Când este bine să înlocuiești setul de anvelope pentru mașina ta (P)
Fiecare set de anvelope auto joacă un rol important în menținerea siguranței la volan. Ele sunt punctul de contact între carosabil și vehicul și, tocmai de aceea, este bine să le acorzi o atenție specială.
Pe măsură ce anvelopele se uzează în timp din cauza utilizării zilnice și a expunerii la diverse condiții de drum, este esențial să știi când să investești într-un set nou.
Află în continuare care sunt principalele semne care arată că a venit momentul să schimbi anvelopele pentru a te bucura în continuare de o experiență plăcută și sigură la volan.
Valabilitatea unui set de anvelope
Anvelopele au o durată de viață limitată, indiferent de gradul de uzură sau de stilul de condus. Compușii de cauciuc din anvelope se degradează în timp din cauza expunerii la căldură, la lumina soarelui și la intemperii, iar materialul se întărește și se poate crăpa mult mai ușor. În general, anvelopele ar trebui înlocuite la fiecare cinci sau șapte ani, indiferent de kilometrajul parcurs sau adâncimea profilului pe banda de rulare.
Uzură
Printre factorii importanți care determină înlocuirea anvelopei este adâncimea benzii de rulare. Banda de rulare este cea care asigură tracțiunea și aderența, cele două fiind necesare pentru a menține mașina stabilă pe drumuri umede, înghețate sau alunecoase. În timp, banda de rulare se uzează, reducându-și capacitatea de a elimina apa de pe suprafața anvelopei. În felul acesta, crește riscul de acvaplanare. Uzura benzii de rulare și a anvelopelor poate apărea din diferite cauze: presiune prea puternică, alinierea roților ori nepotrivirea cu setul de jante.
Daune vizibile
În fiecare sezon este bine să faci o verificare a anvelopelor pentru a te asigura că nu au umflături, cuie sau chiar tăieturi care nu au provocat încă o pană. Aceste stricăciuni care pot fi observate cu ochiul liber sunt cele provoacă și explozia cauciucului în mers. Un astfel de incident poate duce, din păcate, la pierderea controlului volanului. Oricând observi un defect la o roată, mergi la un service autorizat și schimbă anvelopa pentru a conduce în siguranță în continuare.
Pierderea presiunii
Presiunea anvelopele trebuie verificată constant și refăcută respectând indicațiile producătorului auto. Astfel, te asiguri că le vei putea folosi o perioadă mai îndelungată.
Este bine să faci o verificare generală înainte de a porni la drumurile lungi, care implică ore multe de condus și viteze mai mari.
Dacă verifici constant cauciucurile și observi că pierd presiune tot mai des, ia în calcul înlocuirea setului de anvelope. Este posibil ca ele să aibă mici rupturi pe care nu le observi cu ochiul liber, crescând riscul de a avea o pană sau alt incident în trafic. Reparația lor cu diferite materiale este doar o soluție de moment, așadar nu amâna achiziția unui set nou.
Stilul de condus
Modul în care conduci des are un impact semnificativ asupra gradului de uzură al anvelopelor. Stilul agresiv, care implică frânare excesivă și schimbări rapide de viteză, poate dăuna anvelopelor. Totodată, dacă viteza nu este adaptată stării carosabilului, cauciucurile se vor uza mai rapid, mai ales dacă obișnuiești să conduci des pe drum accidentat sau pietruit.
Pentru a prelungi durata de viață a unei anvelope, încearcă să păstrezi o viteză constantă, care nu implică schimbări bruște de viteză.
Schimbarea sezonieră a anvelopelor
Cauciucurile all season sunt o variantă bună din punct de vedere financiar, însă durata lor de viață este una redusă dacă nu sunt schimbate periodic între ele. Acest lucru trebuie făcut la un service autorizat, care poate verifica și starea setului de jante.
În plus, acest tip de anvelope este recomandat doar în regiunile în care nu există condiții meteorologice extreme: temperaturi negative, zăpadă ori, din contră, temperaturi foarte ridicate. Așadar, în funcție de zona ta, investește în cauciuri de sezon - le vei prelungi durata de viață și vei circula în siguranță în fiecare anotimp.
Înlocuirea anvelopelor la timp este, în final, și o formă de conducere preventivă. A avea grijă de toate elementele mașinii te ajută să îți creezi un spațiu sigur, atât pentru tine, cât și pentru membrii familiei care te însoțesc în călătorii. Ține cont de toate aceste sfaturi și verifică în fiecare sezon starea cauciucurilor vehiculului tău.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News