OPINIE Gabriel Chirea / Cu se ocupa, de fapt, domnul Danciulescu la Dinamo?
Ionel Danciulescu a anuntat zilele trecute ca a "ales cu inima", nu o va parasi pe Dinamo si nu va da curs ofertei venite de la CSM Iasi, care il voia in functia de presedinte de imagine.
De Gabriel Chirea:
Danciculescu s-a retras din activitatea de fotbalist in 2013, ca unul dintre marii atacanti ai lui Dinamo si ai Ligii 1 (214 goluri - locul 2 in clasamentul all-time / 515 meciuri - recordul de partide jucate), dar si ca golgheter al Cupei Romaniei cu 41 goluri. Cu Dinamo a castigat 3 titluri (2001-02, 2003-04, 2006-07), 3 Cupe ale Romaniei (2002-03, 2003-04, 2011-12) si 2 Supercupe ale Romaniei (2005, 2012). In antiteza cu frumoasa cariera de jucator, cea de conducator al "cainilor" se contopeste cu cea mai neagra perioada din istoria lui Dinamo, in care clubul a intrat in insolventa, a castigat un singur trofeu (Cupa Ligii, 2016-17), a jucat o singura data in cupele europene si si-a pierdut din anvergura in Liga 1, transferand numai jucatori liberi de contract si cheltuind doar 300.000 de euro pentru achizitii in perioada 2013-2018.
Danciulescu a ocupat pe rand functiile de team-manager, antrenor interimar (pentru o scurta perioada la finalul anului 2014), director general, pentru ca acum el sa fie director sportiv si membru al Consiliului de Administratie. De altfel, el si patronul Negoita par singurele constante intr-o perioada in care Dinamo a schimbat o multime de antrenori considerati vinovati pentru rezultatele slabe (Multescu, Stoican x 2, Teja, Rednic, Andone, Contra).
In Anglia, functie de director sportiv, in care este angajat Danciulescu la Dinamo, si cea de antrenor fie sunt reunite sub denumirea de "manager", fie o gasim separat sub numele de "director of footbal", iar cel care o ocupa face legatura intre antrenor si consiliul de administratie. In restul Europei, directorul sportiv este cel care se ocupa de selectia si angajarea membrilor straff-ului tehnic, are ultimul cuvant in transferul jucatorilor si coordoneaza activitatea sectorului de scouting, a academiei clubului, a echipei secunde si a departamentului medical / recuperare, fiind in acelasi timp persoana care alcatuieste si implementeaza si strategia sportiva a clubului pe termen mediu-lung. Cei mai cunoscuti si apreciati directori sportivi in acest moment sunt Michael Zorc (Borussia Dortmund), Monchi (AS Roma), Giuseppe Marotta (Juventus), Ralf Rangnick (RB Salzburg) si Les Reed (Southampton).
Vestea ca Danciulescu a "ales cu inima" si a ramas in continuare la Dinamo pe un post de management nu pare sa ii dea pe spate pe fanii lui Dinamo, care s-au saturat de promisiuni si vor rezultate si transferuri macar decente (daca nu spectaculoase), in conditiile in care clubul a trecut in ultimii ani de la proiectul "New Dinamo" la cel intitulat "Zero Euro pentru Transferuri". In ultimele sezoane, Dinamo a reusit "performanta" sa promoveze de la echipele de juniori putini fotbalisti tineri de perspectiva, desi Academia sa a avut cele mai bune rezultate, alaturi de Viitorul lui Hagi, iar strategia aplicata in cazul transferurile a fost una mai mult decat dubioasa (cu multi fotbalisti veniti dupa accidentari sau perioade de inactivitate, cu multe contracte pe termen scurt, cu jucatori lasati sa plece imprumut sau pe sume derizorii si cu altii transferati desi valoarea nu ii recomanda).
Danciulescu sta pe banca lui Dinamo la meciuri, dar nu se stie in ce calitate. Nu e manager, antrenor, antrenor secund, preparator fizic, medic sau maseur. De asemenea, fostul atacant nu pare sa aiba ultimul cuvant atunci cand se numesc antrenorii sau se transfera jucatorii, nici sa fie cel care dezvolta strategia viitoare a clubului. Nu este, in mod oficial, nici macar presedinte de imagine sau delegat sa se ocupe cu schimbarile din timpul meciurilor.
Asa ca intrebarea normala este: de fapt, cu ce se ocupa domnul Danciulescu la Dinamo?
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News