OPINIE | Câte-un pic, pic, pic, până n-o mai rămânea nimic. Politicienii au câștigat războiul cu peluzele din fotbal

OPINIE | Câte-un pic, pic, pic, până n-o mai rămânea nimic. Politicienii au câștigat războiul cu peluzele din fotbal Opinii

Ceea ce a început cu Legea 4 a lui "Mitică de la Ligă" s-a încheiat recent cu demolarea stilului ultras pe stadioanele din România. 

Marile galerii ale cluburilor de fotbal din România s-au dizolvat sau s-au transformat, în adevărat spirit capitalist, în adevărate mașini de făcut bani, lăsând din mână frâiele sacrului protest, dar umplându-și buzunarele cu banii din bilete, coregrafii, catering sau marketing. 

"Grupurile de ultrași au devenit niște forme fără fond"

Grupurile de suporteri hard-core, numiți ultrași în fotbalul românesc, odinioară spaima politicienilor, a conducătorilor din fotbal și a forțelor de ordine, au devenit niște forme fără fond, care nu mai sperie pe nimeni și câștigă tot mai greu respectul. Ultrașii s-au ținut tot mai departe de politică, nici nu s-au implicat prea mult în acțiuni de protest după Colectiv și marile tragedii naționale petrecute din cauza corupției politicienilor și incompetenței aparatului de stat. Și-au trăit traiul, acum doar mai mănâncă mălaiul. 

  • Opinie Cate Un Pic Pic Pic Pana N O Mai Ramanea Nimic Politicienii Au Castigat Razboiul Cu Peluzele Din

"Statul român a lovit fenomenul ultras cu un baros, reușind să distrugă ultimul bastion al societății civile militante"

Practic, spiritul ultras, în ultima perioadă, s-a rezumat la afișarea unor cearșafuri vopsite, la arătarea degetului mijlociu către rivali, la postări șmecherești pe rețele sociale și la aprinderea unor torțe, fără să mai își tragă seva din însăși originea fenomenului, nesupunere civică în fața abuzurilor clasei politice și implicare socială în chestiuni relevante.   

Majoritatea fanilor adevărați de fotbal sunt descurajați de acțiunile în forță ale Poliției și Jandarmeriei, de multe ori la limita abuzului sau dincolo de litera legii, de pulverizarea cluburilor și a galeriilor, de infiltrarea masivă cu agenți sub acoperire în peluze și de rigidizarea cadrului legislativ în privința comportamentului pe stadion. Statul român a lovit fenomenul ultras cu un baros, reușind să distrugă ultimul bastion al societății civile militante care mai putea pune serios sub semnul întrebării deciziile politice injuste și actele de corupție fățișe.  

"Galeria Rapidului, care odinioară îi striga lui Ceașescu să plece, se privește acum pasional în ochi cu Geoană și Tăriceanu"

Episodul petrecut în Giulești cu galeria lui Dinamo a fost lovitura care a pus punct. La un meci unde copiii de grădiniță înjură în cor cu părinții, iar "civilii" din tribune au aruncat cu petarde pe teren și i-au dat lui Bani un pahar de suc în cap de am zis că i-l rupe de pe umeri, ultrașii au fost din nou puși pe coji de nucă. 

Galeria lui Dinamo nu a fost lăsată în peluză cu un banner considerându-se că e prea mare, la doar câteva zile după ce o stație GPL din Crevedia (ultimul episod dintr-un șir de zeci de tragedii întâmplate în ultimii ani), care funcționa ilegal de trei ani sub privirile indiferente ale statului român și cu complicitatea politicienilor, a explodat, cauzând pierderi de vieți omenești și pagube materiale imense. Nu m-ar mira ca ancheta să ajungă la concluzia că explozia a fost provocată de o torță aprinsă în peluza unui stadion. 

Galeria Rapidului, care odinioară îi striga lui Ceașescu să plece și făcea Securitatea să tremure în anticiparea altor asemenea scandări, se privește acum pasional în ochi cu Geoană și Tăriceanu, care se lăfăie prin tribuna VIP, după ce au făcut ce au făcut țării. Premierul Ciolacu readuce cu forța FCSB în Ghencea, iar CSA Steaua a avut terenul suspendat patru etape, ca din întâmplare.  

"Și ultrașii din Ucraina erau huligani, și ultrașii din Franța sunt vagabonzi și drogați"

Până să spuneți ca Gigi Becali că ultrașii sunt doar niște "drogați", "huligani", "bețivi" și "vagabonzi", trebuie spus că unii pot fi toate astea, poate și mai mult, dar și unii șoferi sunt bețivi, unii elevi de școală generală sunt drogați, iar tot mai mulți tineri abandonează școala, nu au loc de muncă sau proprietăți, deci pot fi considerați vagabonzi. 

Și ultrașii din Ucraina erau huligani, dar asta nu i-a împiedicat să fie patrioți și să apere statul, fiind printre primii care s-au oferit voluntari, în 2014, ca să lupte în Donbas și s-au înrolat în primele valuri, după atacul Rusiei din 2022. Și ultrașii din Franța sunt "vagabonzi" și "drogați", dar au reușit ceea ce nu au reușit autoritățile din Hexagon, să pună stop jafurilor, distrugerilor și atacurilor violente ale gloatei furibunde de după moartea lui Nahel.  

"Politicienii, Poliția și Jandarmeria doreau să vii la stadion ca la un ceai dansant"

În România, stadionul era folosit tradițional ca un spațiu de refulare emoțională, unde se glumea, se înjura și se protesta. Dacă vrei cultură, nu vii pe stadion, ci te duci la Cinemateca Eforie, teatru, balet sau operă. Deși mass-media prezintă "spectacolul" pe stadioane prin prisma reprezentațiilor pirotehnice și a cântatului entuziast, statul nu te mai vrea reactiv.

Dorește doar să plătești biletul, să vii cuminte la stadion, să te descalți în zoaie, dacă îți cere jandarmul, să lași monedele de 50 de bani la poartă, dacă îți cere stewardul, să aplauzi disciplinat, să trimiți bezele arbitrilor, chiar dacă te fură pe față, să nu te ridici de pe scaun, să te îndopi cu floricele, să nu mănânci cu gura plină hotdogul de 25 de lei, să nu arunci cu paharul sucului de 20 de lei și să ovaționezi patronii agreați de sistem la cârma cluburilor, de parcă ar fi Kim Jong-un și viața ta ar depinde de asta. 

Politicienii, Poliția și Jandarmeria doreau să vii la stadion, dacă mai ai chef să ajungi luni, la 21:30, ca la un ceai dansant și, în sfârșit, au reușit. În ultimii ani, statul român a părut mai interesat de suprimarea ultrașilor de pe stadioane, ca să nu se mai audă scandările "România, stat polițienesc!", "Demisia!" și "X-lescu, la brutărie!", decât să-și recupereze condamnații penali fugiți prin Italia și Anglia sau pagubele rezultate în urma actelor de corupție, ajunse la trilioane de euro. În sfârșit, politicienii au câștigat războiul cu peluzele din fotbal, care le-au stat mult timp ca un ghimpe în coastă, și vor avea "un climat de liniște".   

Text și foto - Gabriel Chirea    

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!