OPINIE | Gabriel Chirea despre Edi Iordănescu: "A preluat naționala când alții au refuzat. Acum încercăm să-l distrugem psihic"
În jurul echipei naționale s-a creat o atmosferă toxică, începând din 2016, iar consecințele se văd în rezultate.
- Daum nu a fost bun, Contra și Rădoi au fost striviți de presiune
- Ganea se bătea cu Stelea la națională, acum spune că ajung acolo "toți papagalii"
- Hagi spune că fotbalul românesc mustește de talent, dar a refuzat oferta FRF
- Echipele de club se fac de rușine în cupele europene, iar naționala a retrogradat în Liga C
- "În jurul echipei naționale există acum o atmosferă foarte toxică"
După Euro 2016, Anghel Iordănescu a fost înlocuit cu Christoph Daum. Germanul nu a fost considerat bun și a început să fie atacat încă din prima săptămână de mandat. A rezistat 14 luni și presiunea negativă a făcut să pierdem calificarea la CM 2018, e adevărat în detrimentul Poloniei și Danemarcei, două echipe puternice, împotriva ultimeia reușind două remize.
Daum nu a fost bun, Contra și Rădoi au fost striviți de presiune
Au urmat Cosmin Contra (septembrie 2017 - noiembrie 2018) și Mirel Rădoi (noiembrie 2019 - noiembrie 2021), care au intrat în malaxorul de la națională, primul după ce fusese aproape de un titlu în Liga 1 cu Dinamo, iar al doilea după o semifinală cu naționala de tineret la Euro 2019. Au fost mitraliați în privința selecției, stilului de joc și rezultatelor, și cu motiv, și fără motiv, iar întrebările despre demisie sau demitere au adus nori negri în vestiar. Au plecat și ei.
Apoi, la începutul acestui an, după ce Gică Hagi, Mircea Lucescu, Cosmin Olăroiu, Dan Petrescu, Răzvan Lucescu şi Laszlo Boloni au refuzat postul de selecționer, fie din cauza salariului prea mic, fie din cauza unor angajamente mai bănoase în curs, fie pentru că au vrut să preia naționala pe persoană fizică, Edi Iordănescu a acceptat să vină pe banca "tricolorilor", în condițiile oferite de FRF. A avut curajul să preia o echipă care a ratat calificările la CM 2018, Euro 2020 și CM 2022 și care încerca să se reziste în Liga B a Nations League, fără un schelet format, cu o bază de selecție redusă și cu o atmosferă toxică, creată, paradoxal, chiar de oameni de fotbal, care altfel se plâng încontinuu de presiunea nesănătoasă pusă de patronii din Liga 1.
Ultima săptămână este poate exemplară pentru ce trebuie să îndure noul selecționer. Aflată pe ultima poziție în grupa sa din Nations League și cu spectrul retrogradării în Liga C deasupra capului, analiștii nici nu au mai așteptat să vadă rezultatele naționalei din meciurile cu Finlanda (0-0) și Bosnia și Herțegovina (4-1) și modul în care se prezintă echipa, că au început deja mitralierea selecționerului, la fel ca în bancul cu "de ce ai șapcă? de ce n-ai șapcă?".
Ganea se bătea cu Stelea la națională, acum spune că ajung acolo "toți papagalii"
Ionel Ganea s-a oprit puțin din povestit cum își bătea colegii la națională sau la echipa de club, inclusiv pe musculosul Stelea, și ne-a dezvăluit că "la echipa națională acum ajung toți 'papagalii'. Dacă ai puțin de spate, hop, ești la echipa națională". Fostul atacant îl recomandă pe Laszlo Boloni ca salvator al fotbalului românesc, Loți fiind același antrenor căruia îi era frică de ieșirile sale necontrolate în perioada când colaborau la națională, poate acesta fiind și motivul pentru care a lăsat echipa înaintea barajului cu Slovenia, din 2001.
Basarab Panduru spune că salvarea naționalei este Louis Munteanu, atacantul repatriat după ce ajunsese la Fiorentina Primavera, pe care nu a avut însă timp să îl remarce și să-l oferteze în cele două luni și jumătate cât a fost antrenor la Craiova. Gigi Becali îi cerea demisia de onoare lui Iordănescu jr., după "umilințele" de la națională, dar nu spune nimic de faptul că FCSB e pe locul 14 în Liga 1 și fără victorie în grupele Conference League sau că echipa sa a avut patru jucători convocați, în ciuda acestor condiții. Mihai Stoica critică discursul selecționerului de la conferințele de presă. Gabi Balint spune că nu are experiență, dar nu specifică că cei cu experiență mai mare au refuzat naționala sau vor salarii de milioane de euro.
Florin Răducioiu spune că "clasamentul plânge, mie îmi vine să plâng". Da, plângea clasamentul și pentru Dinamo, pe care fostul mare atacant a manageriat-o spre prima retrogradare din istorie, din postura de team manager, apoi, vorba proverbului, a dispărut ca măgarul în ceaţă, ca să conteste la tv selecționerul din cauza lipsei rezultatelor.
Hagi spune că fotbalul românesc mustește de talent, dar a refuzat oferta FRF
Gică Hagi crede că "există calitate mare în fotbalul românesc", dar în această vară a repatriat șase talente. Majoritatea lustruiau scaunele din tribună prin străinătate, deși trecuseră pe la clubul cu cea mai bună academie din România. Să facem, să dregem, strategie, tactică, selecție, talent, potențial, vorbește din cărți, dar a refuzat când i s-a pus naționala în brațe.
"De ce nu vin Alibec și Stanciu?". Primul a venit când a dat jos kilogramele în plus, al doilea când s-au ridicat restricțiile Covid-19 de ieșire din China. "De ce nu întinerim odată echipa și să folosim mai mulți jucători de la tineret din 2019?". La ultima acțiune, în lot au fost 10 jucători prezenți la Euro 2019, dar jurnaliștii și oamenii de fotbal îi propun obsesiv pe Gabi Tamaș și Cristi Săpunaru la lot, jucători de 39 de ani și 38 de ani.
"De ce îl cheamă pe Niță și îl bagă titular, dacă nu mai joacă la echipa de club?". Nu l-a mai chemat pe Niță și între buturi e un portar care are meciuri în picioare în Serie A. "Hai, domne, că Niță a fost cel mai bun în ultimul an, trebuia chemat! E indispensabil!".
"Mitriță, Moruțan și Maxim sunt indolenți, nu dau totul pentru națională, stau pe teren, nu fac alunecări. Să nu mai fie chemați!". Câteva luni mai târziu: "Huuuo! Fără Maxim, Moruțan și Mitriță, care fac spectacol în Turcia, în Serie B și în Arabia Saudită? Sunt mingicari talentați, nu trebuie să lipsească. Ce fel de selecție e asta?".
"Cu Edi nu jucăm ofensiv, ca pe vremea lui Rădoi!". Jucăm ofensiv cu Finlanda și Bosnia, ne creăm ocazii și strângem patru puncte. "Nu e bine, trebuie jucat la fel ca în mandatele lui Iordănescu senior și Pițurcă - apărare în tranșee, un șut pe poartă, două goluri. Rezultatul e important, nu cum joci. Nu are experiență, demisia!".
Echipele de club se fac de rușine în cupele europene, iar naționala a retrogradat în Liga C
"Nu e posibil să jucăm cu Luxemburg și alte asemenea țări, în Liga C, e o mare rușine!". Pe echipele tale de club le bat albanezii, kazahii, georgienii și israelienii când ne e lumea mai dragă, iar de curând tremurăm și cu echipe din Gibraltar și Malta, dar conducătorii de club par să aibă memoria scurtă și obrazul gros, când acuză retrogradarea naționalei în eșalonul inferior la Nations League.
"Trebuie să-i chemăm pe Sorescu, pe Olaru, pe Drăguș, pe Moldovan, pe Man, pe Tănase!". Pac, sunt toți în lot. "Nu e posibil, selecția se face doar pe pile și pe cumetrii!". "Vrem un fotbal ca afară!". Suporterii, și acasă, și în deplasare: "FRF, m**e FRF!", "UEFA = Mafia", "Demisia, Edi Iordanescu", "Eeeee, sugi p***, Burleanu!".
"Edi Iordănescu e pus pe pile, domne! Nu are experiență, taică-su a aranjat să fie selecționer. Unde a jucat, unde a antrenat, ce rezultate a avut?". Știți, Angelo Niculescu, în 1967, Mircea Lucescu, în 1981, Emeric Ienei, în 1986 și 2000, Anghel Iordănescu, în 1993 și 2014, tot cu puțin ajutor politic au ajuns să fie selecționeri. "Nu, știm noi. A sunat Tata Puiu un senator, care l-a sunat pe ministru, care l-a sunat pe șeful de partid, care a vorbit cu serviciile secrete, care l-au sunat pe Burleanu".
"În jurul echipei naționale există acum o atmosferă foarte toxică"
În jurul echipei naționale există acum o atmosferă foarte toxică, creată de conducători de club și de impresari, din interes, de foști jucători, din răutate sau din plăcere, de suporteri, din neștiință sau din cauza așteptărilor prea mari, sau de jurnaliști, pentru senzaționalism. Laudăm Finlanda, Ungaria sau Elveția pentru progresul pe care l-au făcut, dar Markku Kanerva e selecționer din 2016, Marco Rossi a preluat Ungaria în 2018, iar elvețienii au avut doar doi selecționeri în ultimii 8 ani.
Dacă nu oprim la un moment dat șirul schimbărilor intempestive de antrenori, vom intra într-o spirală a decăderii din care nu ne vor mai scoate nici Guardiola, Mourinho sau Klopp, în cazul în care vom avea vreodată bani să-i ofertăm. Ok, să plece Edi Iordănescu. Dar întrebarea e ce antrenor de valoare e dispus să-i ia locul și dacă cu următorul vom avem răbdare mai multă când o va lua de la capăt.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News