VIDEO EXCLUSIV Cătălin Chirilă, excepția de la regulă! Campion mondial și european, în ciuda condițiilor precare din România: „Simt lipsa unui staff tehnic, noi nu avem așa ceva!”
Cătălin Chirilă (24 ani) este unul dintre cei mai importanți sportivi români.
Tânărul sportiv român a avut un an excelent, devenind campion mondial și european în proba de canoe simplu. În luna august, Chirilă a cucerit medalia de aur în proba pe 1.000 de metri la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Halifax (Canada), devenind primul român care reușește această performanță după mai bine de 36 de ani, după ce l-a depășit pe brazilianul Isaquias Santos, campion olimpic la Tokyo, dar și multiplu campion mondial.
La același Mondial, Cătălin Chirilă a obâținut și medalia de argint la proba canoe simplu pe 500 m, iar la câteva săptămâni mai târziu avea să pună din nou România pe podium, la Campionatele Europene de kaiac-canoe de la Munchen, acolo unde a mers „pe urrmele” lui Ivan Patzaichin și a cucerit aur la 1.000 de metri simplu și bronz la proba de 500 m.
Cătălin Chirilă: „Nu aveam nicio confirmare că am valoare atât de mare încât să mă lupt pentru o medalie!”
Cătălin Chirilă a fost invitat în platoul emisiunii „Ora exactă în sport”, acolo unde a vorbit despre performanțele sale remarcabile, dezvăluind detalii neașteptate legate de parcurusul său.
„Anul a început foarte bine pentru mine încă din primăvară, de la cupele mondiale, pe care să spunem că le-am programat în ultimă fază. Nu eram sigur că voi participa la ambele cupe mondiale, asta din cauza unor selecții care s-au creat în timpul antrenamentelor. Eram într-o continuă luptă cu un coleg, care vâslea pe aceeași parte, în momentul de față s-a și retras din sport.
Era o selecție continuă și nu aveam siguranța că voi participa, că voi fi titular pentru echipa națională în această probă. Am ajuns la cupele mondiale și nu știu dacă vă vine să credeți, dar nu aveam emoții mai deloc pentru că nu aveam nicio confirmare că am valoare atât de mare să mă lupt pentru o medalie.
Ușor, ușor, după primele curse de acolo au început să apară și emoțiile, dar într-o măsură mai mică, deja am simțit adversarii că nu sunt atât de puternici așa cum îi vedeam eu. Până atunci nu concurasem cu ei și doar din cursele pe care le făceau să spunem că îmi trăgeam concluziile, am luptat cu ei în primele curse în serii și mi-am dat seama că, până la urmă, în sport nu este nimeni de nebătut”, a spus Cătălin Chirilă la PRO Arena.
Cătălin Chirilă, pe urmele lui Ivan Patzaichin
Cătălin Chirilă a venit în platou și cu medaliile câștigate, inclusiv cu cele de la Campionatul European de la Munchen, acolo unde marele Ivan Patzaichin intra în istorie, după ce a câștigat aurul vâslind cu pagaia ruptă.
„Aceste medalii sunt cele câștigate la Campionatul European, medalii câștigate pe același canal de unde a pornit istoria domnului Ivan Patzaichin cu pagaia ruptă. Acolo mi-am pus și eu foarte mari speranțe, eram deja campion mondial și îmi doream să câștig două medalii de aur, foarte multă lume vorbea despre dubla de aur, dar a fost ceva mai greu și la final s-a văzut rezultatul că a venit și un bronz”, a declarat Cătălin Chirilă.
Campion mondial și european, în ciuda condițiilor din România: „Noi nu avem așa ceva! Simt lipsa unui staff tehnic complet!”
Totodată, întrebat despre diferențele dintre români și ceilalți sportivi, Cătălin Chirilă a vorbit despre marile lipsuri ale sportivilor români, care nu beneficiază de un staff complet astfel încât pregătirea să fie făcută la cel mai înalt nivel. Sportivul a dezvăluit că se simt dezavantajele față de celelalte țări, însă că îl încurajează gândul că România a reușit să cucerească medalii importante, în ciuda condițiilor precare din țară.
„Eu abordez competițiile foarte serios și nu mă gândesc că suntem români și că avem un oarecare dezavantaj, chiar dacă îl simt. De-a lungul procesului de pregătire se simte un dezavantaj față de celelalte țări. Să spunem că mă gândesc la un singur lucru, că în ciuda faptului că avem destule probleme în pregătire, noi reușim să ieșim totuși învingători în anumite probe, cum a fost și anul acesta, l-am învins pe campionul olimpic, campionul mondial.
Nu cred că are condiții foarte bune, dar cu siguranță are un sprijin față de noi. Nu mai vorbesc de nemți, spanioli, italieni, care au condiții mult mai bune decât noi, cu siguranță. Simt lipsa unui staff tehnic complet, noi nu avem un psiholog, nu avem nutriționist, sunt persoane de bază în echipa sportivului de performanță pe care o cunoaște toată lumea”, a adăugat campionul mondial și european.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News