”Clubul Sportiv Dinamo deplânge trecerea la cele veșnice a fostului mare jucător și antrenor la rugby Constantin Fugigi. Acesta s-a stins din viață la București la vârsta de 79 de ani.
Originar din Sibiu, unde a și debutat la CSM Sibiu, acesta a evoluat aproape întreaga carieră la Dinamo, cu care a fost campion național și a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1967.
Constantin Fugigi a evoluat de 35 de ori pentru România, fiind titular în trei meciuri cu Franța.
Ca antrenor a pregătit mai multe echipe de club, lotul național de juniori și naționala României, pe care a calificat-o la Cupa Mondială de Rugby din 1995”, a postat CS Dinamo pe pagina oficială de Facebook.
Dinamo și Federația Română de Rugby îl plâng pe Constantin Fugigi
”Rugby-ul românesc este mai sărac de astăzi, marele internațional și antrenor, Constantin Bebe Fugigi s-a stins din viață, la București la vârsta de 79 de ani.
Constantin Fugigi a început rugby-ul la Sibiu, unde a debutat la CSM Sibiu, avându-l ca antrenor pe Tudor George- Ahoe, după care între 1964 și 1973 a activat la CS Dinamo, avându-l ca antrenor pe Dumitru Titi Ionescu. A mai evoluat, un sezon, la Sportul Studențesc, unde a lucrat cu Alexandru Carnabel și Theodor Rădulescu. În 1974 a revenit la Dinamo unde și-a și încheiat cariera de jucător, în 1979. A fost campion național cu alb-roșii, cucerind și Cupa Campionilor Europeni cu gruparea din Ștefan cel Mare, în 1967, fiind printre jucătorii care s-au remarcat în dubla cu Agen.
A evoluat de 35 de ori pentru naționala României, fiind titular de trei ori în meciurile cu Franța, postul pe care s-a consacrat fiind cel de flanker. Finalul carierei de sportiv a însemnat începutul unei provocări noi, în antrenorat. A pregătit rând pe rând Sportul Stundețesc, CS Rapid, Unirea Focșani sau Vulcan București. Între 1984-1986 a fost antrenor coordonator la lotul național de juniori, după care a făcut pasul în staff-ul tehnic la seniori. A calificat echipa României la Cupa Mondială din 1995 în Africa de Sud, dar și lotul de rugby 7s la Cupa Mondială.
Din postura de cadru didactic, conferențiar la Academia de Studii Economice, a sprijinit introducerea rugby-ului ca disciplină sportivă în programa universității și a coordonat lotul și echipa României prezentă la Campionatul Mondial Universitar din Italia, cu care a cucerit medalia de bronz. De asemenea, a fost prodecan al Facultății de Economie și Gestiunea Produselor Agricole și Alimentare.
Reacția lui Alin Petrache, președintele FRR
„Spuneam în urmă cu o lună, când rugby-ul românesc a mai pierdut o figură marcantă, că suntem din ce în ce mai săraci, că încet încet ne pierdem acele repere care au făcut istorie pentru rugby-ul românesc. De astăzi, din păcate, vorbim la trecut despre nea Bebe Fugigi, un caracter excepțional, care și-a pus amprenta asupra multor generații de rugbyști. Nea Bebe a fost pentru mine mai mult decât un antrenor pe care l-am avut la echipa națională, a fost un om care m-a ajutat enorm de mult să cred în puterea mea, în mine, avea calități pedagogice excepționale. M-a ghidat în cariera mea de tânăr jucător, și-a pus amprenta nu numai asupra mea, ci asupra tuturor jucătorilor cu care a colaborat. Îmi rămâne în minte cum ne-a pregătit pentru Cupa Mondială din 1999, cât de mult am învățat atunci de la el. Dincolo de cariera sportivă, să nu uităm că a fost conferențiar la ASE, un om cu o minte strălucită și un excelent orator. Îi suntem recunoscători pentru oamenii care am devenit, va avea întotdeauna un loc special în inimile noastre”, a declarat Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.
De asemenea a fost și vicepreședinte al Federației Române de Rugby, făcând parte și din Comisia Tehnică, având un rol important în activitea rugbystică din România. Constantin Fugigi ca fost și maestru emerit al sportului.
Trupul neînsuflețit este depus la capela Cimitirului Adormirea Maicii Domnului de pe Calea Giulești nr. 237. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, în jurul prânzului”, a anunțat vineri Rugby Romania, site-ul oficial al federației de profil.
Dramatica dublă Dinamo-Agen în finala Cupei Campionilor Europeni
În 1967 s-a disputat ultima ediție a Cupei Campionilor Europeni, o încercare în era rugby-ului amator de a crea o competiție a cluburilor de pe bătrânul continent.
Finala s-a disputat în dublă manșă, iar protagoniste au fost Dinamo București și Agen din Franța.
În primul joc, Dinamo a cedat pe terenul lui SU Agen cu 12-0. Agen era la acea vreme una dintre forțele rugby-ului francez, cucerind titlul de campioană atât în 1965, cât și în 1966.
Returul a fost de poveste. Deși la pauză Dinamo conducea doar cu 3-0 și a rămas în 14 jucători, Stoica, accidentat, fiind transportat la spital, ultimele 35 de minute au fost de coșmar pentru Lacroix și ai săi.
Remarcabil condusă în teren de Mircea Leonte, Dinamo a marcat trei încercări, prin Coravu și Dragomir - de două ori. La acestea s-au adaugat două transformări ale lui Gheorghe Nica și o lovitură de pedeapsă, Alexandru Ghiuciuc trecându-și și el numele pe lista marcatorilor cu o transformare.
Dinamo s-a impus cu 18-0 și a cucerit trofeul. Dupa partidă, Lacroix, cel care era în acea vreme căpitanul naționalei Franței, a declarat: ” Românii au fost de-a dreptul fantastici”. (info: Rugby Romania, foto: CS Dinamo)