Modric s-a deschis complet în cartea autobiografică intitulată: "Povestea mea". În prima parte a volumului, mijlocașul a vorbit despre cum a copilărit în Croația pe durata războiului de independență. Memoriile acestuia sunt pur și simplu cutremurătoare.

Decizia care i-a schimbat destinul lui Luka Modric

După ce războiul s-a încheiat, părinții lui Luka Modric aveau posibilitatea să se întoarcă în satul în care locuiau înainte de izbucnirea conflictului, Zaton Obrovacki. Numai că aceștia au hotărât să rămână în orașul Zadar, astfel încât Luka Modric să aibă șansa de a juca fotbal într-un cadru profesionist.

"A existat un lucru care a avut o influență enormă asupra a tot ce avea să mi se întâmple în viață. Era momentul reconstrucției de după război, iar oamenii se întorceau treptat la casele lor. Toată lumea a presupus că și ai mei aveau să revină acasă, în Zaton Obrovacki.

Cu toate acestea, ei au luat o decizie formidabilă: aveam să rămânem în Zadar! Mulți dintre cei care se întorceau au încercat să-i convingă pe ai mei să facă la fel.

Motivul principal pentru care au rămas am fost eu - mai bine zis, dorința alor mei să se asigure că primesc o educație de calitate și șansa de-a ajunge fotbalist.

[...] Au cumpărat tot echipamentul de care am avut nevoie, au plătit taxele la club, mi-au finanțat trialurile. Fără sprijinul alor mei și fără convingerea fermă că talentul meu merită asemenea sacrificii, nu mi s-ar fi dat ocazia să arăt de ce sunt în stare", a povestit Luka Modric, în biografia sa.

NK Zadar este academia în care Luka Modric s-a școlit, după care a plecat la Dinamo Zageb. De acolo a fost vândut la Tottenham, în 2008, pentru 22,5 milioane de euro.

Real Madrid l-a achiziționat pe mijlocașul central în 2012, pentru 35 de milioane de euro. Între timp, croatul a devenit cel mai bătrân jucător din istorie care evoluează pentru "Galactici". El a câștigat tot ce se putea câștiga în cei 13 ani petrecuți în La Liga, inclusiv șase trofee UEFA Champions League. Doar Paco Gento, Toni Kroos, Nacho și Dani Carvajal se mai pot lăuda cu o asemenea performanță.

"La început, bombardamentele au fost cumplite"

În copilărie, Luka Modric obișnuia să joace fotbal alături de alți copii refugiați. Ei erau obligați să se oprească atunci când sunau sirenele pentru bombardamente.

"În afara bombardamentelor frecvente, care ne făceau să fugim în adăpost, noi, copiii, aveam o viață socială destul de cumsecade [...] Poate că sună ciudat, dar m-am obișnuit repede cu sirenele și cu fugitul în adăpost.

La început, bombardamentele au fost cumplite, dar mai târziu am simțit doar îngrijorare. Ceea ce mă înfricoșa cu adevărat era sunetul proiectilelor, acel fluierat oribil, urmat de o explozie", povestește Luka Modric.

În total, Luka Modric a evoluat în 563 de meciuri pentru Real Madrid. Campioana Spaniei ar fi gata să-i ofere o nouă prelungire de contract, până în vara anului 2026.

Războiul de independență al Croației

Între martie 1991 și noiembrie 1995 s-au dus lupte teribile pentru independența Croației. Războiul s-a încheiat cu victoria croaților, care au vrut să părăsească Iugoslavia.

Potrivit ONU, peste 20.000 de oameni și-au pierdut viața în urma acestui conflict. Sârbii etnici din Croația au fost cei care s-au opus tranziției. Așa a luat naștere auto-proclamata Republica Sârbă Krajina, care la un moment dat ocupa un sfert din teritoriul Croației.

În 1992, Croația a fost recunoscută internațional ca stat suveran. Războiul a continuat până în 1995, când croații au învins rebelii.