SPECIAL Fosta campioană a Spaniei și semifinalistă UCL s-a pierdut în a treia ligă, dar strânge peste 20.000 de fani la meciuri
E deja la al patrulea sezon în a treia divizie.
La Liga, un campionat dominat de-a lungul anilor de giganții Real Madrid și Barcelona, a livrat cea mai mare surpriză în anul 2000. În acel sezon, în ciuda tuturor predicțiilor, Deportivo La Coruña devenea campioana Spaniei. Pentru prima și până acum ultima dată în istorie.
23 de ani mai târziu, clubul din Galicia înoată fără busolă prin a treia ligă spaniolă. După trei ani în care a ratat promovarea în Segunda División, Deportivo tot nu se regăsește. Dar indiferent de rezultate, i-au rămas alături fanii. Mulți, implicați și întotdeauna „la datorie”.
Deportivo La Coruña, cea mai surprinzătoare campioană a Spaniei
În sezonul 1999-2000, cu o echipă din care făceau parte „monștri” precum Roy Makaay, Tristan, Mauro Silva ori Djalminha, „SuperDepor” le-a luat fața Barcelonei, Valenciei și Madridului. A făcut-o la capătul unui sezon în care a pornit tare, dar s-a împotmolit adesea în a doua parte a stagiunii.
Norocul galicienilor a fost că și ceilalți au șchiopătat. De altfel, Deportivo La Coruña rămâne echipa campioană cu cele mai puține puncte din istoria La Liga (69). Antrenată de un basc, Javier Irureta, „SuperDepor” avea să se mențină în top în următorii ani. Mereu sus în La Liga și o prezență constantă în UEFA Champions League, unde a prins semifinalele competiției în ediția 2003-2004.
- 1 titlu, 2 cupe și 3 supercupe a cucerit Deportivo La Coruña în istoria sa.
- Costel Pantilimon (7 meciuri în 2017-2018) și Florin Andone (69 de meciuri și 18 goluri între 2016 și 2018) sunt românii care au jucat pentru Depor.
Declinul și retrogradarea în a treia ligă
După plecarea lui Irureta, în 2005, Deportivo s-a transformat într-o formație de mijlocul clasamentului. În 2011, chiar a retrogradat în a doua ligă, dar s-a întors imediat, după un singur an. În 2013, a căzut din nou, dar și atunci a revenit în elită în următoarea stagiune. Căderea implacabilă a început din 2018, odată cu o altă retrogradare.
De această dată, nu doar că La Coruña nu a mai avut puterea să se reinventeze și să se întoarcă în La Liga, dar a mai coborât o treaptă. S-a întâmplat în 2020, într-un nou sezon bizar, ca atunci când galicienii luaseră titlul. „SuperDepor” a retrogradat în a treia ligă într-un an în care diferența dintre prima sub linie și ultima calificată pentru play-off-ul de promovare a fost de numai 11 puncte!
Promovarea, misiune interzisă
Ajunsă în a treia divizie pentru prima dată în aproape 40 de ani, Deportivo a întâmpinat probleme. S-a bătut mereu pentru promovare, indiferent că pe bancă s-au aflat Rubén de la Barrera (fostul antrenor de la Viitorul), Borja Jiménez, Óscar Cano sau actualul antrenor, Imanol Idiakez. Doar că n-a izbutit-o încă, într-un campionat complicat și de anduranță.
În acest sezon, „SuperDepor” e abia pe locul 7 după 17 runde jucate în Grupa 1 din Primera Federación. Se află la nouă lungimi de lider și la trei de play-off. Teoretic, încă are șanse la promovare. Practic, pățaniile din ultimii ani și problemele de la club nu o plasează printre favorite.
Depor a rămas „super” în tribune
În tot acest context, fanii din Galicia continuă să-și iubească echipa la fel ca în anii 2000, perioada de glorie. Anul trecut, Deportivo La Coruña a avut o medie de 19.043 de spectatori la meciurile de acasă, pe „bătrânul” Riazor, renovat în 2018.
În această stagiune, în ciuda rezultatelor modeste, media suporterilor este chiar mai mare, de 20.838 oameni pe meci. Asta deși adversarele s-au numit Unión Cornellà, Sestao River Club sau Deportivo Teruel. La ultimul meci pe Riazor în 2023, cu codașa Sestao, pe 10 decembrie, tot au fost 18.000 de suporteri! Mai mulți decât la 95% din meciurile Superligii din România.
- 7,6 milioane de euro valorează lotul actual al lui Deportivo La Coruña.
- Lucas Pérez și Salva Sevilla sunt cei mai cunoscuți fotbaliști din lotul galicienilor.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News