ANALIZA | Cum se reflecta falimentul sportului romanesc in esecurile inregistrate inaintea JO. Doar 12 sportivi si-au asigurat prezenta la Rio, seful COSR anunta: "Preconizez 10 medalii"
Tara care a dat prima sportiva de 10 din istoria olimpismului modern si una dintre performele Jocurilor Olimpice de la Montreal, Moscova, Los Angels ori, mai tarziu, Sydney, a ajuns intr-o situatie aproape rusinoasa. Cu mai putin de un an pana la JO de la Rio, doar 12 sportivi si-au asigurat biletele.
Romania, o tara de 20 de milioane de suflete, performera a Jocurilor Olimpice de-a lungul ultimelor decenii, se afla in pericolul de a deveni "cantitate neinsemnata" in lumea olimpismului.
Tara care a dat prima sportiva de nota 10 din istorie, dar si care in 1984 se clasa pe locul 2 al JO de la Los Angeles, cu 20 de medalii de aur, 16 de argint si 17 de bronz, ar putea deplasa la urmatoarea editie a Jocurilor Olimpice, Rio 2016, o delegatie mai c-am spune minuscula.
Cu mai putin de un an de zile ramas pana la debutul Jocurilor de la Rio, Romania si-a asigurat prezenta cu doar 12 sportivi, in contextul in care in urma cu doua decenii deplasa la Barcelona ori Atlanta delegatii de cate 172, respectiv 165 de sportivi.
Falimentul sportului romanesc nu se reflecta doar in fotbal, acolo unde am ramas fara reprezentante in cupele europene dupa foarte multi ani, dar si in alte discipline. Chiar daca fotbalul e cel mai vizibil si urmarit, sporturi precum gimnastica sau canotajul au tinut intotdeauna steagul sus, aducand unele dintre cele mai mari performante ale sportului din acest spatiu carpato-danubiano-pontic.
Acest lucru e recunoscut chiar si de presedintele COSR, Alin Petrache, cel care a acordat un interviu cotidianului Gazeta Sporturilor. Seful Comitetului Olimpic Sportiv Roman a renuntat in a se ascunde dupa deget si incearca sa spuna lucrurilor pe nume: "Trebuie spus adevarul - nu stam deloc bine".
Cu doar 12 sportivi calificati pana acum la JO de la Rio, din 2016, Romania se afla in pericolul de a trimite o "minidelegatie" pe continentul sudamerican, dupa ce unele dintre disciplinele care au performat de-a lungul vremii au ajuns in situatia de a inregistra esec dupa esec, lucru care il face si pe Alin Petrache sa nu fie foarte optimist.
"Cum sa o spun, ca sa nu par o moara stricata?! A venit vremea sa nu ne mai mintim. Vreau sa spun adevarul, iar acesta e ca toate federatiile au probleme, dar trebuie sa le recunoasca si ele. Rezultatele din aceasta vara confirma ceea ce spun", a spus Alin Petrache pentru editia tiparita a cotidianului Gazeta Sporturilor.
Petrache, care preconizeaza ca Romania va merge cu circa 50 de sportivi la Rio, adica mai putin de jumatate decat au fost la ultima Olimpiada (Londra 2012) remarca si un alt lucru dramatic - sporturi precum atletismul au ajuns sa stea intr-un singur sportiv.
"Am preconizat ca vom califica 50, pana la 60 de sportivi. Daca vor fi mai multi, nu ne vom supara.
Alin Moldoveanu, canoistii Mihalachi si Dumitrescu, acum si barca de 8 rame au ajuns sa atarne de un fir de ata...Toti stau cu calificarea intr-o singura competitie, la anul...iar asta nu e in regula.
Noi avem intalniri cu federatiile si incercam sa gasim solutii pentru a mari capacitatea de a califica cat mai multi in timpul ramas. Sa vedem pe ce sportivi ne bazam si ce putem face pentru ei.
Judo poate aduce una, doua medalii, la fel si scrima. Dar uite ca atletismul sta in Marian Oprea, singurul care poate prinde o finala olimpica. (...) Gimnastica o are pe Bulimar operata, pe Iordache accidentata; Ponor se vaita de dureri, Izbasa nu stie daca paote reveni", mai spune seful COSR.
Canotajul este sportul care a adus Romaniei, de-a lungul anilor, nu mai putin de 37 de medalii, dintre care 19 de aur, fiind pozitionat dupa gimnastica, dar peste atletism, lupte, tir ori inot.
Sportul in care Elisabeta Lipa, Georgeta Damian, Viorica Susanu ori Doina Ignat au scris istorie a ajuns insa acum sa nu aiba niciun canotor/canotoare in pozitia de a spera la Rio.
La Mondialele de la Aiguebelette, din Franta, Romania nu a prins nici macar o finala, inregistrand esecuri la 8+1, dar si la proba de dublu rame. Barca formata din Cristina Grigoras si Laura Oprea, care a prins locul 4 la Amsterdam, anul trecut, s-a clasat doar pe locul 5 in semifinala de ieri, fiind devansata de Marea Britanie, Noua Zeealanda, Danemarca si Polonia. Daca cele doua sportive nu vor obtine un loc bun nici in finala B, cu Polonia, Belarus, Cehia, Irlanda si China, atunci risca sa rateze Rio.
De asemenea, la masculin, echipajul de dublu rame, format din Cristian Pirghie si George Palamariu, a incheiat semifinala a doua pe locul 5 si va intra tot in finala B. In acelasi timp, echipajul de patru rame va lupta in finala B pentru un loc care sa ii trimita in Brazilia.
"(...) Nu mai vorbesc de canotaj. Cum s-a ajuns in situatie de a nu prinde finala mondiala cu barca de 8 rame?! Aceste ratari arata ca sunt probleme mari la federatii. Le-am cerut de cand am preluat mandatul de presedinte al COSR sa vina cu proiecte pe termen mediu si lung, le-am spus ca daca au nevoie de antrenori din strainatate, noi ii ajugam sa le ofere un salariu bun, le-am spus tuturor ca trebuie schimbata mentalitatea" - Alin Petrache.
Pentru sportul romanesc, momentul zero nu mai trebuie sa fie amanat, spune Alin Petrache.
"Momentul zero a fost Londra 2012. Momentul zero e si acum. Nu trebuie sa asteptam Olimpiada ca sa vedem ca nu stam bine. Deja nu stam bine. Stiu ca romanii au asteptari de la campioni, de la sport, pentru ca sunt obisnuiti cu medalii, dar trebuie sa le spunem adevarul. COSR a demonstrat ca are proiecte viabile. Avem centrele olimpice de juniori si tineret, avem bursele olimpice, avem infrastructura", mai spune presedintele Comitetului Olimpic Sportiv Roman.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News