OPINIE | De ce criticile lui Gică Popescu sunt ipocrite. Are polițe de plătit lui "Tata Puiu" și lovește în Edi Iordănescu
În preliminarii Euro 2024, România a învins Andorra și Belarus și a remizat cu Kosovo și Elveția. Deși "tricolorii" ocupă loc de calificare la turneul final, Gică Popescu vrea și spectacol, și declarații pe placul lui.
Înainte să înceapă cu "Băi, Edi! Băi, Moruțan! Băi, Mihăilă!", după ce primul e neînvins în actualele preliminarii, al doilea a dat două pase de gol și al treilea a marcat de două ori împotriva sfertfinalistei de la ultimul European (a eliminat campioana mondială, Franța) și a suferit o ruptură musculară din cauza efortului, poate că Gică Popescu ar trebui să înceapă cu "Băi, Ianis, băi, nepoate! Băi, Coman!".
Popescu trebuia să înceapă prin a scoate în evidență jocul slab al nepotului său
Fostul căpitan al naționalei i-a criticat nominal pe cei doi jucători, dar la prestația celorlalți "tricolori" s-a referit la modul general. Ar fi fost dificil, pentru că cei mai buni oameni ai "dublei" cu Kosovo și Elveția au fost jucători care nu sunt rude, nu au fost formați de academia și nu au nicio tangență cu clubul cumnatului Gică Hagi.
Moldovan (CFR Cluj), Drăgușin (Regal Sport), Stanciu (Unirea Alba Iulia), Mihăilă (CSU Craiova), Marius Marin (Poli Timișoara), Sorescu (Poli Timișoara), Moruțan (Universitatea Cluj) sau Burcă (FCM Bacău) au cărat pianul pentru virtuazii lui Hagi, pentru că nu sunt nestemate șlefuite de magicianul fotbalistic de la Ovidiu și au trebuit să se descurce cum au putut în jungla fotbalului românesc.
Dacă voia ca criticile sale să aibă valoare, Popescu trebuia să înceapă prin a scoate în evidență jocul slab al nepotului său, a cărui revenire a fost forțată de anturajul familial și s-a dovedit că Edi Iordănescu avea dreptate să-i lase timp de readaptare până și la fotbalul de nivel penibil și fricos al naționalei, în accepțiunea sa. Pe urmă trebuia să continue cu Manea, Băluță, Coman și Alibec, care au jucat în nota echipei în cele două meciuri, deși sunt considerate nave-amiral ale Academiei Hagi / Viitorului / Farului.
Fostul stoper nu pare deranjat de înfrângerea cu Spania și jocul naționalei U21
Și dacă voia o greutate mai mare a afirmațiilor sale, trebuia să ne zică ceva și despre prestația naționalei U21, acolo unde "produsele" cumnatului Hagi - Mihai Popa, Andrei Borza, David Miculescu, Adrian Mazilu, Alexi Pitu și Louis Munteanu, dar și Dragoș Albu, format la Școala de Fotbal "Gheorghe Popescu" - nu s-au descurcat prea bine în fața Spaniei.
Ibericii au avut posesie 79%, de aproape zece ori mai multe atacuri periculoase (9 / 87) și mai puteau să înscrie ușor de patru-cinci ori, deși au venit la București fără Ferran Torres, Eric Garcia, Alejandro Balde, Pedri, Nico Williams, Bryan Gil, Ansu Fati, Yeremy Pino și Gavi, care erau eligibili pentru echipa lui Santi Denia. Dar se pare că nu cifrele și modul în care ne-am prezentat îl supără în mod deosebit pe fostul internațional, ci cuvintele de la interviuri, despre care se știe că sunt mai periculoase decât atacurile adverse.
Atacul pare o vendetă personală contra patriarhului familiei Iordănescu
Atacul pare o vendetă personală contra patriarhului familiei Iordănescu. În 2017, Gică Popescu declara cu mâhnire că "cu Anghel Iordănescu e ceva personal, ceva mai urât. Nici nu ne-am mai întâlnit și nu țin neapărat să-l văd". Cel mai probabil, fostul stoper ar avea să-i reproșeze lui "Tata Puiu" anumite decizii care au dus la condamnarea sa în "Dosarul Transferurilor" ("La condamnarea lui Popescu, mai mult indirect, ar fi contribuit și inerția lui Iordănescu. Gică avea nevoie de un act prin care să arate că i-a vândut lui Iordănescu locul pe care e acum o școală din Pipera. Dacă ar fi avut acel act, Popescu n-ar mai fi fost condamnat. Și Iordănescu nu i l-a dat", detalia pentru GSP medicul Pompiliu Popescu).
În perioada petrecută în spatele gratiilor, acesta și-a pierdut tatăl, un episod pe care îl consideră cel mai traumatizant al detenției, deoarece nu a putut să-și la revedere de la părintele său, ci doar să participe la înmormântare. Mai mult, tatăl actualului selecționer a acceptat să preia naționala înaintea Euro 2016 și să colaboreze cu Răzvan Burleanu și echipa sa, despre care mai mulți componenți ai "Generației de Aur" consideră că le-a furat conducerea FRF, în 2014, după condamnarea lui Popescu cu o zi înaintea alegerilor.
Edi Iordănescu e prins la mijloc în acest conflict și există multe persoane care abia așteaptă un pas greșit al naționalei în aceste preliminarii, ca să îl devoreze mediatic. A încercat el să aplaneze conflictul prin readucerea la lot a lui Ianis Hagi, prin declarații echilibrate, prin rezultate pozitive și prin "îndulcirea" listei de convocați, dar contestatatrii săi cei mai vehemenți consideră că trebuie să plătească copiii pentru păcatele părinților, așa că sunt slabe șanse să nu mai existe episoade de contestare isterică, indiferent de rezultate.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News