Soelden: minunea accesibila din Alpi!
Soelden a fost primul loc in care am schiat in strainatate. Am ajuns aici in 2005, in prima mea vacanta adevarata la schi.
Si ramane pentru mine unul din cele mai misto locuri de schiat prin care am trecut.
Am plecat din Romania cu doua masini, am avut un accident pe drum si am ajuns cu o jumatate de zi intarziere. Totusi, fiind prima data cand calcam pe o partie de afara, prima data cand aveam in picioare schiuri noi si bune, avand parte de o cazare exceptionala pe partie (1) si de o vreme de vis, vacanta aia la Soelden a devenit ceva ce va ramane mult timp un punct de referinta in materie de distractie de iarna.
Soelden este printre cele mai mari sate din Tirol. Este pe Valea Oetz (Otztal), si are deasupra vreo 150 de kilometri de partii batute (59 de kilometri de partii rosii, 58 albastre, 28 negre si doi de asa-numite ski routes), plus alte nenumarate variante de freeride, de incercat cu ghizi si echipament cum trebuie.
Cand ajungi la Soelden, vezi imediat cateva lucruri care te dau peste cap. Satul asta traieste, oameni buni! Si ziua, cand, teoretic, lumea e la ski, dar mai ales seara, cand zecile, poate sutele de cluburi, baruri, restaurante si apres-ski-uri – care fac Soelden-ul faimos pentru viata de noapte! – sint pline ochi de lume frumoasa, majoritatea inca in clapari, cu zambete largi si pahare pline in maini. Nu stiu voua, da’ mie mi-a fost greu sa pricep ca apres-ski-ul trebuie sa vina, normal, DUPA schi…
Partiile
Schi care, la Soelden, este fantastic. Sutele astea de kilometri de partii pot fi parcurse in mai multe feluri. Prima chestie de facut – o gaselnita de marketing de statiune misto rau – se numeste BIG 3 si presupune ca cetateanul se da la vale pe zapada si la deal pe cablu si, in circa patru ore, ajunge in varful celor trei munti – din care doi ghetari – care configureaza domeniul schiabil Soelden, toti trei de peste 3.000 de metri.
Si, ca sa nu-ti para rau ca ai alergat ca nebunul sa ajungi in trei puncte fixe, vei gasi niste instalatii amenajate excelent deasupra unor vai care-ti taie respiratia, locuri numai bune de poze in care sa apari bucuros foc. (2)
In traseul asta denumit BIG 3 ajungi sa te dai si pe cea mai misto partie din Soelden, pe ghetarul Rettenbach, partia pe care se tine, anual, primul slalom urias al Cupei Mondiale (3). Ce gasesti aici e din alt film, mai ales daca tot ce stii tu se rezuma la Valea Prahovei si, eventual, vreun Petrosani sau Straja.
Partia asta are sute de metri latime si are doua portiuni: de sus pana la jumate, pista asta de aterizare este doar usor inclinata, numai buna pentru niste super-viraje carve in cea mai mare viteza de care esti capabil, iar de la jumatate in jos se inclina grav, devenind numai buna pentru un schiat in stil slalom special, cu viraje mici si dese. Si totul se termina in asa-numitul stadion, locul unde, atunci cand e etapa de Cupa Mondiala, mii de oameni isi asteapta in urale eroii.
Dupa prima tura, merita sa stai cinci minute in tribuna, sa-ti tragi sufletul si sa visezi frumos, uitandu-te in sus. Mai ales ca are gondola proprie, cu o statie intermediara la jumatate, lucru ce-ti permite sa te dai fie doar pe partea lina, fie pe cea abrupta. Si, inuntil sa spun, la gondola asta nu e niciodata coada.
La Soelden sint multe chestii de facut intr-o zi de schiat: poti sa treci pe schiuri prin tunelul sapat intre Rettenbach si Tieffenbach (5), poti sa stai la soare, cu o patura pe tine, la HochSoelden, in partea opusa a domeniului schiabil, poti sa vezi lame intr-un tarc, poti sa te dai intr-un traseu cu porti si cronometru ca sa pierzi o sticla de whisky in concursul cu prietenii sau poti, pur si simplu, sa mergi din partie in partie pana o gasesti pe cea mai potrivita pentru tine, si sa te dai in nestire numai acolo. Insa ai grija: e pacat mare sa nu vezi cat mai mult din Soelden inainte sa te opresti la o singura partie.
La sfarsitul zilei de schi, vino de sus pana in sat pe cele doua-trei variante de coborare, pe care sint insirate asa, parca in siuda, apres-ski-uri mici si cochete. Te dai putin, intri intr-un d-asta, razi un schnapps in clapari si mergi pana la urmatorul. Si tot asa.
Ai grija insa: daca esti beat, e nasol cu ski patrol-ii, un fel de salvamontisti care, daca te vad ca esti varza, stau cu tine pana ajungi jos la strada, unde – posibil! – iti iei si vreo amenda, pentru ca ai fost papagal si n-ai stiut cat sa bei ca sa mai poti, totusi, sa ajungi jos.
After-ski
In sat, daca ajungi la Kuckuck, ai sa dai de unul dintre cele mai tari sloganuri de carciuma apres-ski: “Don’t be a chciken, live as a Kuckuck”. Adica precum o pasare care aduce a strut si care este peste tot in barul ala. Si, daca vrei sa-ti surprinzi amicii, ia tu primul rand de schnapps servit in oua de gaina in loc de pahare. Sint numai bune de spart in cap comesenilor dupa ce lichidul a luat calea ficatului.
Carciumi celebre la Soelden mai sint, in afara de Kuckuck. Intre ele, Harley Davidson Rock Apres-ski – un bar cu AC/DC, Motorhead, Deep Purple sau alte rock-uri “de motor”, plin de oameni in clapari care-si beau berile sau schnapps-urile intre partide de “batut-cuiul-in-buturuga-cu-taisul-toporului”. Pe shot-uri sau beri, bineinteles! Mai ai si alte zeci de variante de apres-ski, da’ e mai bine sa le gasesti singur.
E o bucurie unica sa mergi pe stradutele din Soelden si sa dai, din intamplare, peste un pub sau peste un restaurant misto de tot.
Daca esti genu’ mai linistit, dupa o zi de super-schi du-te la spa: multe din optiunile de cazare ofera acces gratuit la Freizeit Arena, un loc cu piscine, saune si alte cele care sta tantos chiar in mijlocul satului. Daca vrei mai mult, ia-ti masina si mergi pe vale cativa kilometri, pana la Aquadome (4). O sa ramai masca!
Cat e halatu?
Acum, sa vorbim putin despre bani. O sa fac precum powderboy si o sa va propun si eu trei variante:
1. STANDARD:
Drum – 70E masina proprie + 40 E cazare 2 nopti in Arad + 40E mancare si bautura pe drum = 140 E
Cazare: 200-250 E / 7 nopti / persoana. (snowtrex.com, de unde iei adrese de pensiuni si cauti din timp ceva rezonabil, exista daca nu in Soelden, in satucurile de langa, de unde vii la partie cu skibus-ul care e gratuit daca ai skipass)
Ski-pass: 192E / 5 zile
Bani de buzunar: 25E X 6 zile = 150E
TOTAL = 680-730 E
2. COMFORT:
Drum:
a. 70E masina proprie + 60E cazare in Gyor + 50E mancare si bautura pe drum = 180E sau
b. 80E avion Bucuresti – Salzburg (Blue Air, calculat pentru 6-13 martie 2009) + masina inchiriata 100E + 20E benzina = 200 E
Cazare = 250-300 E / 7 nopti / persoana. Poti, de banii astia, sa iei din timp un apartament spatios la Haus Leni, o pensiune detinuta de un nene pe care-l cheama Andre Arnold si care a fost, pe vremuri, de patru ori campion mondial de schi alpin.
Daca vrei la Haus Arnold, la intrare ai grija sa nu cada pe tine sutele de cupe si medalii expuse in holul micului hotel.
Ski-pass = 218,50 E / 6 zile / persoana
Bani de buzunar = 40E x 6 zile = 240E
TOTAL = 900-950E
3. DE LUXE:
Drum: 80E avion Bucuresti – Salzburg (luat mai din timp) sau chiar Lufthansa Bucuresti Munchen (tot cam 80 de euro) + masina inchiriata 100E + 20E benzina = 200 E
Cazare: 300-350 E / cazare / 7 nopti / persoana. De banii astia stai intr-un hotel in Hochsoelden, iti bate soarele-n geam dimineata si iesi din hotel direct pe schiuri, pe la vreo 2000 si ceva de metri deasupra marii…
Skipass = 192 de euro (Soelden + restul vaii) + o zi de freeride, cu instructor si echipament, daca nu-l ai, inca vreo 150 de euro
Bani de buzunar = 60E x 6 zile = 360E
TOTAL = 1250 – 1300 E
Mai sint multe de spus despre Soelden. Eu insa v-as pune doar ca, pentru cateva sute de euro – chiar daca muncite cu greu – primiti aici lucruri minunate.
La Soelden, in ziua de azi aproape ca nu mai exista case private, iar majoritatea coplesitoare a localnicilor se ocupa de turism. Asta pentru ca aici gasesti o infrastructura de schi beton si, in general, super-senzatii. Daca ai noroc, prinzi, eventual, un concert cu muzica live la 2.200 si ceva de metri altitudine, pe platoul Hochsoelden, pe o scena mare ca alea de festival, cu cate o trupa austriaca de cover-uri, si astfel ajungi sa afli cat de sus poti sari incaltat in clapari.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News