OPINIE Spiritul olimpic e o glumă. Sportivii români au înțeles că nu îi protejează nimeni, după umilința de la gimnastică
După ce au li s-au luat de la gât medaliile la Paris de către rivalele din SUA, Mihai Covaliu le-a îndemnat pe cele două gimnaste să își revanșa la Los Angeles. Ar fi de râs, dacă nu ar fi de băgat picioarele în el de sport profesionist.
În afară de sporturile unde rezultatul nu poate fi manipulat prea ușor, precum atletism, canotaj, ciclism, înot sau tenis, întrecerea olimpică a ajuns să ofere prea multe controverse pentru o competiției care se vrea una cu cel mai curat spirit de fair-play.
Olimpiadele au început să semene foarte mult cu Eurovisionul
Cazurile de sportivi nedreptățiți clar de arbitraje au devenit ceva obișnuit în box, judo, gimnastică sau sporturile pe echipe. Dar chiar și în probele unde rezultatul nu stă exclusiv în vârful pixului unor arbitri din ce în ce mai maleabili în fața presiunilor, au început să apară cazuri de manipulare ascunsă.
Există cazuri de dopaj legal, cu sportivi iertați în mod inexplicabil pentru consumarea unor substanțe interzise, precum vedetele natației din China, în timp ce alții sunt suspendați exemplar. Practic, Olimpiadele au început să semene foarte mult cu Eurovisionul, fiind două competiții din ce în ce mai puțin urmărite de telespectatori, dar în cazul cărora politicenii și sponsorii apasă pedala de accelerație la podea.
Declarația incredibilă a lui Covaliu și inacțiunea lui Țiriac
Cazul recent de la gimnastică artistică feminin, în care Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu au rămas în afara podiumului din motive numai de arbitri știute, lasă un gust foarte amar în privința sportivității olimpice, care trage să moară de mai multe ediții. Întrecerea este folosită de politicieni aproape exclusiv pentru a număra medaliile și presiunile au devenit imense pentru ca țările puternice să aibă cu ce să se laude la finalul competiției. Cheltuielile imense de organizare și de participare au devenit aproape de nesuportat de către țările mici, care nu folosesc sportul doar ca propagandă de stat.
Plângerea COSR a venit târziu, după ce medaliile au fost scăpate printre degete și după ce oprobiul public a atins cote înalte. Președintele Mihai Covaliu, care a fost foarte energic la prezentarea medaliilor de la canotaj și înot, s-a mulțumit inițial doar să transmită că e "tristeţe mare. Nu suntem mulţumiţi. Arbitrajul, în continuare, nu e foarte bine pus la punct şi ne pare rău. Ana Maria Bărbosu trebuie să se ambiționeze și mai tare. Ea și Sabrina Voinea vor avea posibilitatea să îşi ia revanşa peste 4 ani".
Declarația halucinantă, venind din partea șeful olimpismul românesc, fost sportiv care știe cât de frustrant este să muncești pe brânci și să primești un asemenea tratament, e descumpănitoare pentru orice sportiv român care ar trebui să se știe protejat de conducerea COSR. E de urmărit și cum va reacționa Ion Țiriac, care a făcut un iureș imens, după ce Andreea Răducan a picat testul antidoping, în 2000, apoi a premiat-o ca și cum și-ar fi păstrat medalia de aur.
Sportului românesc este condus de oameni mult prea docili
Cel mai probabil, cele două gimnaste nu vor avea posibilitatea să-și ia "revanșa" (de ce să-și ia revanșa pentru ceva ce le aparține de drept?), pentru că Sabrina se gândește deja la retragere, iar în 2028, la Los Angeles, e posibil ca delegația SUA nici măcar nu va mai trebui să facă contestație pentru ca influenceri de nivel mondial Simone Biles și Jordan Chiles să urce pe podium.
Copiind modelul politicienilor din România, din cauza cărora cetățenii care își văd de treabă suferă enorm, pentru că cei din conducerea țării își văd doar interesul propriu și nu ne reprezintă cu onoare pe plan extern, sportului românesc este condus de oameni mult prea docili, fără posibilități de impunere la nivel internațional.
La medalii nu mai poți să arunci un ac de cei care vin să facă poze lângă sportivi, dar când apare o problemă zici că s-a tras cu tunul. Sportivii știau deja că țara le vrea doar medaliile, nu să le ofere condiții de pregătire decente sau să dezvolte sportul de masă. Dar acum au înțeles definitiv că nu are cine să-i protejeze și, la fel ca majoritatea românilor, ajuns să moară cu dreptatea în mână, cum spune un proverb românesc.
Text și foto - Gabriel Chirea
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News