OPINIE | Fanii naționalei vor și puncte, și spectacol. În acest moment, "Efectul Iordănescu" ne poate da doar punctele
Aveam emoții în privința calificării la Euro 2024, dar beneficiem din nou de "Efectul Iordănescu". E mai bine să ai un Iordănescu pe banca ta, decât pe cea a adversarilor.
- Norocul în momentele-cheie, o moștenire de familie pentru Edi Iordănescu
- Drăgușin și Moldovan, doi jucători foarte buni câștigați de România
- Avem acoperite posturile de portar, fundași central, mijlocași centrali și extreme
- Posturile deficitare sunt de atacant și de fundași laterali
- Edi Iordănescu evoluează odată cu echipa, pare dispus să învețe din greșeli
Comentatorii meciului, o parte din spectatorii care au plecat de la stadion înainte de finalul partidei, telespectatorii care au schimbat canalul la alte întâlniri din preliminarii, fostele glorii și oamenii de fotbal care au luat "la șuturi" naționala prin studiouri, înainte de fluierul final al lui Daniele Orsato, fanii elvețieni care se hlizeau superior în tribunele arenei, selecționerul adversarilor, Murat Yakin, care își dădea ghionturi și se felicita prea devreme cu secundul Vincent Cavin pe bancă, sau Xhaka&co., care se văzuseseră deja cu sacii în căruță, nu și-au dat seama că nu se terminase răzmerița românească de la Lucerna, până când nu cântă doamna grasă.
Norocul în momentele-cheie, o moștenire de familie pentru Edi Iordănescu
Și doamna grasă e norocul proverbial care învăluie antrenorii din familia Iordănescu ca o manta de vreme rea. Același noroc l-a ajutat pe "Tata Puiu" la meciurile grele ale "Generației de Aur" cu Țara Galilor, Columbia, SUA, Argentina (CM 1994), iar mai târziu la cele cu Anglia (CM 1998), Grecia, Ungaria, Irlanda de Nord (Euro 2016), când am fost chinuiți ca martirii, iar mingea parcă era mișcată de o mână invizibilă, când era nevoie. Așa a fost și acum, cu "Tata Edi", când mingea s-a mișcat pe un fir de iarbă în fața lui Muriqi și cineva parcă îi șoptea lui Moldovan unde vor șuta kosovarii, la Priștina, sau cu bara lovită de elvețieni în minutele de prelungire sau tacklingul lui Manea căruia i-a lipsit un milimetru ca să fie penalty și 0-3.
E ușor să scoți în evidență doar lucrurile negative din prestațiile echipei naționale, după partidele cu Kosovo și Elveția, dar au fost și lucruri bune. În primul rând, valoarea jucătorilor e aceeași, pentru că nu avem de unde să chemăm alții de la Manchester City, Arsenal, Napoli, Bayern Munchen, Newcastle sau Chelsea, dar atitudinea lor pare diferită, dacă Coman, Man, Mihăilă sau Moruțan își acoperă zona conștiincios și fac presing. Probabil că ar vrea și Iordănescu mai multe și mai bune variante, și noi i-am fi vrut pe Courtois, Van Dijk, Rodri, Mbappe, De Bruyne, Messi, Vinicius și Haaland în primul "11" al naționalei, dar aceasta este situația și trebuie să acceptăm lotul actual, rezultat din investițiile și modul cum am pregătit jucătorii în ultimii 10-15 ani.
Drăgușin și Moldovan, doi jucători foarte buni câștigați de România
Pe lângă atitudine, la capitolul câștiguri după cele două meciuri din preliminarii, ar putea fi adăugate confirmarea câtorva jucători, precum Radu Drăgușin (21 de ani) și Horațiu Moldovan (25 de ani), de care ne putem folosi mulți ani de acum încolo, dacă vor fi sănătoși. Cei doi au fost senzaționali în aceste două partide, primul prin calm, ambiție și poziționare în teren, iar portarul prin intervenții incredibile. Valentin Mihăilă a marcat "dubla" cu Elveția, dar pare să se fi accidentat din nou. Un alt câștig este Nicușor Stanciu, care vine la fiecare convocare de la 7.500 de kilometri distanță și face 24 de ore prin avioane și aeroporturi, dar dă un exemplu bun de dedicare și disponibilitate la efort.
Apoi, trebuie să respectăm munca. Dacă ai 120 de kilograme și nu ai mai alergat 100 de metri de 10 ani, poate ar trebui să conștientizezi că unii "tricolori" aleargă peste 10.000 de metri la fiecare meci, cu sprinturi, frâne, lovituri și ghionturi. Desfingurați de efort pe finalul meciului cu Elveția, au găsit o fărămă de energie ca să creadă în egalare. Așa că poate ar trebui să nu mai aruncăm așa ușor cu "cel mai slab meci al naționalei pe care l-am văzut" sau "sunt o rușine pentru tricoul naționalei".
Avem acoperite posturile de portar, fundași central, mijlocași centrali și extreme
Tot la teancul cu lucruri pozitive putem adăuga faptul că lotul începe să se contureze, din uriașa listă de accidentări, care îi apare lui Edi Iordănescu în față la fiecare acțiune. Locul dintre buturi pare acoperit bine de Radu, Moldovan, Niță, Târnovanu, Aioani și Popa. Oricum nu era un post unde am suferit în ultimii ani. În centrul defensivei, Drăgușin, Burcă, Nedelcearu și Rus par să-l fi trimis pe mult prea des accidentatul Chiricheș spre pensionarea de la națională. Iulian Cristea și-a revenit din punct de vedere medical și Pașcanu și Racovițan sunt soluții mai sigure din punct de vedere medical decât fostul căpitan.
În centrul liniei mediene există soluții deja certificate (Stanciu, R. Marin, M. Marin, Băluță, Cicâldău, Olaru), iar la nevoie pot fi chemați câțiva jucători chiar din Liga 1 (Șut, Screciu, Al. Crețu, Păun, Nedelcu sau Ov. Popescu). Nici pe benzile mediene și în extreme nu stăm prea rău (Mihăilă, Coman, Man, Moruțan, Sorescu, Fl. Tănase, Dobre, Petrila, Cordea. I. Hagi), iar la nevoie avem rezerve (Mitriță, Al. Băluță, Oct. Popescu, Cîmpanu, Ivan, Baiaram, Mazilu).
Posturile deficitare sunt de atacant și de fundași laterali
Principala problemă e acoperirea posturile de fundași laterali, acolo unde intervin accidentări la fiecare rundă de convocări, dar unde avem totuși soluțiile în banda dreaptă (Manea, Rațiu, Țîrlea, Pantea, Vlădoiu) și în cea stângă (Opruț, Ștefănescu, Bancu, Camora, Țicu, Fl. Ștefan, Borza, Dumitrescu, Vătăjelu). De asemenea, un gol este în centrul atacului, unde Pușcaș și Alibec sunt atacanți de careu, dar sunt folosiți ca vârfuri de travaliu, iar variantele de rezervă sunt Drăguș și Paraschiv. După Euro 2023 U21 am putea să mai contăm pe Bîrligea, Markovic sau L. Munteanu, în funcție de rezultate și de prestația lor.
Edi Iordănescu evoluează odată cu echipa, pare dispus să învețe din greșeli
Nu în ultimul rând, Edi Iordănescu a fost acuzat că a greșit tactica împotriva Elveției, dar selecționerul pare să fi conștientizat problemele din prima repriză și a ameliorat o mare parte din ele în partea a doua a meciului. Chiar și jucătorii par să se fi adaptat la situația de pe terenul de la Lucerna, ceea ce arată că nu au master în orologie, dar unii au măcar școala vieții.
De asemenea, selecționerul nu s-a ferit să-l schimbe devreme pe Ianis Hagi (min. 57), încă nerefăcut complet din punct de vedere sportiv și încă departe de pretențiile avute pentru numele său. Jucătorul lui Rangers a fost chemat poate pentru a stopa o nouă avalanșă de reproșuri din partea tatălui său și pentru a-l ajuta să revină în prim-plan la vicecampioana Scoției.
România rămâne pe loc calificabil la Euro 2024 și a obținut două egaluri, în deplasare, împotriva unei echipe de aceeași valoare și a uneia mai bune, care a ajuns în optimile de finală la ultimele trei Cupe Mondiale și în sferturile de finală la Euro 2020. Dacă luăm șase puncte din meciurile cu Israel (9 septembrie / acasă) și Kosovo (12 septembrie / acasă), avem șanse mari să ne consolidăm locul secund în grupă și să obținem calificarea la Europeanul de anul viitor. Să sperăm că "Efectul Iordănescu" va funcționa în continuare.
Text - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro
Foto - Echipa națională de fotbal a României (FB)
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News