OPINIE / Este 2018 anul in care echipa de fotbal a Armatei va fuziona cu CSM Bucuresti?

OPINIE / Este 2018 anul in care echipa de fotbal a Armatei va fuziona cu CSM Bucuresti? Opinii

Exista indicii ca CSA Steaua si CSM Bucuresti isi pot da mana pentru a construi un club monstruos de bine finantat.

Gabriel Chirea / [email protected]

In aceasta asociere, Armata poate sa aduca marca "Steaua", evaluata in 2016 la 57.306.150 euro si pentru al carui drept de folosinta evaluatorii au stabilit un pret de aproape 3,7 milioane de euro pe an, fara TVA. Aceasta include sigla istorica, culorile rosu si albastru, denumirea "Steaua", dar si palmaresul din perioada 1947-2003, care cuprinde 21 de titluri de campioana a Romaniei, 22 de Cupe ale Romaniei, 4 Supercupe ale Romaniei, Cupa Campionilor Europeni din 1986 si Supercupa Europei din 1987. In plus, incepand cu 2020, MApN va avea la dispozitie si un stadion nou-nout in Complexul Sportiv Ghencea cu o capacitate de 31.000 de locuri. La randul ei, Primaria Capitalei poate pune la dispozitie Arena Nationala pentru meciurile importante si un buget consistent, echivalent sau superior celui de 10-12 milioane de euro al FCSB, cel mai mare din Liga 1.

Desi nu are in componenta nume la fel de sonore ca Academia Rapid, in aceasta iarna, CSA Steaua a devenit favorita sa promoveze in Liga a 3-a. Clubul a inceput o colaborare cu Viitorul Constanta, de la care a imprumutat mai multi jucatori, iar colonelul Cristian Petrea, comandantul clubului Armatei, a devenit, in urma unor alegeri controversate, vicepresedinte al Asociatiei Municipale de Fotbal Bucuresti (AMFB), organismul care se ocupa de organizarea Ligii a 4-a. In acelasi timp, rivala Academia Rapid a fost penalizata cu 3 puncte, dupa ce a folosit un jucator fara drept de joc, iar Judecatoria Sectorului 1 i-a respins cererea prin care solicitase dreptul la personalitate juridica printr-o alta asociatie, Asociatia Club Sportiv Academia Rapid 1923, fara care nu poate promova in Liga a 3-a.

Singurul impediment al acestei asocieri pare faptul ca Gigi Becali este nasul primarului Bucurestiului, Gabriela Firea, pe care a cununat-o, in 2011, cand s-a maritat cu Florentin Pandele, primarul Voluntariului. Insa, relatia de rudenie cu patronul FCSB-ului nu da impresia unui obstacol atat de mare, care sa o impiedice pe aceasta sa investeasca cateva zeci de milioane de euro intr-un club de fotbal, in conditiile in care pare sa caute in permanenta metode originale de a cheltui banii din buget. In 2017, PMB a cheltuit mai mult de 10% din bugetul total al Bucurestiului, respectiv 150 de milioane de euro, pe statui, concerte si spectacole diverse, targuri si activitati culturale si de recreere. Pe langa statui dedicate roialitatilor monegasce si targurile de Craciun, investitia intr-un club de fotbal care detine marca "Steaua" nu mai pare o idee atat de proasta. In plus, poate fi o lovitura de imagine in perspectiva candidaturii la alegerile prezidentiale din 2019.

PRECEDENTUL: SECTIA DE BASCHET A CSA STEAUA S-A ASOCIAT CU CEA A CSM BUCURESTI
In acest moment, exista un precedent pentru o asociere intre clubul Armatei si cel al Primariei. In 2013, s-au pus bazele CSM Steaua Eximbank Bucuresti, un club cu finantare din surse multiple, dar aproape toate din bani publici. Asocierea este intre MApN, prin sectia de baschet a CSA Steaua, Primaria Bucurestiului, prin sectia de baschet a CSM Bucuresti, si EximBank, banca de export-import a Romaniei, in calitate de sponsor. Culmea, jurnalistul Catalin Tolontan a descoperit ca, desi sunt implicate trei entitati puternice ale statului, care contribuie la bugetul comun cu 1,6 milioane de euro anual (300.000 EximBank / 400.000 MApN / 900.000 PMB), activitatile de management si marketing ale sectiei de baschet masculin sunt asigurate de clubul privat CS Atletic, fondat si condus de Virgil Stanescu.

In aceasta asociere, CSM Bucuresti a venit cu locul in Liga Nationala de Baschet masculin, cu sarcina de a plati salariile si cu Sala Polivalenta (pentru meciurile din EuroCup si cele mai importante din Liga Nationala), in timp ce CSA Steaua a adus palmaresul (21 de titluri nationale, al doilea cel mai titrat club, dupa Dinamo), fanii, obligatia de a achita taxele de participare in campionat, medicatia, transportul si cazarea, plus Sala Regimentului de Garda Mihai Viteazu, unde se desfasoara meciurile de pe teren propriu.

CSM BUCURESTI POATE AVEA UN BUGET DE 55.000.000 DE EURO!
In mai 2017, Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, care prevede, printre altele, ca se stabileste un plafon de maxim de 5% din bugetul aprobat pentru autoritatea publica locala care poate fi alocat cheltuielilor structurii sportive cu activitatea sportiva. Cum Primaria Bucuresti a avut, in 2017, un buget de 1,1 miliarde euro, rezulta ca CSM Bucuresti poate avea pe viitor un buget anual maxim de 55 de milioane de euro! Anul trecut, clubul sportiv al Primariei Bucuresti a avut la dispozitie "doar" 60 de milioane de lei, aproximativ 13 milioane de euro, dar si asa a fost cea mai mare si mai bine finantata structura sportiva din Romania.

Infiintat in anul 2007, CSM are in prezent 1.400 de sportivi legitimati si mai multe sectii: atletism, baschet, handbal feminin, handbal masculin, motociclism, rugby, sah, tenis, volei feminin si volei masculin. Cea mai importanta este cea de handbal feminin, echipa care a castigat Liga Campionilor, in 2016, si care a transferat-o, printre alte jucatoare de valoare, pe superstarul Cristina Neagu. Pentru anul acesta, planul este ca bugetul sa ajunga la 20 de milioane de euro si sa se infiinteze alte 6 noi sectii sportive (fotbal, yahting, caiac, polo feminin si masculin, scrima). "In patru ani vrem sa ajungem la peste 15.000 de legitimati, adica aproape 1% din populatia Bucurestiului sa fie legata de CSM", au dezvaluit oficialii clubului.

INITIAL, PMB SE GANDISE SA FINANTEZE RAPIDUL
La inceputul anului 2017, in aceeasi perioada cand a aparut si ideea de a se infiinta Academia Rapid, desi inca noua echipa nu detinea marca "Rapid" sau palmaresul, Alin Petrache, presedintele clubului CSM Bucuresti, a dezvaluit ca exista un plan ca Primaria Capitalei sa preia Rapid sau Sportul Studentesc, doua cluburi istorice aflate in faliment. "Sunt doua cluburi in Bucuresti cu o mare traditie care se zbat in mediocritate, Sportul Studentesc si Rapid. Sunt cluburi de traditie, cu palmares frumos, iar in cazul Rapidului, si cu o galerie fantastica. Putem prelua una dintre ele pentru a o ridica la nivelul la care ar trebui sa fie", spunea Petrache in urma cu un an.

De atunci, ideea a fost abandonata definitiv, iar pentru finantarea noii echipe, care se vrea continuatoarea Rapidului istoric, au intrat pe fir Primaria Sector 1 si primarul Dan Tudorache. Din cauza ostilitatii fata de proiect a consilierilor locali din opozitie si a unei parti din galeria giulestenilor, a neintelegerilor cu oficialii celorlalte doua cluburi rapidiste, a faptului ca preluarea definitiva a marcii si palmaresului intarzie si costa mai mult decat era preconizat initial, ca primaria s-a angajat in alte cheltuieli mari sau ca favorita la promovare a devenit CSA Steaua, nu se mai stie nici daca implicarea financiara a Primariei Sector 1 mai este de actualitate.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!