SPECIAL Campioni mondiali la ju-jitsu. Povestea din spatele unei medalii mondiale de aur câștigată la 13 ani

Campioni mondiali la ju-jitsu. Povestea din spatele unei medalii mondiale de aur câștigată la 13 ani Sporturi

Sonia Mărgărit și Vlad Banu au participat în perioada 29.10-03.11.2024 la Campionatului Mondial de Ju Jitsu care s-a desfășurat în Grecia – Heraklion, unde au concurat 1370 de sportivi din 46 de țări.

Aceștia au reușit performanța extraordinară de a deveni Campioni Mondiali la vârsta de 13 ani, în categoria de vârstă U (under ) 16, depășind sportivii de 14 si 15 ani. 

Amândoi sunt multipli campioni naționali, campioni balcanici și medaliați la cupele europene de ju jitsu, iar în acest an au reușit să câștige si primul lor titlu european. Am vorbit cu ei și ne-au povestit cum au reușit aceaste performanțe.

"Când eram mic, mă uitam la filme cu Jackie Chan!"

De când și cum ai început să practici ju-jitsu?
Sonia: Am luat contact cu lumea artelor marțiale prin intermediul surorii mele Clara Mărgărit. La vârsta de 4 ani am început să o însoțesc la antrenamente, iar când pleca la concursuri naționale și internaționale, părinții noștri mă luau și pe mine. Fiind fascinată de tot ce vedeam, la vârsta de 6 ani am început să practic ju-jitsu, dorindu-mi să ajung și eu ca sora mea, o mare campioană.

Vlad: Când eram mic mă uitam la filmele cu Jackie Chan și mereu îmi doream să îi imit mișcările. Spre norocul meu, într-o zi, antrenorii și sportivii de la clubul de arte marțiale Budo Seishin au venit la școala mea să împartă fluturași și, pentru că aveam multă energie, mama mea m-a dus la un antrenament. Se fac deja 7 ani de atunci și îmi place la fel de mult ca în prima zi.

Cum te influențează ju jitsu în viața de zi cu zi?
Sonia: Ju-jitsu are o influență pozitivă asupra mea, datorită ju-jitsu-lui am învățat să fiu organizată, disciplinată, și să îmi termin temele la timp, pentru a putea ajunge la antrenament ☺. Pentru părinții mei, dar și pentru antrenorii mei, școala este pe primul plan. Prin ju-jitsu mi-am dezvoltat atenția la ce e în jurul meu și sunt mult mai calmă.

Vlad: Sunt mai îndrăzneț decât eram înainte și mai curajos. Și nu se mai ia nimeni de mine când află ce sport practic☺. Clar, artele marțiale m-au făcut să fiu mai organizat cu timpul meu și mai disciplinat.

Cum a fost la Campionatul Mondial? 
Sonia:
A fost foarte frumos și greu, pare mai usor când urmărești în caliate de spectator. Cel mai frumos a fost faptul că am fost împreună cu colegii și prietenii de la club. Noi suntem 7 sportivi care am concurat împreună de mici, la concursuri naționale și internaționale, iar acum impreună am reușit să participăm la primul nostru mondial si toți am luat medalii. Daria Tâcmeanu si Diana Marcu au castigat 2 medalii de bronz, Zein Chamas și partenerul meu de mixt, Vlad au castigat medalia de bronz, Stefan Pănuș și Darius Oancea au ieșit Vicecampioni Mondiali, iar eu pe lângă medalia de aur am mai castigat o medalie de argint cu partenera mea Bianca Dinu

Vlad: A fost minunat. Campionatul a fost programat pe mai multe zile, eu am concurat pe finalul acestuia. Colegii mei mai mari au participat primii iar eu i-am urmărit live de acasă. M-am bucurat foarte tare pentru performantele lor: sempai Ștefan Curtov și Adalin Visteanu și-au aparat titlul mondial de anul trecut, surorile Georgescu: Isabela și Bianca, la fel. Când am văzut ca Senpai Theodor Curtov și Andrei Draghici au câștigat și ei titlul mondial, atunci am știu ca pot reușit și eu. 

  • Sonia 02

Ce înseamnă pentru tine un titlu mondial la o vârstă atât de fragedă?
Sonia: Acest titlu mondial reprezintă pentru mine o mare bucurie, o răsplată a muncii depuse în ultimii ani, o încununare a muncii de până acum. Sunt tare fericită, mi l-am dorit de când am văzut-o pee sora mea pe prima treaptă a podiumului la un Campionat Mondial, iar acum că l-am obținut la o vârstă atât de fragedă mă face să cred că într-adevăr locul meu este în acest sport. 

Vlad: Înseamnă o mare realizare, insemana mulți ani de muncă și multe antrenamente, bucuria a fost si mai mare pentru că pe podium am urcat alături de prietenii mei frații Pănuș: Nectarie și Ecaterina, care au câștigat medalia de bronz în aceiași categorie. Acest rezultat vine într-o perioadă solicitantă. Sunt clasa a 7-a, nu mai am mult până la Evaluarea Națională și rezultatul a venit după niște luni de antrenamente intense în fiecare zi. Reușesc să îmbin sportul cu școala și îmi doresc să intru la un liceu bun. Rezultatul ăsta a fost obținut cu mult ajutor de la antrenorii de la club: Hanshi Doru Galan, Shihan Genoveva Dobre și Shihan Ionuț Dobre, cărora le mulțumim

Cum te-au primit colegii și profesorii de la școală după ce ai devenit campion mondial?
Sonia: Majoritatea colegilor și profesorilor m-au primit încântați de rezultatele mele, chiar am fost admirată, lucru care m-a bucurat mult. Și colegii de la antrenament ne-au făcut o primirea foarte frumoasă, cu flori și bomboane. Antrenorii care ne-au însoțit, shihan Ionuț Dobre și senpai Doru , au prezentat rezultatele noastre ca un succes și am fost aplaudați de colegii de antrenament și părinți.

Vlad: Colegii m-au aplaudat de cum am intrat în clasa cu medalia. Domnul meu diriginte, care este profesor de educație fizică și sport, a ținut pe toată lumea la curent cu rezultatele de la competiție cât am fost plecat. Și profesorii m-au luat în brațe și m-au felicitat.

Unde visezi să ajungi?
Sonia: Îmi doresc să continui înalta performanță sportivă, să ajung să concurez la seniori și să mă calific la Jocurile Mondiale, ca antrenorii mei: shihan Genoveva Dobre și Shihan Ionuț Dobre, ei sunt un model pentru noi toți. La Jocurile Mondiale pot participa doar sportivii seniori și reprezintă cea mai prestigioasă competiție multi-sport din lume, după Jocurile Olimpice, deci acolo vreau să ajung.

Vlad: Deocamdată nu mă gândesc foarte departe. Anul viitor mondialele vor fi în Thailanda, sper să depășesc rezultatele de anul acesta. Alături de partenera mea Sonia Mărgărit visăm să ne apărăm titlul la mixt, dar îmi doresc o medalie de aur și la duo masculin alături de Zein Chamas. Până atunci mai avem campionate europene, balcanice si trebuie să ducem drapelul României cât mai sus.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!