OPINIE | Borcea și "spartanii" au păpat dolarii! Ce mai caută fostul acționar la meciurile lui Dinamo?
Condamnat în "Dosarul Transferurilor" pentru devalizarea clubului Dinamo, Cristi Borcea continuă să se dea mare dinamovist și speră i se pună un tacâm la masa întinsă.
"Patrick, în urma jocului, mi-a zis ‘tati, vreau să le dau, dacă se califică, vreau să le dau o primă’. Și returul, o să vedeți, va fi un retur greu. Patrick o să le comunice că o să le dea o primă de 10.000 de euro la băieți pentru prestația lor", a spus fostul acționar dinamovist Cristi Borcea, la finalul meciului cu CFC Argeș, când a anunțat din nou că vrea să revină la club, după ce se construiește noul stadion. Declarația tupeistă și revenirea lui Borcea la meciurile lui Dinamo, după o pauză de 11 ani, e stupefiantă pentru fanii dinamoviști cu state vechi.
A venit în club ca șofer al lui Dinu și a plecat multimilionar
Borcea a venit la Dinamo, imediat după Revoluție, ca șofer personal al lui Cornel Dinu, căruia îi căra servieta și pe care îl conducea la "sala de ședințe" de la Aquarium. A devenit apoi director de marketing (nu se știe ce însemna asta în anii '90), vicepreședinte, președinte și acționar. A fost angajat în Ștefan cel Mare ca un fost fotbalist ratat ("Avea foarte mare talent, dar era și mare putoare. Am vrut să îl fac și arbitru, dar Cornel Dinu când a auzit mi-a spus: 'Cum să îl facem pe hoțul ăsta arbitru, nu vezi ce față de hoț are?', l-a caracterizat Cornel Țălnar, fostul său antrenor de la juniorii lui Dinamo) și a plecat în 2012, cu o avere de zeci de milioane de euro, capital de imagine și afaceri înfloritoare.
Pentru cine nu își mai amintește, Borcea a fost condamnat în "Dosarul Transferurilor" la 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare, cea mai grea condamnare alături de cea a lui Ioan Becali, pentru că a "tras pe dreapta" peste 5 milioane de dolari, din transferurile lui Cosmin Contra (Alaves), Bogdan Mara (Alaves), Paul Codrea (Genoa), Florin Cernat (Dinamo Kiev), Adrian Mihalcea (Chunnam Dragons) și Dan Alexa (Beijing Guoan). De asemenea, este, probabil, unul dintre artizanii ingineriei financiare care a dus la despărțirea entităților CS FC Dinamo (actualmente în Liga 4) și FC Dinamo 1948 (Liga 2), pe prima lăsându-se datorii de peste 10 milioane de euro, dar având brandul, și pe a doua încasându-se banii și luându-se licența.
A constribuit la prejudicierea clubului Dinamo cu peste 5 milioane de dolari
Într-o perioadă când stadionul din Ștefan cel Mare a devenit perimat și fanii nu s-au mai înghesuit în tribune, procurorii au început să deschidă dosare pe bandă rulantă pentru a eradica "puroiul" din fotbal și transferurile nu au mai fost la fel de bănoase și ușor de realizat, Borcea și-a pus coada între picioare, ca un adevărat "câine" de rasă, și s-a repliat spre adevăratele sale hobby-uri, vânătoarea de "căprioare" și afacerile cu gaze.
În mod miraculos, el a scăpat de intoxicația cu mercur, gravele probleme cardiace și gândurile sinucigașe, aproape instantaneu, după eliberarea din închisoare. Perioada de detenție a fost un adevărat chin pentru fostul acționar dinamovist, care totuși a găsit tăria fizică și sufletească să treacă peste propriile probleme, să consoleze asistentele medicale ale închisorii, care se simțeau singure și neînțelese în pustietatea de beton și fier, și să iasă de după gratii cu mai mulți copii și mai mulți bani decât avea când a intrat. A fost eliberat mai repede, deși avea o condamnarea cumulată de 7 ani şi 6 luni, după o altă condamnare în "Dosarul retrocedărilor de plaje", dar a ieșit mai cultivat pentru că, pe durata detenției, "a participat la peste 150 de activități socio-educative, constând în concursuri tematice, cursuri, recenzii de cărți".
"Cristiano Dollardo" și Patrick al lui Borcea nu au promis prime, după 2-3 cu Unirea Dej
Ulterior, ca urmare a managementului strălucit din era Borcea & asociații, care a avut un efect de domino și a lăsat clubul cu datorii de zeci de milioane de euro, Dinamo a trecut prin două insolvențe, a retrogradat pentru prima dată în istorie, a întrerupt șirul de trofee și, în vara trecută, a fost la câteva săptămâni distanță de desființare. Tot acest sezon, "Cristiano Dollardo" și Patrick al lui Borcea nu au venit să promită prime de 10.000 de euro, nu au scos capul nici după 2-3 cu Unirea Dej, 1-1 cu Minaur Baia Mare, 0-0 cu Csikszereda sau 1-3 cu Poli Iași. Dar, după 6-1 în turul barajului cu CFC Argeș, mulți viteji se arată la masa întinsă.
Cristi Borcea este exponentul unui acționariat tip "haiducie" al lui Dinamo, într-o perioadă când s-a vândut pielea ursului din pădure și s-a aruncat praf de aur în ochi credulilor. Fanii nu ar mai trebui să tolereze asocierea cu clubul a acestor foști acționari / patroni / finanțatori / conducători, pentru că mulți caută notorietatea pierdută și continuă să fie la fel de controversați în afacerile adevărate. Unul dintre ei, model și actor amator, dar "tunar" imobiliar profesionist, se ascunde acum în stațiunile Italiei de condamnarea primită în tribunalele românești.
Anii 2000 la Dinamo au fost un Caritas fotbalistic
"Se făceau transferuri pe bani mulți, domne!" sau "S-au câștigat campionate pe vremea lui Borcea, nu ca acum!", vor zice unii nostalgici. E adevărat, dar și Caritasul a rezistat un an și jumătate pe piață, înainte să lase sute de mii de fraieri cu ochii în soare, câțiva îmbogățiți peste noapte și datorii de aproape 500 de milioane de dolari. Anii 2000 la Dinamo, vedem acum, au fost un Caritas fotbalistic.
Locul lui Borcea la meciurile lui Dinamo nu este la lojă, înconjurat de camarilă și bodyguarzi, ci în mijlocul suporterilor, care să-i transmită ce cred cu adevărat despre perioada în care el a condus clubul. Asocierea lui cu Dinamo e defavorabilă, mai ales că clubul pare să fi încăput pe mâna unor oameni cu intenții onorabile, după foarte mult timp. Iar Patrick al lui Borcea ar fi indicat să-și țină cei 10.000 de euro, poate îl ajută să pună niște faianță mai luxoasă sau niște leduri roș-albe în proiectele sale imobiliare de pe litoral.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News