OPINIE / Ce ne-a invatat Mondialul? Sa nu mai toleram fitele fotbalistilor nostri

OPINIE / Ce ne-a invatat Mondialul? Sa nu mai toleram fitele fotbalistilor nostri Opinii

Citeste si - Incredibil! Greva la FIAT, Chrysler si Ferrari dupa transferul lui Ronaldo la Juventus. Angajatii si-au iesit din minti: "E de neacceptat"

Gabriel Chirea
[email protected]

Acest turneu final de Campionat Mondial si, mai ales, meciurile din fazele eliminatorii ne-au aratat ca fotbalul romanesc a apucat-o, acum mult timp, intr-o directie eronata si continua sa persiste in greseala.
 
Cele patru semifinaliste ale competitiei din Rusia au fiecare cel putin doua vedete de talie mondiala. Franta ii promoveaza pe Griezmann si Mbape, Anglia se mandreste cu Kane si Dele Alli, Belgia si-a pus sperantele in Hazard si De Bruyne, in timp ce Croatia se lauda cu Modric si Rakitic. Insa, niciuna dintre echipe nu se subordoneaza total unui singur jucator, acesta putand fi secretul pentru care ele au ajuns pana in aceasta faza a Mondialului, iar Argentina, Portugalia sau Brazilia s-au impiedicat in slugarnicia lor fata de Messi, Ronaldo si Neymar.
 
In fotbalul actual, atacantul si mijlocasii ofensivi, care in alte vremuri mai boeme nu erau nevoiti sa faca faza defensiva si se odihneau atunci cand ataca adversarul, au ajuns sa fie primii care tatoneaza fundasii ce au mingea la picior, coboara in propria jumatate pentru a recupera balonul sau vin in propriul careu la cornerele adversarilor. Oricat ar fi Mbape, Hazard, Modric sau Kane de talentati si apreciati, nu li se permite sa consume degeaba minutele in teren pe spatele efortului coechipirilor. Un jucator sclipitor in fata portilor adverse iti poate aduce victoria, dar un om sau doi om in minus in fata portii tale iti va aduce sigur infrangerea.
 
Numai in fotbalul romanesc pare ca mai este apreciat un fotbalist, care are bagajul mai plin cu figuri, mofturi si fite decat cu dedicatie, caracter si motivatie. S-a ajuns in situatia in care i se permite unui jucator sa incerce sa schimbe mentalitatea echipei, strategia clubului si tactica antrenorilor, dupa posibilitatile sale fizice sau dupa propriile capricii. Cand ne intrebam de ce fotbalistii nostri nu mai ajung nici sa vada interiorul vestiarelor echipelor cu oricat de mici pretentii din Europa, daramite sa mai fie oameni de baza sau vedete, trebuie sa ne gandim ca multi dintre ei pleaca din Romania cu o "pensie" de invaliditate emotionala, dupa ce ani dupa ani si sezoane dupa sezoane au fost "periati" si cocolositi de toata lumea, in speranta ca se va obtine la un moment dat un saculet cu bani din transfer lor.
 
Fotbalistii romani trebuie sa inteleaga ca sportul e pentru cei care vor si pentru cei care pot, iar fotbalul de performanta incepe sa fie apanajul celor pot sa alearge peste 10 kilometri pe meci, fac pressing si isi doresc sa castige toate meciurile pe care le joaca, au chef de antrenament, nu pierd noptile doar prin cluburi cu dive resapate, nu fumeaza 2-3 pachete de tigari pe zi si nu isi umfla stomacul cu shaorma, chiftelute, sarmale, bere si cola. Fotbalul romanesc ar trebui sa fie repus pe sinele unor principii corecte, care sa ne ajute sa facem performanta, din moment ce inca se platesc remuneratii lunare de 20-40 de ori mai mari decat salariul mediu net pe economie. In caz contrar, fie trebuie sa ne asteptam la infrangeri si umilite din ce in ce mai dese, fie e nevoie ca salariile sa scada, pentru a nu cheltui banii de pomana.
 
Cand esti platit sa te antrenezi serios timp de 2 ore pe zi, sa joci 1-2 meciuri pe saptamana si sa ai grija de corpul si de mintea ta, iar pentru asta primesti de 20-40 de ori mai multi bani decat un gunoier, un casier, un sofer sau un paznic, care depun un efort mult mai mare timp de 8-10 pe zi, sau cand iei de 10 ori mai multi bani decat un chirurg, care are viata unui om in varful bisturiului, sau a unui profesor universitar, care are in grija dezvoltarea corecta a sute de creiere, nu iti este permis sa iti bati joc de meseria ta si nu ai voie sa spui "Nu am chef!", "Nu vreau!" sau "Nu pot!".
 
Oricate TRX-uri, teste Gacon si Yo-Yo, tehnologie sau vitaminizare de ultima generatie ai folosi pentru pregatire lui, nu poti sa scoti nimic dintr-un fotbalist, daca "softul" e virusat. A venit vremea ca fotbalistii romani sa nu mai fie paziti de secunzi la usile camerelor de hotel, sa nu mai fie panditi de team manageri la iesirea din cluburi si nici macar sa mai existe cantonamente inaintea meciurilor. Cine nu isi respecta meseria, clubul, colegii, antrenorii, fanii si nu se respecta nici macar pe el, ar trebui sa fie eliminat rapid din fenomen, pentru ca tine locul ocupat degeaba. Asta ne-a invatat Mondialul din 2018: daca se roaga cineva de tine ca sa iti faci meseria pe multi bani, nu esti predestinat sa fii sportiv de performanta; si orice favoare acordata azi, inseamna un handicap pentru maine. Daca am inteles, bine. Daca nu, vom continua in mediocritatea noastra...
 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!