OPINIE | Gabriel Chirea, despre antrenorul lui Dinamo: "Ovidiu Burcă este cel mai subapreciat manager din fotbalul românesc"
Indiferent dacă Dinamo va promova sau nu la finalul actualului sezon de Liga 2, managerul-pompier al "câinilor" și-a demonstrat încă o dată competența.
Spre deosebire de unele foste glorii ale lui Dinamo, care se bat cu cărămida în piept ca să-și arate atașamentul față de club, dar s-au înghesuit să joace sau să antreneze în Ștefan cel Mare doar când se organizau cantonamente în Italia și se putea face bișniță cu blugi, video și țigări, patronii ofereau salarii de sute de mii de euro, iar clubul se bătea an de an la titlul de campioană și își permitea să aducă stranieri de națională, Ovidiu Burcă a venit când echipa era 99% desființată.
A preluat echipa într-o situație disperată, când alții se fereau de ea ca de ciumă
Retrogradată în divizia secundă, într-o insolvență bolnăvicioasă, cu aproape tot lotul de jucători rămas liber de contract, cu un patron fantomatic și cu fanii resemnați că echipa se va desființa, acesta a preluat echipa de la Iulian Mihăiescu și Ionel Augustin, în august 2022, și a putut să-și completeze treptat staff-ul tehnic, ca să arate ca unul al unei echipe profesioniste. "Câinii" au câștigat greu meciul cu Progresul Spartac, primul al sezonului, apoi au urmat înfrângeri cu Oțelul, Viitorul Pandurii Tg. Jiu, Unirea Dej, CSA Steaua și AS FC Buzău, iar echipa ajunsese pe locul 16 în clasament și părea condamnată la o nouă retrogradare.
După o ameliorare a rezultatelor, antrenorul a decis în iarnă să se despartă de Valentin Lazăr, Bogdan Gavrilă, Vasile Buhăescu, Alin Dudea și Ștefan Fara, primii patru fiind titulari și printre cei mai experimentați jucători din lot. Mutarea a fost surprinzătoare, în condițiile în care clubul avea interzis la transferuri din cauza datoriilor către foștii angajați, dar s-a dovedit corectă, pentru că Burcă și-a putut continua liniștit treaba, fără inteferențele unor jucători cu personalitate în vestiar, dar lipsiți de ea pe teren.
Dinamo a ajuns printr-un parcurs nesperat în play-off, unde ocupă locul al patrulea, cu 39 de puncte acumulate, urmându-le pe Poli Iași (49p), CSA Steaua (48p) și Oțelul Galați (45p) și surcalasându-le pe AS FC Buzău (38p) și Unirea Dej (35p). Aparent, șansele de promovare sunt reduse, "roș-albii" fiind departe de primele două locuri, care aduc promovarea directă, dar și de Oțelul, care se poate distanța la 9 puncte, dacă câștigă meciul de la Iași, în timp ce Buzăul îi suflă în ceafă. Dar situația se poate schimba, pentru că nu se știe sigur dacă Steaua va avea drept de promovarea în această vară sau dacă nu vor apărea surprize la finalul procesului de licențiere pentru Liga 1.
L-a adus pe Ghezali, a revitalizat veteranii și a mizat pe tinerii din academie
Una peste alta, Burcă a construit o echipă competitivă, cu ce a avut la dispoziție, fără să-și rupă părul din cap că nu poate transfera ce fotbaliști vrea, spre deosebire de alți antrenori, care au adus la Dinamo 10-15 jucători noi în fiecare pauză competițională, pe care apoi i-au pus pe liber în următoarea perioadă de mercato. De asemenea, acesta i-a descoperit și transferat pe stranierii Lamine Ghezali (Saint Etienne II / Liga 5 Franța), Dani Iglesias (SKF Sered / Liga 3 Slovacia) și Gorka Laruccea (SD Amorebieta / Liga 3 Spania), jucători aflați la un nivel mult peste cel al Ligii 2, i-a revitalizat pe Răzvan Patriche, Gabriel Moura, Neluț Roșu și Iulian Roșu, și a creat un stil de joc combinativ, total diferit de bufa-bufa care se practică de regulă în eșalonul secund.
Dar principalul câștig este că jumătate din lotul echipei este format din jucători tineri formați de academia clubului, cu care fanii au creat legături afective, precum Denis Oncescu (18 ani), Deniz Giafer (21 de ani), Costin Amzăr (19 ani), Andrei Bani (20 de ani), Valentin Borcea (20 de ani), Antonio Bordușanu (18 ani), Andrei Florescu (20 de ani), Cristian Delciu (19 ani), David și Alexandru Irimia (16 ani). Dacă Dinamo nu era "ciupită" de arbitraje pe durata întregului sezon și putea aduce un atacant și un portar peste ce are în lot, probabil că echipa promova sigur la finalul actualei stagiuni.
Burcă, om important în progresul Rapidului și promovare cu Slatina
Revirimentul "câinilor" sub comanda lui Burcă nu este o întâmplare, pentru că el a pus umărul decisiv la renașterea clubului FC Rapid 1923, alături de actualul acționar dinamovist Andrei Nicolescu, promovând echipa din Liga 4 până în Liga 2, apoi a readus fără emoții pe CSM Slatina în divizia secundă. Unii vor spune că Burcă antrenează totuși o echipă din Liga 2 și nu merită să fie remarcat înaintea lui Gică Hagi, Dan Petrescu, Mihai Pintilii, Eugen Neagoe sau a altor tehnicieni din prima divizie.
Dar aceștia lucrează la cluburi cu bugete consistente (8-10-15 milioane de euro), cu loturi mai mult decât decente pentru fotbalul românesc și nici nu le-ar trece prin cap să preia o echipă din Liga 2, aflată în pragul falimentului. Spre deosebire de multe dintre cluburile din Liga 1, echipa lui Burcă nu primește milioane de euro de la primării și din drepturile tv și stadionul său este printre ultimele construite pentru cluburile cu pretenții.
Aportul lui Burcă a fost rapid resimțit la Dinamo, pe mai multe planuri, nu doar pe cel sportiv, fiind unul dintre punctele principale de echilibru din club și făcându-se înțeles fără crize de nervi, înjurături urâte sau corecții fizice aplicate fotbaliștilor, așa cum ne-au obișnuit mulți dintre antrenorii din Liga 1, în ciuda presiunii imense sub care a lucrat.
Dacă ratează promovarea în acest an, Dinamo nu ar trebui să aibă emoții în privința promovării în sezonul viitor, mai ales dacă scapă de Poli Iași și Steaua, va evolua în continuare pe Arcul de Triumf, va avea în spate galeria, mai poate aduce 4-5 jucători și îl păstrează pe Ovidiu Burcă pe banca tehnică.
Text și foto - Gabriel Chirea
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News