S-au ridicat pe scoala lui Ajax si "vandut" pe regulile lui Manchester United. O altfel de poveste a Barcelonei si a fotbalului social finantat cu miliarde din Qatar

S-au ridicat pe scoala lui Ajax si vandut pe regulile lui Manchester United. O altfel de poveste a Barcelonei si a fotbalului social finantat cu miliarde din Qatar Spania

Josep Maria Bartomeu, presedintele Barcelonei, vorbeste despre cum clubul s-a dezvoltat in ultimii 15 ani, cat de mult inseamna banii din Qatar si de ce democratia de pe Camp Nou este mai buna decat cea din Anglia.

Daca Anglia are cel mai puternic campionat din Europa, Spania se lauda ca Anglia nu o are pe Barcelona. "Mes Que un Club" scrie pe fiecare colt de pe Camp Nou, iar Bartomeu se mandreste ca acest mesaj inca isi respecta originile.

"Camp Nou este un brand. Bannerul "Mes que un club" a fost mereu despre radacinile catalane si celelalte echipe de sport din clubul nostru, unde 2000 de amatori joaca in fiecare saptamana, mai mult decat in oricare alt loc", spune presedintele Bartomeu pentru Independent din Anglia.

Acesta considera ca fotbalul promovat de Barcelona este mult mai "democratic" decat ceea ce se intampla acum in Anglia, campionatul cu cele mai scumpe drepturi TV din lume.

"Diferenta dintre un club englez si Barcelona este ca acest club se bazeaza pe socios si are 155.756 de membri. Fiecare membru voteaza decizii care contureaza clubul. Este un proces mult mai democratic decat in Anglia, unde un club poate fi condus de o corporatie care nu exista nici macar in tara respectiva, iar totul este controlat de cativa oameni."

In prezent, imaginea Barcelonei inca are de suferit, din cauza problemelor in justitie aparute dupa ce fiscul a decis sa ancheteze transferul lui Neymar.

"In cazul Neymar, Barcelona nu a vrut sa comita niciun fel de evaziune fiscala. Noi ne vom lupta in acest caz, pentru ca totul este deschis interpretarilor. Pentru ca aici ori platesti in Brazilia, ori in Spania. Ca sa fim prudenti, noi am facut plata si in Spania, iar la finalul procesului ne vom recupera banii, fie din Brazilia, fie din Spania"

"Ne platim taxele la fel ca oricare alta companie. Nu avem niciun avantaj fiscal. De fapt, in Catalonia, platim 56% taxe pe venituri, cea mai mare rata din Europa, asa ca suntem dezavantajati in realitate, cand e vorba despre salarii"

Bartomeu nu se fereste sa vorbeasca si despre subiecte mai fierbinti din fotbal. Mondialul din Qatar din 2022 a nascut multe dezbateri, iar catalanii sunt prinsi la mijloc. Qatar Airways este sponsorul principal.

"Nu sunt membru FIFA, nu am facut parte din comisia care a decis ca Mondialul din 2022 sa fie in Qatar, dar da, sunt ingrijorat ca in 2022 va trebui sa ne imprumutam jucatorii la mijlocul campionatului. Sunt membru in Asociatia Cluburilor Europene si as vrea ca liga sa se termine mai devreme, iar Mondialul sa inceapa in luna mai"

Pentru Barca, istoria este cea mai importanta:

"Am numit terenul de antrenament Tito Vilanova pentru ca am vrut ca pustii sa stie cine a fost. In urma cu cateva zile m-a dus la Fundatia Cruyff si niste copii nu stiau cine era. Intr-o zi nu vor sti nici cine a fost Tito, dar cand se vor duce la teren si vor intreba despre el, vor afla ca a fost un barbat care a jucat pentru Barcelona, care a antrenat clubul, care a facut o echipa cu Guardiola si care a castigat titlul cu 100 de puncte"

Bartomeu recunoaste ca Barca nu a avut o strategie originala. A luat ce era mai bun si a incercat sa imbunatateasca:

"In 1970 am vrut sa preluam strategia lui Ajax. Apoi, la inceputul anilor 2000, ne-am orientat spre Manchester United si modul in care isi marketau clubul. Nu vreau sa spun ca am copiat, pentru ca este un cuvant puternic. City, in momentul de fata, ii are pe Ferran Sorian si Txiki Begiristain, doua dintre numele importante din istoria Barceloonei. Este posibil ca si City sa aiba o orientare spre Barca, dar sigur au si ideile lor."

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!