Bogdan Deac, remiză cu Alireza Firouzja, în runda a cincea a primei etape a Grand Chess Tour 2022. La jumătatea etapei, americanul  Wesley So se află pe primul loc

Bogdan Deac, remiză cu Alireza Firouzja, în runda a cincea a primei etape a Grand Chess Tour 2022. La jumătatea etapei, americanul  Wesley So se află pe primul loc Sporturi

Marii maeștri internaționali ai șahului, prezenți la București pentru competiția Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat luni cea de-a cincea rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

Runda s-a încheiat cu victoria lui Fabiano Caruana în faţa azerului Shakhriyar Mamedyarov, câștigătorul de anul trecut al trofeului de la Bucureşti. Șahistul român, Bogdan Deac a reușit o remiză cu francezul de origine iraniană Alireza Firouzja, numărul doi în lume. Restul rezultatelor au fost după cum urmează:

Levon Aronian – Wesley So ½ - ½

Ian Nepomniachtchi – Maxime Vachier-Lagrave ½ - ½

Bogdan Deac – Alireza Firouzja ½ - ½

Fabiano Caruana – Shakhriyar Mamedyarov 1-0 

Richard Rapport – Leinier Dominguez ½ - ½ 

 

Ambasadorul Superbet, fostul baschetbalist Virgil Stănescu, a făcut prima mutare la partida dintre Bogdan Deac - Alireza Firouzja, dând startul simbolic al celei de-a cincea runde a competiției. 

Cronica rundei a cincea

Levon Aronian – Wesley So ½ - ½

S-a jucat o variantă simetrică din deschiderea engleză, care a asigurat un avantaj minim jucătorului cu piesele albe. Wesley este un artist, când vine vorba de apărarea pozițiilor mai dificile, reușește să aleagă cele mai “curate” continuări care să nu-i pericliteze siguranța poziției. Astfel, după numai 39 de mutări, fișele s-au semnat, iar rezultatul de egalitate a fost consemnat.

Ian Nepomniachtchi – Maxime Vachier-Lagrave ½ - ½

Marele maestru rus a ales o variantă mai rară din deschiderea siciliană, încercând să-l surprindă pe Maxime. Reprezentatul Franței a reacționat foarte bine, iar în jocul de mijloc nu părea să mai aibă vreo dificultate. Mai mult decât atât, a ajuns într-un final care îi oferea o oarecare inițiativă. Nepo nu a mai făcut erorile din runda precedentă și a fost mult mai atent în momentele care păreau dificile. După 38 de mutări, s-a ajuns la repetarea poziției și partida s-a încheiat remiză.

Bogdan Deac – Alireza Firouzja ½ - ½

Prima piesă s-a schimbat abia la mutarea 18. A fost o partidă extrem de tensionată, în care ambii jucători au încercat să-și etaleze atuurile. În jocul de mijloc care părea că este dominat de către Bogdan, pe fondul crizei reciproce de timp, numărul 3 mondial a reușit să obțină avantaj material.Chiar dacă la un moment Alireza părea că se va desprinde și va fi câștigătorul partidei, marele maestru român nu a lăsat garda jos. Poziția fragilă a regelui negru și buna coordonare a pieselor albe, au făcut ca Bogdan să termine la egalitate cu marele maestru francez.

Fabiano Caruana – Shakhriyar Mamedyarov 1-0 

Celebra apărare Petrov a fost iarăși pe tabla de joc. După deschidere părea că vom asista la o remiză rapidă, dar piesele lui Shakh erau încă necoordonate. Fostul challenger la titlul mondial a profitat din plin de micile ezitări ale azerului și a reușit să-și majoreze avantajul. Fabiano a continuat să pună presiune pe adversar și să fie extrem de precis în momentele cheie. După o serie de 10 mutări consecutive în care a reușit să evite șahul-etern, Mamedyarov s-a văzut nevoit să se recunoască învins.

Richard Rapport – Leinier Dominguez ½ - ½ 

Marele maestru maghiar a surprins încă o dată audiența. La mutarea a doua a ales să joace Cal e2, idee care a fost aleasă de doar 45 de ori din 9 milioane de partide înregistrate în baza de date. Cu toate acestea, jucătorul de origine cubaneză a reacționat ca un profesionit desăvârșit și a reușit să egaleze ușor. Finalul rezultat nu a pus probleme vreunui jucător și partida s-a încheiat la egalitate.

Clasamentul după runda a cincea

1 Wesley So 3,5p

2-4 Bogdan Deac 3p; Levon Aronian 3p; Maxime Vachier-Lagrave 3p;

5-6 Fabiano Caruana 2,5p; Ian Nepomniachtchi 2,5p

7-9 Alireza Firouzja 2p; Richard Rapport 2p; Leinier Dominguez 2p;

10  Shakhriyar Mamedyarov 1,5p

Eveniment caritabil, marți, dedicat șahului

Astăzi, în ziua liberă din cadrul competiției, la Sheraton Bucharet Hotel (Platinum Ballroom) se organizează un eveniment caritabil, la care publicul larg, iubitor al acestui sport al minții, are ocazia să joace șah în echipă cu un Grand Master (GM). 

Evenimentul durează două ore și începe la ora 11.00. Zece mari maeștri internaționali ai șahului, printre care și participanți în etapa Superbet Chess Classic România 2022, vor concura în echipe mixte de câte doi jucători, într-un format inedit (1 GM + 1 amator). Cei zece GM, participanți în cadrul evenimentului sunt: 

Fabiano Caruana (SUA –  cel mai tanar Grandmaster din istoria Americii, locul 2 in clasamentul FIDE)

Wesley So (SUA – actualul campion mondial la șah aleatoriu, locul 8 în clasamentul FIDE, la acest moment)

Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaijan – locul 10 mondial la șah clasic, câștigătorul etapei de la București din 2021)

Leinier Dominguez (SUA –  al patrulea cel mai bun jucator al Statelor Unite, la acest moment)

Maxime Vachier-Lagrave (Franța – cel mai bun jucător de șah al Franței)

Alexander Onischuk (Ucraina – câștigător al Campionatului American de Șah în 2006)

Anastasiya Karlovich (Ucraina –  GM, jurnalist, promoter și fotograf; a fost medaliată la campionatele din Europa și Ucraina)

Natalia Zhukova (Ucraina –  de două ori campioană europeană la șah feminin)

Bogdan Deac (România – cel mai bun jucător de șah al României, locul 59 mondial)

Constantin Lupulescu (România – GM și al doilea cel mai bun șahist al României, la ora actuală)

Condiția de înscriere la acest eveniment caritabil este o donație minimă, în valoare de 2.000 RON. Donațiile pot fi făcute AICI. Fondurile colectate în cadrul evenimentului vor fi dublate, în final, de către Fundația Superbet și direcționate apoi către refugiații din Ucraina.

Programul rundei a șasea

Competiția se va relua pe 11 mai cu a șasea rundă, care la fel va începe la ora 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel și se va disputa, după cum urmează:

Mamedyarov Shakhriyar - Firouzja Alireza

Dominguez Perez Leinier - Deac Bogdan-Daniel

So Wesley - Rapport Richard

Vachier-Lagrave Maxime - Aronian Levon

Caruana Fabiano - Nepomniachtchi Ian

  • În runda a șasea, prima mutare ceremonială va fi făcută de ambasadorul Superbet, Florin Răducioiu. 

Despre competiția de șah

Competiția de șah clasic de la București (Superbet Chess Classic România 2022) este prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și jucătorul nr. 1 al României) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari.

Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2022

Competiția se desfășoară în perioada 5-14 mai, cu excepția zilei de 10 mai (zi de odihnă). Partidele încep la orele 15.00 și se încheie în jurul orelor 20.00. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România. Printre invitații speciali se numără: Florin Răducioiu (11 mai), Adrian Mutu (12 mai), Benny Adegbuyi (13 mai), Sebastian Ioan Burduja - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (13 mai), Bogdan Stelea (14 mai).

În România, competiția este transmisă în direct de canalul de televiziune Prima Sport și este comentată de Marele Maestru Andrei Murariu și de Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.

Evenimentul este deschis și publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva bilete, de pe site-ul www.superchess.ro, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. Biletele se găsesc în număr limitat. 

Federația Română de Șah (FRSAH) este co-organizator și partener al etapei de la București, împreună cu Fundația Superbet. 

Despre turneul Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit internațional care aliniază cei mai buni jucători de șah ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului, la nivel global, a inspirat înființarea Grand Chess Tour și, totodată, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. 

Despre Fundația Superbet

Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Alte proiecte notabile sunt dedicate sănătății (#pariempebine, “Race for Cure”), culturii și educației prin susținerea revistei “Dilema Veche”, a revistei „Știință & Tehnică” sau a publicației bilunare de business „New Money”. 

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.  

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!