GALERIE FOTO Ce face astăzi dinamovistul care a bătut ultimul penalty în „Minunea de la Liberec” și ce l-a dezamăgit în România
În august 2009, Dinamo realiza ceea ce a rămas în istoria fotbalului românesc drept „Minunea de la Liberec”.
Antrenați de italianul Dario Bonetti, dinamoviștii au întors în Cehia un 0-3 la masa verde și s-au calificat în grupele Europa League la loviturile de departajare. Andrei Cristea și Marius Niculae, cu o „dublă”, au egalat situația la general și au trimis meciul de la Liberec în prelungiri.
La capătul celor 120 de minute, s-a trecut la penalty-uri. Românii au ieșit câștigători după 20 de lovituri de pedeapsă executate. Ultimul executant dinamovist a fost Francisco Molinero, primul spaniol din istoria clubului. Fundașul dreapta a tras perfect, sub bară, apoi cehul Liška a ratat, iar trupa lui Bonetti a mers mai departe.
Francisco Molinero, din La Liga la Dinamo. Ce a învățat după experiența din România
Molinero a ajuns în România la 24 de ani, în vara lui 2009, cu un CV excelent. Crescut la academia lui Atlético Madrid, apărătorul lateral a strâns 31 de partide pentru prima echipă a madrilenilor, unde a jucat alături de Fernando Torres. Înaintea să semneze cu Dinamo, cu un salariu de 120 de mii de euro pe an, mai jucase la Málaga, Mallorca și Levante. Pe deasupra, Molinera era și fost component al naționalei U21 a Spaniei.
Ajuns la București, ibericul a declarat imediat că Dinamo este cea mai puternică echipă din România. „Vreau să joc cu Dinamo în Liga Campionilor”, a mai spus Molinero, care însă și-a găsit greu loc în primul 11 al „câinilor”. Cât timp Dinamo a fost pregătită de Bonetti, spaniolul a fost mai mereu a doua opțiune pentru banda dreapta a apărării.
Molinero a prins un singur meci în Liga 1 cât italianul a stat pe banca lui Dinamo. După plecarea lui Bonetti, „câinii” au fost antrenați de Ion Marin și apoi Cornel Țălnar, iar ibericul a devenit titular mai des. A încheiat primul an în România cu 21 de meciuri și o pasă de gol pentru Dinamo. Deși mai avea doi ani de contract, s-a despărțit de „câini” și s-a întors în Spania.
„Experiența din România a fost lungă și apăsătoare. Nu am găsit ce mi s-a promis, ce așteptam. Nu mi-a fost teamă să merg, dar echipa nu a avut rezultatele pe care le aștepta președintele. Președinte care cred că a ajuns la închisoare după aceea. România m-a ajutat să învăț să apreciez lucruri pe care nu le apreciam când le aveam”, a rezumat Molinero aventura la Dinamo, într-un interviu pentru Mundo Deportivo, în 2021.
Molinero după experiența Dinamo și momentul când a fost aproape să revină în România
După despărțirea de echipa din Ștefan cel Mare, Molinero a jucat, pe rând, pentru Huesca, Murcia, Betis, Getafe, Sporting Gijón și Murcia. În 2021, apărătorul lateral a semnat cu Mar Menor, o micuță formație din comunitatea Murcia. Un an mai târziu, Francisco Molinero și-a anunțat retragerea din fotbal, la aproape 37 de ani.
În 2020, Molinero a fost foarte aproape să revină la Dinamo. Pe banca bucureștenilor era Cosmin Contra, iar Pablo Cortacero tocmai ce preluase echipa și transfera jucători din Spania pe bandă rulantă. Potrivit presei din Spania, Dinamo chiar i-a făcut o ofertă jucătorului, dar în cele din urmă mutarea nu s-a concretizat.
Molinero glumea cu privire la faptul că a schimbat 12 echipe în cariera sa, în același interviu pentru Mundo Deportivo. „Sâmbătă dimineața, înainte de antrenament, când antrenorul ține discursul, jucăm un joc între noi. Un coechipier spune o echipă, iar ceilalți trebuie să numească foști sau actuali fotbaliști de acolo. Când rămân blocați și nu știu ce să zică, spun toți ‘Molinero’, ca un wildcard, că eu am fost la atât de multe echipe”, povestea, amuzat, spaniolul.
Ce face astăzi Francisco Molinero, unul dintre eroii de la Liberec
După retragerea din fotbal, Francisco Molinero a devenit agent de jucători la firma lui Antonio López, fostul său coleg de la Atlético Madrid. López a jucat pe Vicente Calderon între 1999 și 2012 și a fost de 16 ori convocat la naționala de seniori a Spaniei.
Ex-dinamovistul se ocupă acum cu descoperirea de tinere talente în zonele Murcia, Andaluzia și Castilla La Mancha.
Cea mai mare cotă a lui Molinero s-a înregistrat în 2016, anul în care s-a transferat de la Betis la Getafe. Atunci, fundașul valora 1,5 milioane de euro, potrivit Transfermarkt.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News