Opinie | Lupta pentru titlul din Liga 1, o furtună într-un pahar cu apă
Oficialii de la CFR Cluj, FCSB și CSU Craiova își aruncă replici tăioase și arogante, în timp ce cluburile lor fac licitații oferind salarii de zeci de mii de euro unor jucători mediocri. Dar, când ies în Europa, fiarele din Liga 1 se transformă în mielușei și își arată adevărata valoare.
Cele mai bogate trei cluburi din Liga 1 se alintă că au loturi valoroase și că fac performanță, după evoluțiile irelevante din campionatul intern, o zeamă lungă în care cel puțin jumătate din cele 16 competitoare sunt la o rată din drepturile tv distanță de insolvență și faliment. În acest moment, barometrul, care arătă nivelul real la care se află fotbalul românesc, îl reprezintă participarea în cupele europene, unde "fiarele" din Liga 1 se chinuie cu echipe din Luxemburg, Malta, Georgia sau Kazahstan.
Prima divizie din România a ajuns la granița fotbalului semiprofesionist, cu jucători și antrenori care ar trebui să aibă un al doilea serviciu, pentru a compensa restanțele salariale și inabilitatea cronică a cluburilor de a atrage fonduri din surse multiple. În aceste condiții, până să și vorbești de un salariu anual de 500.000 de euro și de o primă de instalare de jumătate de milion de euro, ca în cazul lui Omrani, un fotbalist care ar fi cu greu titular în Ligue 2, pare un caz de dezordine mentală. E ca și cum te-ai duce într-un sat plin de asistați social și ai întreba cine vrea să cumpere un Ferrari.
Însă, în ciuda pretențiilor și investițiilor ridicate, în ultimele trei sezoane, fotbalul fierbinte de la Craiova nu a avut nicio șansă cu AEK Atena, a pierdut rușinos cu Locomotive Tbilisi și KF Laci, iar patronul Mihai Rotaru pare să fi înțeles că echipa e departe de ambițiile și speranțele sale, așa că a lăsat-o mai ușor cu aroganțele publice. Nu același lucru s-a întâmplat cu Gigi Becali, care în ultimii trei ani, a trecut ușor peste faptul că "perlele" și "diamantele" sale, pe care cere zeci de milioane de euro, au fost ejectate din preliminariile Europa League de Vitoria Guimaraes și Slovan Liberec și au fost strunjite din Conference League de Șakhter Karagandy.
În același timp, CFR Cluj, campioana din Liga 1 din ultimele patru sezoane, a ajuns într-o situație financiară foarte delicată, după ce a pierdut calificarea în grupele Champions League în fața celor de la Malmo FF (2018-2019 / turul 2), Slavia Praga (2019-2020 / play-off), Dinamo Zagreb (2020-2021 / turul 2) și Young Boys (2021-2022 / turul 3). În Europa League, clujenii s-au calificat de două ori în grupe și au ajuns o dată în "16"-imile de finală, dar au înregistrat umilințe cu F91 Dudelange (2018-2019 / play-off) și Steaua Roșie Belgrad (2021-2022 / play-off), în timp ce participarea în grupele Conference League din sezonul trecut a fost un fiasco din punct de vedere financiar și sportiv. Odată cu venirea lui Cristi Balaj, campioana încearcă un proiect de la firul ierbii, cu academie de juniori și un fond de salarii mai mic, dar clubul e încă departe de optimizarea bugetară și revenirea cu picioarele pe pâmânt.
Despre încercările europene ale altor echipe românești din ultimii cinci ani, precum Viitorul, Sepsi, Botoșani, Astra sau Dinamo, nici nu e prea mult de spus. Prima cerință pentru a progresa e să îți cunoști posibilitățile și potențialul și să îți păstrezi capul limpede, indiferent de situație. Iar domnul Becali, exponentul ambițiilor Ligii 1, spune că vrea să primească 100 de milioane de euro pentru un jucător de 19 ani, care are fluctuații mari de formă și un fizic de junior de 14 ani din Germania, țară a cărei campioană se zice că l-ar vrea transferat, ceea ce nu ne dă speranțe că ne știm lungul nasului și că putem progresa. Poate că, de fiecare dată când spune că vrea zeci de milioane pentru fotbaliștii săi, latifundiarului ar trebui să i se amintească cum s-au descurcat cei vânduți de el în fotbalul mare.
Adevărul e că nivelul sportiv al Ligii 1 e la un minim istoric și se degradează constant, rezultatele din cupele europene sunt dezastruoase, unii fotbaliști sunt plătiți prea mult pentru posibilitățile lor, în timp ce alții nu sunt plătiți aproape deloc, cluburile nu au strategii inteligente și sunt organizate ca bombe cu ceas, iar patronii și conducătorii fac parte din problema existențială. În loc de ambiții și aroganțe inutile, oficialii din Liga 1 ar trebui să asigure stabilitate organizațională și să lase profesioniștii să își facă treaba, pentru că nu merg la chirurg ca să se opereze singuri și nu își cumpără telefon ca să își facă propriul sistem de operare. Până când echipele românești nu au rezultate în Europa, pe termen lung, lupta pentru titlul din Liga 1 reprezintă doar o furtună într-un pahar cu apă.
TEXT - GABRIEL CHIREA, CONTRIBUTOR SPORT.RO
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News