Un nou atac pentru fosta conducere a Barcelonei: ”Plăți fără obiect și plăți disproporționate”

Un nou atac pentru fosta conducere a Barcelonei: ”Plăți fără obiect și plăți disproporționate” Spania

Clubul de fotbal FC Barcelona, care traversează o criză financiară fără precedent, a lansat marţi noi critici împotriva fostei sale conduceri, pe care o acuză de "comportamente infracţionale extrem de grave" într-un raport ale cărui concluzii au condus la deschiderea unei anchete judiciare, informează AFP.

"Nu este vorba de a califica gestiunea echipei anterioare ca fiind mai bună sau mai proastă", a asigurat avocatul clubului catalan, Jaume Campaner, prezentând, într-o conferinţă de presă, rezultatele acestui audit financiar comandat de noua conducere a clubului blaugrana.

"Este vorba de a sesiza autoritatea competentă (...) în legătură cu o serie de comportamente infracţionale foarte grave", a continuat avocatul. El a asigurat că nu are "nicio îndoială" cu privire la faptul că operaţiunile scoase la iveală prin acest raport se încadrează în domeniul "infracţional".

Șefii Barcelonei, atac la fosta conducere a clubului

Acest raport, realizat de firma Kroll, a fost solicitat de preşedintele Joan Laporta, care a ajuns la şefia lui FC Barcelona în martie 2021. Raportul îşi propune să facă lumină asupra posibilelor nereguli comise în mandatul predecesorului său Josep Maria Bartomeu.

Faptele scoase la iveală de acest audit sunt "incontestabile", a subliniat marţi Laporta, evocând în special "plăţi fără obiect", "plăţi cu obiect fals" şi "plăţi disproporţionate". Potrivit lui, "oamenii" din spatele acestor operaţiuni "vor trebui să răspundă".

Raportul, al cărui conţinut a fost dezvăluit doar parţial, a determinat clubul să depună o plângere miercurea trecută împotriva fostei conduceri. Această plângere a dus la deschiderea unei anchete preliminare de către Parchetul din Barcelona.

"Clubul a trebuit să-şi protejeze interesele", a declarat marţi Jaume Campaner. "Ceea ce nu ne-am dorit a fost să fim complici", a adăugat Joan Laporta, asigurând că fosta echipă de conducere a lăsat Barca într-o "situaţie de ruină".

Noua conducere a clubului critică în mod regulat gestiunea fostului preşedinte Bartomeu, care a demisionat sub presiune în octombrie 2020.

La prezentarea unui prim audit intern în octombrie, directorul general al Barcei, Ferran Reverter, a declarat că, atunci când a sosit noua conducere, în martie, clubul se afla "într-o situaţie de faliment contabil".

"Dacă clubul ar fi fost o SAD (societate sportivă cu răspundere limitată), acesta ar fi fost un motiv de dizolvare", a spus Reverter, care a menţionat o datorie de 1,35 miliarde de euro, probleme cu fluxul de numerar şi o masă salarială uriaşă.

Directorul sportiv al Barcei a anunţat atunci o nouă "expertiză" pentru "a merge mai departe". El a explicat că este vorbă "în esenţă de căutarea" unor posibile nereguli.

Reverter a menţionat atunci o "gestiune nefastă" şi a spus că foştii şefi ai Barcei "au cumpărat jucători fiind rupţi de realitate".

"Nimeni nu s-a gândit să ştie dacă îi vom putea plăti. În noaptea în care a fost recrutat (Antoine) Griezmann, şi-au dat seama că nu sunt bani pentru a-l transfera şi au trebuit să ceară bani de la un alt fond", a spus el despre achiziţionarea internaţionalului francez, în 2019, în schimbul sumei de 120 de milioane de euro, plătită lui Atletico. Madrid. Internaţionalul francez a revenit de atunci la Atletico.

Directorul general al Barcei a mai subliniat existenţa unor comisioane deosebit de mari şi neobişnuite pentru intermediari la transferurile de jucători, "între 20 şi 30%, când de obicei sunt în jur de 5%".

Aceste critici au fost respinse Bartomeu, care a afirmat că pierderile înregistrate de club se datorează pandemiei de Covid-19. "Conducerea noastră a fost foarte serioasă şi responsabilă", a declarat pentru El Mundo Deportivo cel care a condus Barca între 2014 şi 2020.

FC Barcelona, care a încheiat sezonul 2020-2021 cu pierderi nete în valoare de 481 de milioane de euro, are grave probleme financiare, dar speră să poată încheia exerciţiul financiar 2021-2022 cu un mic profit de 5 milioane de euro.

De la venirea lui Laporta, care mai condus clubul între 2003 şi 2010, masa salarială a Barcei a scăzut la 155 de milioane de euro, în condiţiile în care a fost de 759 de milioane în martie 2021.

Agerpres.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!