OPINIE "Băieți, uitați de talent! Acum contează doar dăruirea, disciplina și inspirația"
"Tricolorii" se află la două hopuri distanța de o calificare importantă în istoria fotbalului românesc.
După o "secetă" de opt ani, echipa națională poate ajunge la un turneu final de Campionat European, tot sub conducerea unui antrenor din familia Iordănescu.
"Selecționerul a reușit să închege un grup decent, în ciuda criticilor violente mitraliate din toate părțile"
Instalarea lui Edi Iordănescu pe banca naționalei a fost primită cu neîncredere și, în unele cazuri, cu venin, actualul selecționer fiind ținta unor atacuri îndreptate împotriva tatălui său, căruia unii dintre foștii săi elevi au vrut să-i plătească niște polițe. Sentimentul de neîncredere și miștocăria au venit și din partea unor analiști și jurnaliști, care în ultimii ani și-au făcut o ocupație din a demola orice se încearcă să se construiască la echipele naționale, deși știu foarte bine situația de fond a fotbalului românesc. Cu o epidemie de fotbaliști veșnic accidentați, prea talentați ca să alerge, prea puțin experimentați sau cu potențialul prost exploatat, selecționerul a reușit să închege un grup decent, în ciuda criticilor violente mitraliate din toate părțile în ceea ce privește selecția și stilul de joc, după campania modestă din Nations League.
Însă, câștigul principal al acestei campanii de calificare este schimbarea atitudinii majorității jucătorilor, unii dintre cei mai indolenți fiind convinși să joace în folosul grupului și echipa luptând chiar și în momentele grele. De asemenea, consolidarea statutului în lot a unor jucători precum Radu Drăgușin (21 de ani), Horațiu Moldovan (25 de ani), Andrei Rațiu (25 de ani), Denis Drăguș (24 de ani) sau Daniel Bîrligea (23 de ani) este un alt mare câștig.
"Naționala poate merge la un turneu final, în anul în care nicio echipă de club nu a reușit calificarea în grupele competițiilor europene"
Edi Iordănescu și staff-ul său și-au făcut treaba și au dus naționala pe ultima sută de metri a cursei. Mai avem nevoie de două rezultate pozitive în meciurile cu Israel (18 noiembrie / Pancho Arena, Felcsut, Ungaria) și Elveția (21 noiembrie / Arena Națională) pentru o calificare istorică. Naționala poate merge la un turneu final, în anul în care nicio echipă de club nu a reușit calificarea în grupele competițiilor europene și în momentul în care nu se întrăzărește vreo rază de lumină în privința echipelor de club, a academiilor de juniori, a arbitrajelor și a sentimentului că fotbalul românesc se îndreaptă către un viitor mai luminos. Calificarea la Euro 2024 poate fi șutul în fund pentru pasul înainte al întregului fotbal românesc, intrat pe o spirală a neprofesionalismului și decepțiilor în lanț.
De acum înainte, e treaba jucătorilor să-și arate spiritul de luptă și tăria de caracter. În această fază a preliminariilor, nu va mai conta atât de mult echipele de club unde evoluează jucătorii noștri, cât de mult o fac, salariile încasate sau valoarea individuală. Stanciu&co. au la îndemână o calificare pentru obținerea căreia va conta mai mult dăruirea, disciplina și inspirația, ce ești dispus să pui pe masă pentru a trece peste limitele tale. Jucătorii trebuie să-și extragă energia pozitivă din gândurile bune ale celor câteva milioane de fani care le țin pumnii de la începutul preliminariilor, nu din declarațiile brusc entuziaste ale celor care se schimbă ca trestia în vânt, iar acum câteva luni îi jucau în picioare. Fotbalul este un sport corect, îți răsplătește aproape mereu abnegația și dorința de autodepășire.
Text și foto - Gabriel Chirea
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News