răzvan Marin și Alexandru Cicâldău trebuie să se implice mai mult, să hotărască când trebuie apăsată pedala de accelerație sau când temporizăm, să lege jocul mai mult, să greșească mai puțin, să dea pasele decisive sau să-și asume finalizarea fazelor. Ambii au calitățile să fie "dirijori", dar trebuie să fie mai clari și mai autoritari în teren. 

6. Mitriță a părut singurul jucător capabil să rezolve o fază de unul singur, în prima repriză. E jucător de viteză și de schimbare de ritm, care trebuie folosit în banda stângă, dar are nevoie de oxigenare prin folosirea în cealaltă extremă a unui jucător la fel de exploziv, care să ofere oportunități de atac "bi-zonă". Soluțiile logice sunt ca Mitriță, Mihăilă, Ivan, Man și Popescu să fie împărțiți în echipe de câte doi și să fie schimbați când termină benzina.  

7. În continuare, avem o problemă cu verticalizarea. Preferăm să folosim un atacant masiv, care joacă bine cu om în spate și are un joc bun de cap, dar nu îl folosim pentru devieri, un-doiuri sau obținerea de lovituri libere lângă careul advers, care să ne ajute să câștigăm teren și oportunități de gol.

8. Mijlocul suferă, în continuare, pe faza defensivă. Bordeianu, singurul închizător într-un vizibil 4-1-4-1, a făcut cu greu față singur împotriva Greciei, așa că e greu de crezut că poate să "sanitarizeze" zona din fața apărării împotriva unor echipe mai puternice, mai ofensive, cu posesie și travaliu mai mare. În multe momente, Bordeianu a fost nevoit să coboare în linie cu apăratorii sau să urmeze faza în lateral, dar colegii nu l-au suplinit, rezultând o gaură în fața careului. 

9. Grecia nu a strălucit, dar a fost mai combativă, mai cinică și mai puțin complicată. A terminat ca și noi, pe locul al treilea în grupa de calificare la CM 2022, dar face parte din grupa inferioară nouă în Nations League 2022-2023. Și ei au selecționer nou, dar par să își înțeleagă mai bine limitele și calitățile. 

10. Octavian Popescu a debutat la 19 ani și a jucat 30 de minute, arătând că este un jucător cu un mare potențial. Radu Drăgușin, 20 de ani, a debutat și el, în ultimele minute ale partidei. Sunt doi jucători dezinvolți, care pot ajuta naționala, în viitor, dacă nu se pune presiune inutilă pe ei și dacă alegem cu grijă meciurile în care să evolueze.  

TEXT - GABRIEL CHIREA, CONTRIBUTOR SPORT.RO

FOTO - @NationalaRomanieiOfficial

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!