OPINIE | Gabriel Chirea, despre o poveste tipic balcanică: delegatul principal Pintilii, "antrenorul-fantomă" Strizu și impotența FRF
Răspunsul lui Mihai Pintilii la adresa directorului Școlii Federale de Antrenori a fost total neadecvat, într-un caz în care tehnicianul incognito și FCSB sunt clar în afara regulamentelor.
Mihai Pintilii (38 de ani) apare pe foile de joc ale FCSB în calitate de delegat al echipei. El deține doar licența B de antrenor și este înscris la cursul pentru obținerea licenței A la Chișinău, ceea ce îi permite să fie antrenor principal la echipe de Liga 3 și asistent la Liga 2. În acest moment, conform regulamentului în vigoare, el nu poate sta pe banca tehnică a vicecampioanei României decât în calitate de delegat, deoarece pentru funcțiile de antrenor cu portarii, preparator fizic, asistent medical sau maseur ar trebui să aibă studii de specialitate suplimentare sau diplome obligatorii. Până aici e clar.
Lucian Burchel, directorul Școlii Federale de Antrenori, l-a atenționat pe Pintilii că încalcă regulamentul și că echipa sa riscă amenzi și depunctări, dacă situația va continua, iar răspunsurile date de club, de patron și de Pintilii au fost halucinante, trecând de la ironii la amenințări voalate. Răspunsul clubului poate explica, în parte, și de ce FCSB nu mai câștigă titlul în Liga 1 din 2015, dar și de ce îi e tot mai greu să găsească un antrenor cu nume, cu calificări și cu respect de sine, dispus să fie cal de bătaie și țap ispășitor, în același timp.
Meseria de antrenor este profesie serioasă și complicată
Așa cum un medic, un profesor, un inginer sau un contabil are nevoie de studii pentru desăvârșire profesională, tot așa are nevoie și un antrenor. Matteo Politi, un italian cu opt clase care a operat în România fără să fi absolvit o facultate de medicină, și medicul fals Raluca Bîrsan, care a profesat 10 ani fără să aibă diplomă de BAC, au fost trimiși în judecată și condamnați pentru aceste escrocherii.
Pur și simplu, nu e normal și sănătos ca un jucător să se lase de fotbal și să devină imediat antrenor la echipe din Liga 1 și să aibă 30 de jucători sub comandă, să treacă de la făcut sprinturi și șutat la poartă la o muncă mult mai specializată și mai analitică. Era normal în 1950, dar nu astăzi, când fotbalul nu se mai face după ce termini serviciul, ci este o profesie serioasă și complicată, care aduce jucătorul la limita posibilităților corpului uman. Dacă știi câteva anecdote, înjuri ca un birjar și te mai bagi la o miuță cu jucătorii nu înseamnă neapărat că ești pregătit să fii antrenor.
Foști și actuali fotbaliști se plâng că au nevoie de 7 ani ca să ajungă să antreneze în Liga 1. Mulți au spart banii la casino, pe mașini, vacanțe și petreceri, iar acum se grăbesc să-și refacă stocurile financiare, ca să nu scadă nivelul de trai. Alții nu au răbdare sau le lipsește disciplina ca să urmeze traseul profesional normal. Dar, dacă faci șapte ani de școală, poate ai mai mult respect de sine și pentru meseria ta, poate te desăvârșești ca profesionist și nu mai permiți patronilor să-ți dea telefoane pe bancă ca să faci schimbările dorite de el sau să îți dicteze echipa cu o zi înaintea meciului. Poate că, după atâta școală, nu salariul e singurul care contează.
În mare parte, e vina FRF și LPF pentru situația de acum
În mare parte, e vina FRF și LPF pentru situația de acum, un simulacru dezgustător de pseudo-profesionism, în ceea ce privește aplicarea regulamentelor sportive. Șeful Școlii Federale de Antrenori se ceartă prin intermediul presei cu Pintilii și oficiali ai FCSB, fără să fie apărat la nivel instituțional, în loc să se ia măsuri exemplare, așa cum ar fi trebuit și în cazul altor antrenori care au "fentat" în trecut aceste prevederi regulamentare, cu îngăduința lui Mircea Radulescu, Dan Apolzan și Lucian Burchel, ultimul numit în funcție în 2020.
Așa am ajuns să avem antrenori care au stat pe banca naționalei și a echipelor în cupele europene fără să aibă BAC-ul. Scuzăți-mă, dar dacă nu ai capacitatea intelectuală sau voința să iei un astfel de examen elementar, nu meriți să fii nici măcar antrenor de juniori! Fără BAC nu poți să fii vânzător în magazin, agent de vânzări sau secretară. Atunci de ce ți s-ar da șansa să câștigi sute de mii de euro pe an și să ai parte de o popularitate nemeritată? La fel cum politicienii fără BAC sau cu acest examen luat la 40-50 de ani spun "eu făceam bani, nu școală", așa și unii antrenori zic "eu făceam fotbal, nu școală". De fapt, cele două meserii, politica și fotbalul, se aseamănă tot mai mult și din cauza tupeului și grobianismului care scoate la suprafață nonvalorile.
În fotbalul modern și serios, meseriile de antrenor și cea de jucător au un trunchi comun în proporție aproximativ 30-40%. Dacă ai dat pase și centrări la națională și în cupele europene, dar nu știi să faci programe de antrenament, nu înțelegi bazele scoutingului și tacticii, nu poți să legi coerent cuvinte și propoziții, nu știi elemente esențiale de anatomie, fiziologie sau biochimie, nu ai ce căuta pe un post de antrenor în Liga 1, pentru că altfel distrugi cariere și vieți.
Momentan, fotbalul românesc cere un respect pe care nu îl merită
Fotbalul românesc are pretenții exagerate și cere un respect pe care nu îl merită, momentan. Campionatul, echipele, antrenorii, jucătorii și oficialii cluburilor nu primesc respect, în primul rând, pentru că nu își respectă meseriile și nu se respectă nici măcar pe ei înșiși.
Incredibile au fost și declarațiile unor oameni de fotbal, printre care antrenori cu licența PRO, care s-au solidarizat cu Pintilii, răspunsurile lor deprofesionalizând total meseria de antrenor de fotbal. Unii au spus că "știm cum s-au luat licențele în trecut", în ceea ce pare o sesizare cu iz penal. Păi, bănuim și noi, că altfel nu ajungeau pe bancă antrenori care înjură jucătorii de mame și morți la fiecare cinci minute, care sunt mână în mână cu impresarii sau care nu ar trece un test psihologic. S-au dat la foc automat sau pe merite sportive, neavând nimic în comun cu capacitățile intelectuale și disciplina comportamentală necesară acestei meserii. Dar asta nu justifică încălcarea regulamentului la nesfârșit și într-un mod grosolan. Aceste "găuri" din regulament trebuie astupate.
Greșeala majoră a FRF e că a oferit un model greșit și a numit, la recomandarea lui Mihai Stoichiță, antrenori fără calificările necesare, iar apoi le-a permis altora, cu acest alibi, să activeze fără probleme în Liga 1. De asemenea, a greșit că a permis să se facă cursuri cumulate pentru licențele A și B pentru foștii fotbaliști, așa că a scos la foc automat serii de antrenori care sunt fie slab pregătiți profesional, fie nu sunt pregătiți să preia responsabilități profesionale atât de rapid după agațarea ghetelor în cui, fie sunt predispuși la compromisuri.
Soluția simplă pentru FRF ar fi să schimbe regulamentul
Soluția simplă pentru FRF ar fi să schimbe regulamentul, pentru a nu mai permite echivalarea studiilor în Moldova sau în alte țări fără examene suplimentare, dacă nu se îndeplinesc cerințele minime din țara noastră, în multe cazuri lipsa diplomei de BAC și a perioadei minime petrecute între licențe.
Altfel vom avea bucătarul, șoferul, maseurul și magazionerul numiți antrenori principali și cu șoapte în căștile din ureche. Sau vor vrea și fanii să pregătească direct echipele, pentru că, până la urmă, nu vor mai exista limite. "Dacă nu trebuie studii, de ce să nu fim și noi antrenori. Pentru că oricum toată lumea se pricepe la fotbal!".
Leo Strizu a omologat licența PRO-momâie
Fotbalul românesc este unde este și din cauza antrenorilor fără coloană și fără moralitate. Ceea ce a permis Leo Strizu, care face plimbări pe lângă stadion, în timp ce altcineva intră în vestiar și pregătește echipa pentru meci, e de neiertat. A omologat licența PRO-momâie, devenind antrenorul-fantomă, alături de alți antrenori cu carnete folosite drept paravan pentru alții.
Vă imaginați un asemenea scandal în afara Balcanilor, în Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A sau Ligue 1, în campionatele la care râvnim? Ca un antrenor fără licență să stea pe bancă și să ia la mișto reprezentantul școlii de antrenori, iar ceilalți antrenori și o parte a opiniei publice să îi țină isonul? Sau ca Federația să arate un asemenea nivel de impotență în privința impunerii regulamentelor?
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News