OPINIE | Gabriel Chirea, despre meciul Lazio - CFR Cluj: "Buni în Gruia, slabi la Roma, nici în Conference nu ne luăm diploma"
Câteva probleme pe care le-a relevat înfrângerea lui CFR Cluj cu Lazio, dar și întreaga participare din acest sezon a echipelor românești în cupele europene.
CFR Cluj a pierdut manșa tur a play-off-ului de calificare în optimile de finală ale Conference League. Campioana României din ultimele cinci sezoane a cedat meciul de pe Stadio Olimpico cu 0-1, deși a jucat aproape tot meciul cu un om în plus. Nu înfrângerea a fost principala problemă, pentru că Lazio ocupă totuși locul al șaselea în Serie A și are încă șanse foarte mari să prindă un loc în grupele Champions League, în sezonul următor, ci faptul că jocul echipei lui Dan Petrescu a fost unul submediocru, dureros pe alocuri de privit, comparabil cu o plimbare prin noroi până le genunchi alergat de câini.
Avem nevoie de Friendly League, Villages Championship sau Mercy Cup
Înfrângerea din Capitala Italiei a relevat câteva probleme pe care ne ferim de ceva timp să le acceptăm. Aproape de finalul unui sezon european în care CFR-ul a fost eliminată de FC Pynik Erevan, în primul tur al preliminariilor Champions League, apoi a remizat cu Inter Club d'Escaldes, Shakhtyor Soligorsk și FC Ballkani în Conference League, pierzând fără drept de apel la Sivas, FCSB a cedat meciul cu Saburtalo și a fost distrusă în "dubla" cu Silkeborg, iar CSU Craiova a remizat cu Vllaznia și a ratat grupele competițiilor europene pentru al cincilea sezon consecutiv, toate fiind lei paralei în Liga 1, putem trage niște concluzii.
În primul rând, echipele românești par defazate față de fotbalul modern. La începutul anilor 2000 am pierdut trenul de Champions League. După 2015 am început să nu mai facem față în Europa League. În 2023 a devenit clar că suntem prea slab pregătiți, total inadaptați și practicăm un joc prea rudimentar chiar și pentru Conference League.
Dacă nu avem norocul ca UEFA lui Ceferin să aibă milă de țările dezorganizate fotbalistic și să organizeze o a patra cupă continentală, o Friendly League, o Villages Championship sau o Mercy Cup, atunci vom bate mult și bine la porțile închise ale celei de-a treia competiții europene și nu ne va deschide nimeni. CFR Cluj și Dan Petrescu se mint singuri, lăudându-se că fac performanță în Liga 1, dar sunt cei mai buni din curtea grădiniței, pentru că nu mai ajung să sperie băieții mai mari din curtea școli generale, a liceului sau a facultății.
Jucătorii CFR-ului au părut să aibă o virusare de software
Se pare că avem o problemă mentală, de atitudine, de combativitate și de capacitate de procesare. Alergăm la fel de mult ca adversarii, dar suntem mereu un pic mai lenți în gândire și în mișcări decât ceilalți, nu câștigăm aproape niciun duel unu la unu, renunțăm prea ușor la luptă, tăvălindu-ne la prima atingere, și nu avem capacitatea să ne adaptăm schimbărilor tactice survenite în timpul meciurilor.
Obișnuiți cu antrenorul omniprezent și omniscient Dan Petrescu, care le dirijează de pe margine absolut toate mișcările în teren, ca la un meci pe PlayStation, jucătorii CFR-ului au părut să aibă o virusare de software, după ce au trebuit să gândească creativ, să atace și să gestioneze un om în plus, nemaiputând să aplice tactica trasată înainte de meci de staff.
Transferuri multe, cheltuieli mari, rezultate mediocre
La fel ca multe cluburi românești, trupa din Gruia are o problemă de selecție și transfer, dar și de strategie pe termen mediu și lung. Loturile echipelor din Liga 1 au fost inundate cu jucători străini, în special africani, multe cluburi lăudându-se că au adus un camion de juniori de pe alt continent, în timp ce jucătorii lor tineri se lasă se fotbal pentru că nu au condiții de antrenament, sunt umiliți la semnarea contractelor sau sunt "pregătiți" de antrenori care îi înjură de rude și de morți.
De asemenea, Dan Petrescu a atacat constant aplicarea regulii U21 în Liga 1 și a fost principalul sabotor al introducerii a doi jucători români tineri pe teren la fiecare meci, după ce a umilit juniorii înlocuindu-i rapid, după doar câteva minute. Conducerea clubului i-a făcut toate poftele în materie de transferuri, deși "ceferiștii" au acumulat datorii uriașe, iar în lot sunt acum 16 jucători străini.
CFR-ul a început partida cu Lazio cu șase jucători străini printre titulari, alți trei intrând pe parcursul întâlnirii. Niciun moment al jocului cu Lazio și nicio evoluție individuală nu justifică investiția uriașă în aducerea acestor jucători străini. O evoluție la fel de dubioasă, dacă nu chiar superioară, putea avea cu Itu, Carnat, Paraschiv, Buș sau Neguț, jucători autohtoni plătiți de trei-patru ori mai puțin decât actualii fotbaliști din lot, dar pe care campioana i-a aruncat ca pe măsele stricate în acest sezon.
Practic, în acest moment, cvintupla campioană a lui Petrescu nu poate propune serios la naționala României decât pe Burcă, Camora și Manea, trei apărători care pot fi oricând înlocuiți corespunzător de Edi Iordănescu, clubul fiind mai util reprezentativelor Ghanei și Croației, iar strategia de transferuri e nelogică și implică zeci de veniri și zeci de plecări, în fiecare an.
Neluțu Varga, în tribună cu mahării PSD
Nu în ultimul rând, patronul Neluțu Varga s-a afișat în tribunele arenei italiene cu Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării și sociolog de frunte al Ardealului, cu Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru și actualul ministru al Transporturilor, și cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și actualul președinte al PSD. Prezența celor trei politicieni în tribunele Stadio Olimpico lasă loc de interpretări, mai ales că alți patroni au acuzat vehement, în trecut, influența politică pe care Victor Ponta, Ioan Rus și Vasile Dancu ar fi folosit-o în avantajul clubului din Gruia, ajuns deja pe locul al treilea în clasamentul numărului de campionate câștigate all-time.
Dacă la alte cluburi e foarte clară ingerența entităților statului în administrație sau finanțarea prin intermediului patronilor îmbogățiți din strângeri de mână cu ANRP, la CFR Cluj e destul de dubios cum un afacerist care deținea o discotecă și câteva afaceri imobiliare de nivel mediu poate vărsa zeci de milioane de euro într-un club de fotbal.
Text - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro
Foto - Getty Images
VIDEO REZUMAT Lazio - CFR Cluj 1-0
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News