EXCLUSIV Arnold de România. Mânca fast-food și sandwichuri, acum „va fi campion național”! Povestea lui Mihnea Nițu, uriașul din Slatina

Arnold de România. Mânca fast-food și sandwichuri, acum „va fi campion național”! Povestea lui Mihnea Nițu, uriașul din Slatina Sporturi

Mihnea Nițu, culturist la CSU ASE, este asemănat de antrenorul său, Cristian Băltărețu, cu celebrul actor american, ca structură a mușchilor și a fizicului.

  • Nitu 05

Mihnea a împlinit 20 de ani pe 15 ianuarie, e student în anul întâi la Ciberntică, în ASE. La Slatina, orașul său natal, a muncit în timpul liceului pentru a se întreține.

„Am lucrat ca traducător la o firmă”. Plus liceul, plus pregătire pentru facultate, plus 4-5 ore pe zi la sală, unde folosea greutăți de 100 de kilograme. „La început, până mi-am format corpul, nu am luat deloc suplimente, deci era totul natural. Acum, pentru performanță, le folosesc. Domnul Băltărețu mă sponsorizează cu suplimentele”.

„Domnul Băltărețu” este antrenorul lui Mihnea, managerul secției de culturism și fitness a CSU ASE și lector internațional de nutriție pentru IFBB (Federația internațională de Culturism și Fitness). Cristian Băltărețu este cel care l-a descoperit pe Mihnea. L-a văzut cum lucra și cum arăta la una din orele de educație fizică și sport: „L-am întrebat dacă e practicant de culturism sau dacă face doar din pasiune. Făcea doar de plăcere, neorganizat. L-am rugat să facă o prezentare la finalul orei, cum avem noi la fitness culturism, sunt niște poziții obligatorii, ca să văd dacă are potențial”. Și Cristian a văzut un mare potențial în Mihnea, propunându-i imediat, se întâmpla undeva spre finalul anului trecut, să vină să se antreneze organizat alături de ceilalți sportivi ai secției de culturism a clubului bucureștean.

„Are mare potențial”

„Am observat că e pasionat de fenomen, se vedea că știe. Particularitatea lui ca sportiv este că seamănă foarte mult cu structura lui Arnold Schwarzeneger, asta e o chestie aparte. Fizicul lui inspiră tipologia asta de atlet înalt, cu o cutie toracică mare și e foarte plăcut ochiului. Mie, ca antrenor, mi-a dat semne că are potențial mare”, explică Băltărețu.

„Mi-au spus mulți că semăn cu Arnold. „Ești fiul lui Arnold”, îmi ziceau. Arnold m-a inspirat, am văzut și câteva filme cu el”, povestește Mihnea, care s-a apucat la 15 ani de sală și de atunci nu s-a mai oprit, face constant. Iar acum a intrat într-un program de profesionist. Mihnea are acum 1,88 m și 100 de kg.

Stând lângă sportivii de performanță, Arnold de România vrea să concureze și să obțină medalii: „Mi-ar plăcea să reprezint România la Campionatul Mondial și să ajung pe primele locuri. Cred că orice sportiv urmărește asta. Nu te apuci de sport dacă nu te gândești sus. Altfel, ce rost ar avea?”.

Prima competiție, în vară

Cert este că, mai întâi, el va participa în această vară la Campionatul Național de Culturism și Fitness, prima competiție pentru el, iar antrenorul lui îl vede chiar câștigător! „Noi țintim anul acesta să fie campion național la nivelul lui de vârstă. Categoric cred că poate deveni campion la juniori mici. Poate să fie pe locul 1 la acest nivel. Avem încă două luni de acumulare, pentru creșterea masei musculare active. Apoi, patru luni în care pregătim forma sportivă de scenă. Două luni eliminăm ușor țesutul adipos, iar în ultimele două luni, vom implementa un program tipic înainte de competiție, cu creșterea cantității de proteină și suplimente pentru slăbit. E vorba de un proces mai dinamic”, descrie planul pentru următoarele luni antrenorul Băltărețu.

Când faci sport de performanță, alimentația este foarte importantă. La Slatina, în adolescență, Mihnea nu beneficia mereu de o hrană adecvată pentru un tânăr care trage la sală câteva ore pe zi. „Mai mâncam și fast-food, și sandwichuri, recunosc, iar anul trecut, când am început studiile la ASE, îmi găteam singur în camera de cămin”, e sincer Mihnea. Din acest an, CSU ASE îi asigură trei mese pe zi la cantina Facultății.

„La cămin, avea o alimentație mai precară. Acum a semnat cu clubul nostru și ia suplimente ca un sportiv de performanță, i-am făcut un plan de antrenament. Eu sunt și antrenor personal și evaluator de competențe profesionale, anticipez cel mai înalt nivel posibil pe care ar putea să-l atingă un sportiv, așa că i-am implementat planul de antrenament la nivelul lui de vârstă. Plus tot ce înseamnă mijloace de refacere. Încercăm acum să-l creștem”, dezvăluie Cristian Băltărețu.

Ce trebuie să mănânce un tânăr care „trage de fiare”

L-am întrebat pe Cristian, care este și antrenor federal, ce ar trebui să mănânce un tânăr care „trage de fiare” și care ar vrea să practice culturismul. Iată răspunsul: „Un tânăr care vrea să fie constant în această disciplină ar trebui să aibă trei mese pe zi și una-două gustări. Dacă nu reușește să-și facă necesarul energetic pentru activitățile pe care le face, în cazul nostru 5-6 antrenamente pe săptămână de câte o oră și jumătate, are nevoie de trei mese, o gustare și un shake proteic pe zi sau câteodată trei mese și două shake-uri proteice pe zi. Deci ajungem undeva la cinci mese pe zi, cel puțin. Se monitorizează numărul de calorii per zi. În ccea ce-l privește pe Mihnea, el are calculat un necesar energetic. Consumă acum aproximativ 4000 de calorii pe zi.”

Poți să faci mușchi și fără a te hrăni ca la carte? „Poți să faci mușchi, dar nu de calitate competițională. Poți să iei în greutate, ca masă totală, dar nu vei ajunge niciodată la calitate, pentru că vorbim de calitatea nutrienților, de cantitatea de proteină, de carbohidrați, de grăsimi... Un student care merge la sală poate să arate bine dintr-o alimentație normală, dar pentru înalta performanță trebuie altceva”.

Safier e dublu campion mondial

Secția de Culturism și Fitness a CSU ASE are în componență și un campion mondial. Este vorba de Safier Koorndijk-Iancu, un olandez naturalizat. El este exemplul pe care Mihnea vrea să-l urmeze.  „În decembrie, l-am luat pe Mihnea la Gala CSU ASE, chiar dacă nu participase la niciun concurs, pentru a-l motiva. Dacă va munci cum trebuie, va ajunge pe aceeași scenă cu Safier, dar la altă categorie, bineînțeles”, e convins antrenorul. 

Safier a câștigat anul trecut 7 medalii de aur la Campionatele Europene, dar la Mondiale nu a mai repetat performanțele din 2023. Explică Băltărețu: „La ultimul Campionat Mondial, desfășurat în Iran, au venit foarte mulți sportivi din partea de est a Mapamondului. A fost un altfel de profil de competiție, care nu a semănat cu cele desfășurate în Europa, din toate punctele de vedere, și ca arbitraj, și ca rigurozitate a controalelor. Dar Safier a câștigat 7 medalii de aur la Campionatul European în 2024. Pentru deliciul publicului român, el va participa la Campionatele Naționale în acest an, apoi va ținti minim patru medalii de aur la Europene și un Top 3 la Mondiale”. 

Apropo de „rigurozitatea controalelor”, l-am rugat pe antrenorul federal să detalieze: „Din ce am văzut, întotdeauna mi s-a părut o rigurozitate mai mare a controalelor în Europa față de Asia. Este vorba de un anumit standard al competițiilor”.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!