ADIO SARACIE! Proiect de 22 mil € pentru un nou patinoar in Bucuresti: "Va fi unul dintre cele mai moderne din Europa!"
Astaldi Spa si UTI Grup vor realiza proiectul de constructie si modernizare a patinoarului Flamaropol din Capitala, care va deveni unul dintre cele mai moderne patinoare inscrise in circuitele sportive din Uniunea Europeana, cele doua companii castigand licitatia cu o oferta de 22 milioane euro.
Contractul a fost atribuit prin licitatie publica organizata de Primaria Municipiului Bucuresti la inceputul lunii septembrie 2014, oferta depusa de UTI Grup-Astaldi clasandu-se pe primul loc dintre cele trei oferte inscrise, au declarat reprezentanti ai companiei UTI pentru Mediafax.
Proiectul, a carui valoare estimata este de aproximativ 100 de milioane lei (circa 22 de milioane EUR) va fi realizat in 36 luni (24 luni pentru lucrarile de proiectare si executie si 12 luni pentru serviciile tehnice de operare si mentenanta post finalizare), si presupune dotarea si echiparea la cele mai inalte standarde de calitate.
Contractul presupune demolarea constructiilor existente, proiectarea si executia unui nou complex multifunctional destinat competitiilor sportive pe gheata si a altor activitati culturale si de agrement.
Constructia va avea o suprafata totala de 22.600 metri patrati si va avea o capacitate de 3.100 de locuri (dintre care 61 pentru persoane cu dizabilitati) si peste 120 de locuri de parcare.
Din punct de vedere functional, cladirea va adaposti o arena sportiva ultramoderna, destinata organizarii competitiilor sportive pe gheata (patinaj artistic, patinaj viteza, hochei, curling) dar si a altor evenimente artistice de inalt nivel, o baza de antrenament destinata sportivilor, sali de evenimente si concerte, un patinoar adresat publicului amator, precum si un centru multifunctional wellness and spa, dotat cu sali de sport, bazine de inot, centru de escalada, skate parc si zone comerciale.
"Designul arhitectural deosebit al cladirii imbina functionalitatile estetice cu cele practice. Constructia de forma trapezoidala, cu doua laturi opuse egale va avea deschiderea catre lac, pentru a beneficia din plin de peisajul natural al zonei. Corespondenta intre cele doua zone functionale ale complexului, arena si centrul wellness and spa, se realizeaza prin intermediul unui atrium inchis, care functioneaza ca foaier pentru publicul spectator", au completat reprezentantii UTI.
Un element de noutate arhitecturala pentru capitala il reprezinta acoperisul cladirii, acoperit cu iarba, accesibil publicului. Asemenea Operei din Oslo, acoperisul patinoarului Mihai Flamaropol va putea fi utilizat ca zona de promenada sau ca spatiu dedicat diverselor activitati in aer liber, atat vara cat si iarna.
Pentru functionarea complexului vor fi instalate sisteme si echipamente care vor asigura un consum optimizat de energie, in scopul reducerii costurilor si al emisiilor poluante.
Implementarea acestui proiect va contribui la cresterea potentialul turistic al capitalei, prin posibilitatea organizarii de evenimente si competitii de talie internationala, precum si la cresterea calitatii vietii cetatenilor, care vor beneficia de unul dintre cele mai moderne centre sportive din Europa.
Patinoarul Mihai Flamaropol a fost inchis in luna martie a anului trecut ca urmare a sistarii furnizarii utilitatilor, Ministerul Tineretului si Sportului luand aceasta decizie dupa ce administratorul patinoarului de la acea data, Federatia Romana de Hochei pe Gheata, a intarziat platile si a acumulat restante la facturile catre Enel si Apa Nova in suma totala de 1,2 milioane de lei, ajunsa intre timp la 1,5 milioane lei.
Ulterior, patinoarul a fost transferat din proprietatea Ministerului Tineretului si Sportului in cea a Primariei Capitalei, care a anuntat demolarea imobilului ridicat in 1952 si construirea unui complex care sa cuprinda atat noul patinoar, cat si un bazin semi-olimpic.
Sursa: Mediafax
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News