VIDEO PREMIERA! Imagini UNICE cu saltul lui Felix Baumgartner! Cum s-a vazut saritura de la 39.000 de metri de pe CASCA austriacului!
Austriacul Felix Baumgartner este primul om care a depasit viteza sunetului in cadere libera dupa saltul de la 39.045 metri. Baumgartner a atins o viteza de 1.342,8 km (Mach 1.24) si a mai stabilit o serie de alte recorduri, adunand si informatii pretioase pentru explorarea viitoare a spatiului.
Dupa ce s-a ridicat la altitudinea de 39.045 metri cu un balon umplut cu heliu, Felix Baumgartner a stabilit un nou record fiind primul om care a depasit bariera sunetului in cadere libera, la exact 65 de ani dupa ce Chuck Yeager a facut acelasi lucru insa cu un avion experimental. Austriacul, 43 de ani, a mai stabilit si alte doua recorduri (saritura de la cea mai mare inaltime si cel mai inalt zbor cu un balon cu echipaj uman), lasandu-i recordul pentru cea mai lunga cadere libera mentorului acestui proiect, colonelul Joe Kittinger.
Baumgartner a aterizat in siguranta in desertul New Mexico dupa saltul de la 39,045 metri. In timpul caderii, in zona de aproape vacuum a stratosferei, Felix Baumgartner a atins viteza maxima de 1,342.8 km/h, inainte sa fie incetinit de atmosfera. Baumgartner a cazut liber timp de 4:20 minute, iar durata totala a sariturii a fost de 9:03 minute.
Milioane de oameni au urmarit in direct, la posturile de televiziune din intreaga lume si pe internet, ascensiunea balonului si apoi saritura de la 39.045 metri. In Romania, saltul lui Felix Baumgartner a fost transmis in direct de Sport.ro. La un moment dat, in timpul caderii libere, Baumgartner a parut ca se rasuceste incontrolabil, dar austriacul si-a revenit repede si cateva momente mai tarziu a deschis parasuta spre usurarea intregii echipe de la sol.
"A fost o zi incredibila cu multe evenimente, asa cum a fost de fapt intregul proiect", a spus Baumgartner usurat. "Totul a inceput cu o lansare minunata, dupa care am avut o problema cu sistemul de alimentare al vizierei mele. Iesirea din capsula a fost perfecta, dupa care am inceput sa ma rasucesc usor. Am crezut ca voi reusi sa stabilizez caderea, dar am inceput sa ma rasucesc din ce in ce mai repede. Totul a fost foarte brutal. Pentru cateva secunde am crezut ca mi-am pierdut cunostinta. Nu am simtit niciun boom sonic pentru ca am fost mult prea ocupat incercand sa ma stabilizez. Totul a fost mult mai dificil decat ma asteptam eu."
Baumgartner si restul echipei se pregatesc de cinci ani pentru misiunea Red Bull Stratos. "Ce pot sa va spun este ca atunci cand esti acolo sus devii foarte umil. Nu te mai gandesti la recorduri, nu te mai gandesti la valoarea stiintifica a proiectului - singurul lucru pe care-l vrei, in acel moment, este sa te intorci pe pamant in viata", a mai spus Felix Baumgartner, la conferinta de presa.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News