OPINIE | Ce-i în gușă (la cluburi), și-n căpușă (la echipa națională)
Opt jucători formați sau "șlefuiti" la Viitorul Constanța, clubul lui Gică Hagi, au făcut parte din lotul selecționat pentru cele patru meciuri din Nations League. După ce clubul cumnatului său a inundat loturile naționale cu jucători, Gică Popescu, președintele constănțenilor, vorbește de "seară tristă" și "înfrângere greu de digerat", după eșecul cu Muntenegru. În timp ce Hagi amintește despre filosofia "fotbalului total", învățat de la Johan Cruyff și transmis generos elevilor săi, jucătorii clubului de pe litoral vânduți ca mari talente și care au reușit la echipe din străinătate pot fi numărați pe degetele de la o mână ciungă.
Din lotul cu care am înfruntat Muntenegru, Bosnia și Finlanda, patru băieți sunt legitimați la FCSB, printre care doi fotbaliști "de peste 20 de milioane de euro", Popescu și Olaru, la care se mai adaugă Cristea, retras din lot după o accidentare, plus alți cinci care au trecut la un moment dat prin club. Mihai Stoica, managerul FCSB, se vrea hazliu și amintește de "maimuţele nervoase" pe care "tricolorii" le vor întâlni în Gibraltar, în ediția viitoare a Nations League, anticipând că vom termina pe ultimul loc în grupă și vom retrograda în divizia a treia valorică a competiției. În schimb, tăcere cvasitotală în privința celor șapte ani fără titlu și absenței de cinci ani din grupele competițiilor europene, a schimbării antrenorilor ca pe șosete, a selecției jucătorilor într-un ritm mai alert ca la preselecția "Românii au talent" și a umflării cotelor de transfer pentru sportivi mediocri.
Trei jucători actuali de la CSU Craiova, plus alte trei foste vedete ale echipei, reprezintă "tezaurul" cu care au contribuit "alb-albaștrii" la ultima selecție. După ce s-a văzut cu sacii în căruță la alegerile la care a candidat singur, la fel ca "dictatorul" Burleanu de la FRF, Sorin Cârțu a prins glas și vorbește de "dezamăgiri", "dezastre", "improvizații". Același Cârțu nu consideră un dezastru că echipa sa a avut 14 antrenori, în ultimii opt ani, de când a revenit în Liga 1, sau că clubul a tocat zeci de milioane de euro pentru un trofeu Cupa României, un loc doi în Liga 1 și două meciuri memorabile contra semiprofesioniștilor de la Locomotive Tbilisi și KF Laci.
Oficialii sau apropiații celor trei cluburi ar trebui să fie mai reticenți în a face comentarii acide, vis-a-vis de prestațiile și rezultatele naționalei. Așa cum cei de la CFR Cluj au avut inspirația să se abțină să vorbească prea mult despre naționala la a cărei alcătuire și ei contribuie semnificativ. Sunt trei cluburi care au fost privilegiate la selecție în ultima perioadă, iar evoluțiile naționalei demonstrează poate cel mai bine cum s-a lucrat acolo, alături de rezultatele din preliminariile cupelor europene.
Cei care caracterizează acum prestația "tricolorilor" cu termeni ca "jenant", "rușine" sau "greșeală" ar trebui să li se amintească că jucătorii trimiși de ei la lot, care nu știu să facă un marcaj la faze fixe sau să realizeze un elementar un-doi, dar sunt plini de tatuaje și figuri, au fost eliminați de Șahtior Karagandy și KF Laci sau au primit o basculantă de goluri de la Genk, Gent sau Vitesse Arnhem. Ok, ai tot dreptul să critici activitatea lui Burleanu, Stoichiță sau Iordănescu, pentru că există o problemă evidentă cu "prioritățile strategice". Dar nu poți să fii luat în serios dacă ataci naționala, selecționerul și Federația, fără să îți asumi măcar o umbră de responsabilitate pentru jucătorii pe care îi trimiți la lot cu un ego prea mare pentru bagajul fotbalistic precar pe care îl dețin.
Text - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News