ANALIZA | Atac sau aparare? Experienta sau exuberanta? Newton sau Manning? Tot ce trebuie sa stii despre Super Bowl 50
Carolina Panthers e favorita la casele de pariuri inaintea meciului cu Denver Broncos, finala NFL. Al 50-lea Super Bowl poate fi, insa, unul dintre cele mai echilibrate: miza e uriasa pentru Peyton Manning, QB-ul lui Denver, aflat, foarte probabil, la ultimul meci din cariera
Nicio echipa nu a avut mai multe prezente in Super Bowl precum Denver Broncos. Nicio echipa care a castigat macar un Super Bowl in istorie nu are un procentaj atat de slab (28,6%) de victorie in finala NFL precum Broncos. Insa Peyton Manning, legendarul quarterback al echipei din Denver, vrea sa isi incheie cariera aducand a treia victorie in opt prezente in Super Bowl pentru Broncos. In fata ii sta, insa, o masinarie: Carolina Panthers are cel mai bun atac din NFL, a doua cea mai buna aparare si un quarterback pe cat de carismatic, pe atat de valoros. Cam Newton (1,96m, 111 kg) reprezinta un prototip al QB-ului modern: rapid, puternic si periculos atat in run, cat si in pass game. O echipa infiintata acum 22 de ani viseaza la primul Super Bowl din cariera, la 12 ani dupa ce l-a pierdut pe primul la doar trei puncte
Meciul dintre Carolina Panthers si Denver Broncos are loc la Santa Clara, pe noul stadion al lui San Francisco 49ers, luni dimineata, de la ora 01:30
Peyton Manning e la al patrulea Super Bowl din cariera. A castigat unul cu Indianapolis Colts, pierzandu-le pe celelalte doua, ultimul chiar cu Denver Broncos, acum doi ani
Peste 110 milioane de telespectatori vor viziona meciul in Statele Unite, iar 30 de secunde de publicitate vor costa 5 milioane de dolari
Sportul american are intotdeauna proprietatea de a se regenera. O „dinastie” precum cea a lui Michael Jordan si a lui Chicago Bulls este intotdeauna spectaculoasa si isi lasa amprenta asupra istoriei. Insa aceste cazuri sunt, mai degraba, pasagere. Iar in NFL, dinastiile aproape ca nu exista. In cei 50 de ani ai istoriei competitiei, doar opt echipe au reusit sa isi apere cu succes titlul castigat anul precedent. Iar trendul s-a contractat in ultimii 25 de ani, cand doar Dallas Cowboys, Denver Broncos si New England Patriots, ultima in 2004, au reusit acest lucru. Astfel ca nu e deloc de mirare ca cele mai slabe doua echipe din sezonul 2010, adica echipele care au avut primele doua pick-uri din draftul de acum cinci ani, se intalnesc in Super Bowl 50, finala sezonului 2015.
Sansa lui Broncos: experienta lui Manning
De atunci, insa, cele doua francize au luat decizii excelente, si-au completat lipsurile pe parcurs, desi prin strategii diferite, si au ajuns in Super Bowl, un meci care continua sa faca audiente spectaculoase in Statele Unite – 115 milioane de telespectatori in 2015 – si care reprezinta cel mai important moment sportiv al anului. Practic, toti ochii sunt atintiti pe jucatori, iar presiunea e enorma. Macar din acest motiv, Denver Broncos e avantajata.
Are un QB aflat la al patrulea Super Bowl si, cel mai probabil, la ultimul meci din cariera. Peyton Manning (39 de ani) a castigat de cinci ori titlul de MVP al NFL, insa ultimul sezon a fost teribil pentru legendarul quarterback. Revenit in 2012, dupa operatii multiple la gat, Manning a avut trei sezoane bune la Broncos, ajungand inca o data in Super Bowl. Dar Manning e departe de ceea ce a aratat pana acum. In primele noua meciuri din actualul sezon, QB-ul lui Broncos a aruncat cel putin o interceptie in fiecare joc. Adaugand aici o accidentare la picior, Broncos a fost obligata sa il inlocuiasca pe legendarul QB cu un jucator care nu evoluase ca titular niciodata in patru sezoane, Brock Osweiler.
Pana la urma, insa, intr-o mutare care a surprins atat presa, cat si fanii, Manning a revenit in saptamana a 17-a in teren si de atunci nu a mai aruncat nicio interceptie. Dar nici nu a impresionat, fiind departe de forma care l-a propulsat in fruntea multor topuri din NFL. Daca acum doi ani, Manning venea cu cea mai buna ofensiva din NFL in Super Bowl, situatia este cu totul diferita in finala de luni dimineata. Denver a terminat pe locul 25 din 32 in topul ofensivelor din sezonul regulat, iar passing game-ul etalat in urma cu doua sezoane a fost inlocuit cu un conservator running game. Iar una dintre sansele ca Broncos sa castige meciul e aceea de a castiga yard cu yard pe running, acolo unde defensiva lui Panthers, a doua cea mai solida din NFL, chiar dupa cea a lui Broncos, se afla in coada clasamentului.
Un alt punct slab al defensivei lui Panthers este apararea contra unui QB mobil, care iese din pocket, insa Manning si antrenorul Gary Kubiak nu au folosit prea mult in actualul sezon acest tip de play. De fapt, daca vrea sa castige, Denver trebuie sa spere ca experienta lui Manning va fi decisiva in modul in care Broncos va manageria timpul, fiind foarte probabil ca posesia sa se afle mai mult la Denver, avand in vedere preponderenta cu care mingea i-a fost inmanata running back-ului C.J. Anderson in timpul meciurilor din acest sezon. Manning va fi factorul X pentru Denver, un do-or-die, pe care fanii abia asteapta sa-l vada, mai ales ca QB-ul lui Broncos e considerat un jucator care „rateaza” pe cele mai importante scene, dovada si cele doua finale pierdute in cariera.
Cam a.k.a. Superman
De cealalta parte, Carolina Panthers e una dintre marile enigme ale NFL. Fondata in 1993, intrata in campionat doi ani mai tarziu, Panthers nu are neaparat un pedigree de campioana. Are doar sapte prezente in play-off, plus o prezenta in Super Bowl, o finala pierduta cu New England Patriots in 2003, scor 32-29. Insa odata cu draftarea lui Cam Newton in 2011, Panthers a intrat pe un trend ascendent. Totusi, o mutare care ar fi parut logica a avut destula rezistenta in presa. Draftul din 2011 a avut jucatori senzationali, precum JJ Watt sau chiar adversarul lui Newton din teren de luni dimineata, Von Miller, care au fost „uitati” de Panthers. Potrivit ziarului Milwaukee Journal-Sentinel, din cei 24 de manageri ai echipelor din NFL intervievati, 11 au spus ca nu l-ar fi draftat pe Newton in prima runda, unul a spus ca nu l-ar fi draftat deloc, in timp ce 13 au raspuns ca Newton nu va fi niciodata un quarterback eficient.
Cam Newton vs Peyton Manning.
The 2 QBs in Super Bowl 50 have had successful careers in their own way. https://t.co/R1mePv3a3z
— SportsCenter (@SportsCenter) February 4, 2016
Fast-forward patru ani. Castigatorului trofeului Heisman – acordat celui mai bun jucator din campionatul universitar – din 2010 a condus una dintre cele mai puternice ofensive din istoria NFL spre Super Bowl. Un QB modern, dual-threat, care alearga la fel de bine precum paseaza, Newton este aproape imposibil de blocat atunci cand e in forma. Daca defensiva adversa alege o strategie conservatoare, pentru a opri pasele, Newton „explodeaza” si incepe sa alerge. Daca apararea alege sa stea pentru un „run”, bratul lui Cam gaseste receiverii cu precizie de ceas elvetian. Nu e de mirare, astfel, ca Newton a devenit primul QB care are 30 de touchdown-uri prin pase si 10 prin alergare intr-un singur sezon in istoria NFL. Nici ca l-a egalat pe Steve Young in topul celor mai multe rushing touchdowns reusite de un QB in istoria competitiei.
Un jucator cu un zambet devastator, marketabil – e numit Michael Jordan al NFL-ului, cu deal-uri semnate cu Gatorade, Microsoft, General Motors, Under Armour si Beats by Dre, care ii aduc 10 milioane de dolari anual – Newton a fost caracterizat de ESPN drept „o caricatura a fericirii, care zambeste atunci cand trebuie sa fie agresiv si rade atunci cand trebuie sa fie serios”. Un urias de 1,96m si 111 kilograme, quarterbackul lui Panthers parca a fost facut sa fie jucator de fotbal american. Pe cat de talentat, pe atat de atent la imagine, Newton acompaniaza fiecare touchdown marcat pe propriul teren cu o minge aruncata unui copil in tribune. Camerele trec de pe zambetul lui Cam pe bucuria copilului. Toata lumea e fericita! Insa pe langa show-ul din teren, in spate e munca enorma a unui jucator care a fost aproape sa atinga un record urias in NFL: un sezon neinvins. Doar esecul cu Arizona Cardinals din saptamana a 14-a a sezonului a stricat totul. Insa Panthers s-a razbunat in finala conferintei, spulberand-o pe Arizona, scor 49-14.
What would a Cam Newton Super Bowl football be worth? https://t.co/LYamwO9Yxw pic.twitter.com/GreBNGRzCu
— Forbes (@Forbes) February 1, 2016
Cea mai buna aparare vs cel mai bun atac. Cine castiga?
Newton e principalul avantaj al lui Panthers, defensivele adverse stiu asta, dar nu il pot opri. Insa Carolina nu e nici pe departe doar a „one-man show”. Desi au comis numeroase greseli in ultimii cinci ani, sefii lui Panthers au asamblat o echipa extrem de solida, inconjurandu-l pe Newton cu arme ofensive redutabile, precum tight end-ul Greg Olsen sau recieverul Ted Ginn Jr. Nici rushing game-ul nu a fost uitat, Jonathan Stewart nefiind cel mai bun running back din NFL, insa cei 989 de yarzi din sezonul regulat au fost suficienti pentru a intra in top 10. Avantajul unui QB atat de masiv si rapid precum Newton e ca Panthers poate folosi la maximum „read option”, schema care, in functie de raspunsul defensivei, aduce mingea fie la running back, fie ramane in bratele quarterbackului, care gaseste bresa din defensiva, sanctionand-o printr-un run de cativa yarzi. Ori, in acest moment, Panthers are cel mai bun QB prin prisma running-ului. Asadar, defensiva adversa trebuie sa se pregateasca si sa urmareasca cu cea mai mare atentie fiecare miscare a lui Newton.
Good year for me from unemployed to the Super Bowl!
— Wade Phillips (@sonofbum) January 25, 2016
Cu atat mai interesant va fi meciul cu cat se intalnesc echipele cu cea mai mare medie de puncte marcate pe meci (Carolina - 31,3 in sezonul regulat, 40 in play-off) si cea mai buna defensiva, Denver Broncos. Dar Wade Phillips, coordonatorul defensiv al lui Broncos, e poate cea mai buna alternativa pentru a opri o ofensiva care a distrus defensivele adverse sistematic. La 68 de ani si cu o experienta de peste 40 de ani, Phillips a declarat ca nu a mai vazut niciodata un QB precum Cam Newton. Dar cu Von Miller, Aqib Talib sau DeMarcus Ware in teren, Broncos s-a transformat total fata de echipa care acum doi ani ajungea in Super Bowl cu unul dintre cele mai bune atacuri din istorie, tocmai pentru a pierde cu 42-8 in fata lui Seattle Seahawks. De data aceasta, defensiva e baza. Iar Phillips a subliniat totul cu un umor fantastic, dupa ce a fost chemat la inceputul sezonului de noul antrenor al lui Broncos, Gary Kubiak, pentru a intari apararea: „Un an excelent pentru mine. Am trecut de la somer la coordonatorul defensivei unei echipe din Super Bowl. Cred ca e bine”. Pentru Phillips, provocarea e sa isi transforme din nou apararea in cea care i-a blocat cu brio pe jucatorii lui New England Patriots in finala conferintei. Si mai ales pe Cam Newton...
Text: Adrian Costeiu
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News