ANALIZA / Si bogati plang cateodata! 5 ingrediente pentru reteta dezastrului de la CSM Bucuresti

ANALIZA / Si bogati plang cateodata! 5 ingrediente pentru reteta dezastrului de la CSM Bucuresti Sporturi

In unele cazuri, banii nu aduc neaparat fericirea.

Autor: Gabriel Chirea

CSM Bucuresti a castigat meciul decisiv pentru titlu cu SCM Rm. Valcea, 30-29, dar la o diferenta de goluri mai mica decat ii trebuia pentru a avea avantajul rezultatelor directe in fata valcencelor. Ceea ce se anunta un sezon de exceptie, cu trofee si un joc excelent, risca sa se transforme intr-un cosmar pentru echipa sustinuta financiar de Primaria Capitalei, dupa accidentarea Cristinei Neagu, aparitia spectrului demiterii celui de-al doilea antrenor din acest sezon si posibilitatea de a pierde titlul national si turneul Final Four al Ligii Campionilor. Iata 5 motive pentru care s-a ajuns in aceasta situatie.

1. In ultimii 5 ani, CSM Bucuresti a contabilizat 10 antrenori: Mette Klit (februarie 2014 - septembrie 2015 / Danemarca), Kim Rasmussen (septembrie 2015 - mai 2016 / Danemarca), Jakob Vestergaard (mai 2016 - noiembrie 2016 / Danemarca), Aurelian Rosca (noiembrie 2016 - aprilie 2017 / Romania), Per Johansson (aprilie 2017 - iunie 2017 / Suedia), Helle Thomsen (iunie 2017 - martie 2018 / Danemarca), Per Johanson (martie 2018 - mai 2018 / Suedia), Karl Magnus Johansson (iulie 2018 - octombrie 2018 / Suedia), Dragan Djukici (octombrie 2018 - iunie 2019) si Tomas Ryde (iunie 2019 - ?). In aceste conditii, cu o medie de 2 antrenori pe sezon, nu se poate vorbi despre o strategie de lunga durata, ci de una bianuala.

2. Majoritatea antrenorilor au fost straini (4 danezi, 4 suedezi si 1 sarb) si, de cele mai multe ori, ei au fost schimbati inainte sa poata invata limba romana macar la nivel conversational, asa ca la CSM Bucuresti limba oficiala a fost si este engleza (cu accente nordice si sarbesti), de cele mai multe ori slab vorbita de antrenori si prost inteleasa de jucatoare. De la infiintare, CSM a avut doar 3 antrenori romani (Vasile Margulescu, Lucian Ghiulai si Aurelian Rosca), iar faptul ca Adrian Vasile (antrenorul secund in ultimii 5 ani) nu a fost luat niciodata in considerare pentru postul de antrenor principal sau ca tehnicienii romani din generatia mai tanara (de exemplu, Florentin Pera, Horatiu Pasca, Alexandru Weber, Costica Buceschi, Bogdan Burcea, Constantin Stefan etc.) au fost ignorati complet, este o mare palma data scolii romanesti de antrenori. Pe Alexandru Dedu, presedintele FRH, nu pare sa-l deranjeze situatia in care ambele nationale si singurul club romanesc care conteaza cu adevarat in cupele europene au antrenori straini (Ambros Martin, Manuel Montoya Fernandez, Dragan Djukici / Tomas Ryde), dar putem constata ca implementarea "planurilor si strategiei de dezvoltare" mult repetate in campania electorala se apropie de zero la capitolul antrenori.

3. Strategia de transferuri pusa la punct de directorul general Bogdan Vasiliu si de team managerul Nicolae Luca a fost cel putin ciudata, cu foarte multe plecari si veniri in fiecare pauza competitionala, ceea ce a spulberat bruma de omogenitate acumulata de-a lungul unui sezon. De exemplu, in vara trecuta, clubul s-a despartit de 7 jucatoare importante si au sosit alte 6 handbaliste, iar episodul se va repeta si in aceasta vara. Printre cele 8 noi transferuri se remarca revenirile lui Carmen Martin (31 ani) si Linnea Torsterson (36 ani), care au fost lasate sa plece prea usor in 2017, transferul Norei Mork (28 ani), devastata de un scandal sexual de proportii si aflata intr-o dramatica scadere de forma la Gyor (Andrea Klikovac a fost transferata pentru a-i dubla postul), sau cel al Crinei Pintea, pentru care CSM nu a insistat indeajuns in 2018. Venirile lui Perianu (24 ani), Chiper (29 ani) si Dedu (24 ani) par singurele care sa faca parte dintr-un plan gandit pe termen mediu-lung.

Printre cele 10 plecari anuntate la finalul acestui sezon se afla Oana Manea (34 ani, retragere), Paula Ungureanu (39 ani, a semnat cu Gloria Bistrita), Barbara Lazovici, Jovanka Radicevici (venite in 2018), Amanda Kurtovici, Aneta Udristoiu, Sabina Jacobsen, Nathalie Hagman (venite in 2017), Majda Mehmedovici (venita in 2016) si Bianca Bazaliu (vrea sa fie imprumutata, pentru ca nu i s-a oferit destul timp de joc). Una peste alta, in ultimele sezoane, fanii nu au putut observa cu usurinta strategia pe termen mediu si lung dupa care se ghideaza clubul.

De asemenea, la ultimul Campionat Mondial, faptul ca CSM a avut doar doua jucatoare convocate (Cristina Neagu si Aneta Udristoiu, plus Bianca Bazaliu, chemata ulterior ca sa o inlocuiasca pe accidentata Neagu) este o alta dovada ca strategia gandita de conducerea clubului, care s-a bazat in special pe aducerea unor jucatoare straine cu salarii foarte mari si cu nume umflate, dar nu neaparat utile clubului, a esuat.

4. Atmosfera in cadrul clubului nu poate fi una demna de o fosta castigatoare a Ligii Campionilor, daca chiar si vedeta Cristina Neagu vrea sa plece. Ea are acum un salariu de 17.500 de euro pe luna, dar impresarul ei a cerut o marire la 20-21.000 de euro si ameninta cu plecarea daca nu obtine o remuneratie mai mare. Nu se poate vorbi decat despre un motiv cautat de Neagu pentru a putea pleca de la CSM fara a avea imaginea patata, in conditiile in care ea va implini in acest an 31 de ani, este inca in recuperare dupa a treia accidentare foarte grava a carierei, joaca in orasul sau de origine si este iubita de public, conducerea i-a dat spatiu de manevra prin plecarea concurentei pe post Isabelle Gullden si i-a adus antrenor si colege vorbitoare de limba sarba, pentru a se acomoda mai usor, iar din punct de vedere sportiv si tactic i-a fost data mana libera sa joace ce vrea si cand vrea.

5. In 2018, intregul buget al CSM Bucuresti a fost de 73.752.048,48 de lei (aproximativ 15,5 milioane de euro), iar aproape 95% din acesta suma, 69.946.934,46 lei, a venit de la Primaria Bucuresti sub forma de subventii. Din total, aproape 5 milioane de euro a mers numai catre handbal, asa ca ar fi un dezastru daca echipa feminina ar pierde titlul in Liga Nationala in fata unui club cu un buget de 2-3 ori mai mic. Un dezastru care a arata ca banii s-au cheltuit intr-un mod irational. SCM Rm. Valcea, club fondat in 2013, are in acest sezon un buget de 1,3 milioane de euro, iar cel mai mare salariu este cel al Iuliei Dumanska, care incaseaza lunar 5.000 de euro, aproape de patru ori mai putin decat Cristina Neagu. Daca doar printr-o minune CSM mai poate retine titlul de campioana nationala, castigat in ultimii 4 ani, un alt miracol este necesar si in Liga Campionilor, unde va intalni in sferturile de finala, fara accidentatele Neagu si Kurtovici, pe Metz Handball, campioana Frantei, care are in componenta 8 campioane mondiale cu selectionata "Les Bleus", in 2018. In plus, pentru CSM se anunta vremuri tulburi si din punct de vedere al alcatuirii unor bugete viitoare fastuoase, din moment ce in 2020 vor avea loc alegeri locale, iar fortele politice care au infiintat clubul si au decis finantarea sa generoasa nu se stie daca vor mai castiga un nou mandat.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!